Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знову міняємо паспорти

30 жовтня, 00:00
ПРОТОТИП НОВОГО УКРАЇНСЬКОГО ПАСПОРТА. ВІН ВИКОНУВАТИМЕ ФУНКЦІЇ ГОЛОВНОГО ПОСВІДЧЕННЯ ОСОБИ ЯК ЗА КОРДОНОМ, ТАК І ВСЕРЕДИНІ КРАЇНИ. ПАСПОРТ НОВОГО ЗРАЗКА ПРЕЗЕНТУВАВ УЧОРА МІНІСТР ВНУТРІШНІХ СПРАВ МИКОЛА БІЛОКОНЬ. ЗА ЙОГО СЛОВАМИ, ВИГОТОВЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ЗАХИЩЕНИХ ВІД ПІДРОБОК, Є ОДНІЄЮ ЗI СКЛАДОВИХ ПИТАННЯ БЕЗПЕКИ ЯК В УКРАЇНІ, ТАК І В УСЬОМУ СВІТІ ЗАГАЛОМ. ПІД ЧАС ПРЕЗЕНТАЦІЇ БУЛО ЗАЗНАЧЕНО, ЩО «РАДЯНСЬКІ» ПАСПОРТИ БУДУТЬ ДІЙСНІ ДО 1 ГРУДНЯ 2004 РОКУ. ЗА ДАНИМИ ДЕРЖАВНОГО ДЕПАРТАМЕНТУ У СПРАВАХ ГРОМАДЯ

«Дякувати» за це українці мають... війні з терором. Принаймні, така версія МВС. Як розповідає начальник департаменту ресурсного забезпечення МВС України Василь Грицак, на 33-й регіональній конференції Міжнародної кримінальної поліції Інтерполу світова громадськість визнала, що традиційні паспорти дуже легко підробити, чим широко користуються терористи і інші кримінальні елементи. Україна зобов’язалася виконувати програму реалізації рішень і положень Варшавської конференції щодо спільної боротьби проти тероризму і першої з країн СНД взялася за підвищення рівня безпеки паспортів. І на сьогодні ми маємо вже зразок нового паспорта громадянина України — з 25 рівнями захисту. Даний документ буде як закордонпаспортом, так і паспортом внутрішнім, що вже давно практикується на Заході. Це не означає, що українці одночасно залишаться без обох паспортів. Вже видані закордонні паспорти будуть всі також дійсні протягом 10 років від дня видачі, а видані цивільні паспорти — довічно. Правда, як зазначив начальник департаменту контролю за виробництвом цінних паперів Міністерства фінансів України Валентин Музика, тільки в тому разі, якщо світова громадськість не вирішить, що користуватися паспортами з вклеєними фотографіями зовсім неможливо. Так що ті громадяни, які за кордон не збираються, можуть як поміняти паспорт за своїм бажанням на новий, так і успішно прожити все життя зі старим. А любителі подорожувати можуть отримати новий закордонний і разом внутрішній паспорт вже в грудні. Або ж — по закінченню терміну дії нинішнього закордонпаспорта. Василь Грицак пообіцяв, що всі прикордонні служби світу буде попереджено про українські «варіанти» паспортів. Ті, хто досягає 16-річчя отримуватимуть паспорт тільки нового зразка. Документи для отримання паспорта залишаються всі ті ж: копія свідчення про народження, копія ідентифікаційного коду, якщо вже є — внутрішній паспорт і, за потребою, довідка з військового комісаріату. Ажіотажного попиту на нові паспорти МВС не передбачує.

Паспорт нового зразка має гарну синю із золотистим тисненням обкладинку і включає в себе ті ж 32 сторінки. Як запевнив журналістів Василь Грицак, починаючи з шостої жодна сторіночка не повторюється. Досягається це за рахунок того, що на кожній новій сторінці зображено герб і орнамент однієї з областей України, АРК, міст Києва і Севастополя. Загалом, невеликий довідник. Але основною відмінністю нового паспорта від старого є сторіночка, що зчитується машиною, на яку наносяться головні відомості про громадянина, в тому числі «зацифроване» зображення і особистий розпис. Сторіночка ця виготовлена з багатошарового полімерного матеріалу — полікарбонату. Всі відомості наносяться на внутрішній шар полікарбонату за допомогою лазерного гравірування. Сторінки містять масу сучасних захисних новацій, навіть зображення карти України, яке міняє колір в залежності від того, дивишся ти на нього прямо або «косо». Можливо і внесення в новий паспорт додаткових біометричних даних. Деякі країни вміщують в паспорт не тільки цифрове зображення власне обличча, але і, наприклад, відбитки двох пальців. Україна, мабуть, поки не візьметься за цю витівку — внесення таких даних в паспорт не являє собою особливої складності, а ось інфраструктура прочитування в нашій країні не розвинена.

Загалом, паспорт відповідає міжнародним стандартам, розробленим Міжнародною організацією цивільної авіації ICAO. Виготовлятиметься новинка в Києві. Технічно і технологічно все готово до конвейєрного випуску нових паспортних книжечок, але до грудня відкрити виробництво не вдасться — бракує відповідних постанов Кабінету Міністрів. У скільки обійдеться Україні нововведення, Міністерство фінансів і МВС відповісти відмовилися, пославшись на ще не зроблені розрахунки. Українцю ж паспорт нового зразка коштуватиме 175 гривень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати