Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна — Ізраїль: відносини «зрушилися», потенціал лишається

22 червня, 00:00

«Порівняно з 1996 роком, коли я вперше перебував в Україні з робочим візитом, сьогодні не можна не відзначити цілком помітних зрушень в українсько-ізраїльських відносинах», — повідомив у позавчорашній бесіді з журналістами голова парламентської делегації Україна- Ізраїль Роман Бронфман. На підтвердження своїх слів він повідомив, що за останні чотири років обсяг товарообміну між нашими країнами зріс удвічі (торік він становив $200 млн.). Пан Бронфман також підкреслив, що «просувається співпраця в оборонній промисловості» (зокрема це стосується модернізації українських літаків і танків та подальшого їхнього збуту). До того ж, вiн убачає значні перспективи у розвиткові в Україні туризму, «...як на узбережжі Криму, так і в самому Києві». Пан Бронфман пообіцяв запропонувати ізраїльським бізнесменам інвестувати саме сферу туризму.

У ході нинiшнього візиту представники Кнесету зустрілися з чільними представниками законодавчої та виконавчої гілок влади України. Зокрема з головою адміністрації Президента Володимиром Литвиним ізраїльські делегати домовилися про постачання на ізраїльсько-ливанський кордон саперного батальйону із 650 чоловік. На запитання кореспондента «Дня», чи могла б бути участь України в мирному процесi на Близькому Сході активнішою, пан Бронфман підкреслив, що в цьому плані Ізраїлю могли б допомогти «дуже добрі відносини України з цілою низкою арабських країн». «Ми вітаємо будь-яке об’єктивне, якщо не втручання, то допомогу», — відзначив голова ізраїльської парламентської делегації.

Пан Бронфман також повідомив про рішення ізраїльського уряду виділити у чорнобильський фонд «Укриття» $250 тис (загальна сума на реалізацію проекту «Укриття» становить $758 млн., —

Авт. ) Утім, як зазначив голова делегації ізраїльських парламентарів, це рiшення було схвалено за рекомендацією уряду Ізраїлю лише «на даному етапі». Пан Бронфман повідомив про збільшення кількості дітей, які зможуть пройти курс лікування в Ізраїлі, на сто чоловік (раніше на лікування могли їздити 300 — 400 українських дітлахів).

Нарештi, ізраїльський депутат наголосив, що у відносинах між Україною та Ізраїлем «вичерпано ще не весь потенціал». Низка питань досі лишається відкритою. Так пан Бронфман звернув увагу на необхідність запровадження в Україні подвійного громадянства, скажімо, для тих 300 тисяч вихiдцiв з України, які зараз проживають в Ізраїлі.

Українських же парламентарів, натомість, із ізраїльської законотворчої діяльності зацікавив закон, в якому йдеться про механізм державного контролю. Як розповів пан Бронфман, структура державного контролю в Ізраїлі забезпечує нагляд за державними і напівдержавними економічними структурами. На «тлі боротьби в Україні з корупцією» зацікавленість українськими депутатами цілком зрозуміла, підтвердив ізраїльський депутат...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати