Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Війни рейдерів

Народні депутати закликають застосовувати проти них не тільки право, а й силу
07 липня, 11:22

Громада села Бережинка (Кіровоградська область) днями стала центром майнового, а також і силового протистояння, але не відчула, що поліція захищає її та кожного з громадян. Тож минулої середи  на сільському вічі вимагали відставки керівника поліції Кіровоградщини. Віче також поставило вимогу, щоб підрозділи поліції та Нацгвардії залишили межі села. Згідно з його рішенням, у селі буде створено робочу группу, щоб притягнути рейдерів до відповідальності за  махінації з землею, за  напади на майно фермерів, а правоохоронців — за озброєний напад на селян.

Про ситуацію у Бережинці та багатьох інших українських селах журналістам учора розповідав народний депутат, член парламентського комітету з питань аграрної політики Іван МІРОШНИЧЕНКО. «Проблема, на жаль пов’язана не лише з Бережинкою. Сьогодні це  — національна проблема. Я ніколи не думав, що після двох революцій і під час війни з агресорами ми будемо говорити навіть не про рейдерство, а про узаконені пограбування». 

«Коли ми, кілька народних депутатів, познайомилися з потерпілими власниками підприємств та їхніми юристами, то зрозуміли, що це — системна проблема, продовжував народний обранець. — Ідеться насправді про дії організованих злочинних груп (ОЗГ). Ми звірили статус проблем, їхні етапність, структуру  організації захоплень, їхніх учасників і бенефіціарів та навіть номери використовуваних ними для транспортування прибічників транспортних засобів. І стало зрозумілим, що всі вони — пов’язані особи, і що вони «працюють» під абсолютним прикриттям одних і тих же структур, а головне — влади».

«Ми звернулися до прем’єр-міністра, міністрів юстиції та внутрішніх справ, до генерального прокурора і запропонували створити міжвідомчу комісію з відповідної проблематики. Бо силові відомства  футболять постраждалих одне від одного. А ми практично працюємо пожежниками, — додав Мірошніченко, — Тим часом саме сьогодні йде обшук за черговою надуманою справою у швейцарського інвестора в Україну компанії РИСОІЛ, яка вклала у зернові термінали та переробні заводи  в нашій країні $200 мільйонів. Далі, гадаю, планується захоплення».

У народного депутата Єгора Соболєва («Самопоміч») радикальніші пропозиції. Він закликає селян, фермерів не сподіватися, що таке не може статися з кожним із них. «Зараз, — говорить він, — людина, до якої ще не приходив Матіос (військовий прокурор), «аваківці», хто ще не став жертвою  шахраїв з Мін’юсту, думає, що це його не зачепить. Ми просимо всіх підприємців формувати самооборону, об’єднуватися і казати владі: або ви припиняєте, або вас завтра не буде». Якщо можна буде застосовувати право, будемо це робити, відзначає  народний депутат. «Коли право не буде працювати, будемо застосовувати силу, бо тільки обороняючи себе, ми зможемо вижити», — наголошує Соболєв.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати