Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Грецький трилер

Чінція АЛЬЧІДІ: «Терпіння ЄС майже закінчилося...»
08 липня, 18:50
ФОТО REUTERS

В останні тижні світ завмер в очікуванні розв’язки грецької драми. 9 липня, збігає термін представлення Афінами своїх пропозицій щодо нових жорстких заходів економії в обмін на кредитування. Тим часом, лідери ЄС всіляко дають зрозуміти Греції, що наступний саміт, який пройде цієї неділі, 12 липня, стане завершальним акордом в цій історії.

Президент Європейської Ради Дональд Туск занепокоєний грецьким референдумом, на якому греки виступили проти умов «тройки» — Євроцентробанку, Міжнародного валютного фонду та ЄС. За його словами, провал переговорів з Афінами може суттєво підірвати авторитет Євросоюзу в світі. Туск також додав, що Європа може зіштовхнутися з «найкритичнішим моментом у своїй історії». А відсутність консенсусу між ЄС та Афінами, призведе до «банкротства Греції та неплатоспроможності її банківської системи, що матиме наслідки «в геополітичному смислі», наводить слова Туска «Німецька хвиля».

ЕКСПЕРТИ НЕ ДАЮТЬ ТОЧНИХ ПРОГНОЗІВ ЩОДО РЕЗУЛЬТАТІВ САМІТУ ПО ГРЕЦІЇ. ОДНАК, ЗА СЛОВАМИ ЦИПРАСА ТА ЛІДЕРІВ ЄС, НІХТО З НИХ НЕ ХОЧЕ «РОЗЛУЧЕННЯ» / ФОТО РЕЙТЕР

За словами канцлера Німеччини Ангели Меркель, прем’єр Греції Алексіс Ципрас має представити свої пропозиції до кінця цього тижня. Якщо це станеться, то Меркель звернеться до німецького парламенту з проханням схвалити переговори про нову довгострокову програму допомоги.

На відміну від більшості європейських міністрів фінансів, Меркель не хоче виходу Греції з єврозони, пише американський портал Newsweek. Grexit (вихід греків із зони євро) може стати одним із варіантів завершення грецької кризи. Другий варіант, додає видання — це ізоляція. «Інша частина Європи надаватиме Греції мінімальну допомогу, щоб вона лишалася в єврозоні, але нічого більше. Мета — нехай Сіріза вариться у власному соку, поки греки не звернуться до більш помірних варіантів», — наголошує видання.

Під час учорашнього виступу в Європарламенті Алексіс Ципрас пообіцяв, що Греція вкладеться в установлені ЄС строки і підготує план виходу з кризи. «Я впевнений, що в найближчі два-три дні ми зможемо виконати наші зобов’язання в інтересах Греції та всієї єврозони», — заявив Ципрас у Страсбурзі. Він додав, що грецькі пропозиції «по фінансовому забезпеченню наших зобов’язань та реструктуризації боргу країни не зачеплять інтересів європейських платників податків». Знайшлося місце й для критики ЄС та «тройки». Ципрас відзначив, що протягом останніх років «Греція стала експериментальною лабораторією для жорсткої економії» і «цей експеримент не вдався». «Я поважаю інші країни, які пройшли через жорстку економію, але ніде ці заходи не були такими ж жорсткими», — нарікнув він.

Занепокоєний грецькою кризою і Вашингтон. Президент США Барак Обама подзвонив Ципрасу, щоб обговорити ситуацію і налаштувати прем’єра Греції на конструктив. Обама висловив надію на успішне закінчення переговорів між Афінами та Брюсселем. До того ж, повідомляє Reuters, США хочуть, щоб Греція залишилася в єврозоні.

Нагадаємо, якщо на саміті 12 липня глави країн та урядів ЄС не домовляться надати Греції чергові кредити, то греки будуть вимушені покинути єврозону.

«День» звернувся до голови відділу економічної політики з брюссельського дослідницького інституту Centre for European Policy Studies Чінції АЛЬЧІДІ з проханням прокоментувати важливість досягнення консенсусу між Брюсселем та Афінами:

— Зараз терпіння ЄС майже закінчилося. У неділю буде прийнято остаточне рішення. Тоді якраз і вирішиться: вийде Греція зі складу валютного союзу чи ні. Або ж керівники Греції переконають своїх партнерів у тому, що їм можна довіряти, як і запропонованій ними угоді. Однак довіра до Греції сильно похитнулася протягом останнього тижня. Досягти домовленості Афінам та Брюсселю буде дуже складно.

Якщо не буде досягнуто консенсусу між греками та ЄС, як це вплине на імідж Євросоюзу в світі?

— Поки що зарано про це говорити, оскільки дуже багато невизначеності. Оскільки ми тільки знаємо про початок юридичних процедур, але те, чим все скінчиться — невідомо. Звісно, що буде реакція світового ринку, буде турбулентність, особливо в самій Греції та інших нестабільних країнах. Попри це, така турбулентність була дуже стриманою протягом цього тижня — ми очікували значно більшої реакції на новини з Греції. Дехто з європейців говорить про те, що зважаючи на всі ризики, зараз наступив момент, щоб випроторити греків з ЄС.

Дональд Туск заявив, що ситуація з Грецією — критичний момент в історії ЄС. Якщо трапиться все ж таки Grexit, то яка ймовірність, що така доля спіткає й інші країни?

— Звісно, такі ризики є. Але це знов таки, багато в чому залежить від того, як відреагують ринки. Якщо, наприклад, італійські облігації почнуть рости, то це створить проблеми для інших країн ЄС. Але поки що реакція ринків лишається стриманою.

Те, як вирішиться історія з Грецію відобразиться й на політичній ситуації у низці країн. У Іспанії після ситуації в Греції до влади можуть прийти ідейно близькі сили до Сірізи. З іншої сторони, якщо становище в Греції ще більше погіршиться після її виходу з єврозони, зважаючи на її слабку економіку, це може зіграти проти лівих партій — на користь традиційних і проєвропейських течій.

Політичний аналітик Андерс Ослунд вважає, що Україна є важливішою за Грецію і ЄС потрібно надавати саме Україні більшу допомогу, ніж грекам. Як би ви це прокоментували?

— Я також зустрічала подібні думки на сторінках The Financial Times про те, що грецька криза відняла надто багато часу у європейських лідерів і настав час закрити цю тему, щоб сфокусуватися на більш важливих питаннях, включаючи геополітику. Я погоджуюся з цим. Грецька криза не тільки завдає шкоди європейській економіці, відбирає багато часу та енергії у ЄС. Це — один з недоліків європейського підходу, який не йде далі грецької проблеми. Однак ми маємо взятися за це, якщо хочемо стійкий валютний союз.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати