Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За ліками — на пошту...

Там держава обіцяє 30-відсоткові знижки
11 лютого, 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Днями в Києві в одному з відділень «Укрпошти» відкрилася перша державна «поштова» аптека. «Ми переходимо від адміністративного тиску на аптечні мережі до економічного тиску, шляхом цінового домінування. Фактично це буде інтервенція лікарських препаратів за заниженими цінами», — заявив на відкритті перший віце-прем’єр Олександр Турчинов. За словами чиновника, придбати ліки в «поштових» аптеках зможе кожен. Причому їхня вартість буде меншою на 20—30%, ніж у приватних мережах. Здешевити ціни дозволить 15% націнка (середня ж націнка по галузі становить 28%), знижки від виробників та великі обсяги закупівель.

До кінця року в країні має з’явитися 500 таких аптек. Найближчим часом вони відкриються у Кіровоградській, Хмельницькій, Тернопільській та Волинській областях. Загалом мережа аптечних закладів державної форми власності «Укрпошти» включатиме: Центральний аптечний склад та Центральну аптеку в м. Києві, сім аптечних складів для обслуговування областей, аптеки у містах в районних центрах.

Нагадаємо, що постанова про створення державної мережі аптек з’явилася наприкінці 2009 року. Її розробили та подали на розгляд Кабінету Міністрів України Міністерство транспорту та зв’язку й Міністерство охорони здоров’я. У документі пропонувалося дозволити державним аптекам купувати товари та послуги без тендерних процедур в одного постачальника без погодження з Міністерством економіки, а також внести потрібні зміни в ліцензійні умови виробництва та торгівлі медикаментами. Проти таких пропозицій тоді виступив Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва. Мовляв, викладені пункти порушать умови чесної конкуренції на ринку аптек.

Та минулого тижня Кабінет міністрів таки повернувся до аптечного питання і ухвалив рішення про створення державної мережі. Паралельно уряд розпочав переговори з одним із державних банків про виділення коштів «Укрпошті» для розвитку мережі аптек.

Виробники ліків вітають появу державного оператора на ринку, але не поділяють ентузіазму урядовців про різке зниження цін. За словами голови представництва Nycomed в Україні та Молдові Євгена Заїки, знизити в роздрібному продажі ціну на 20—30% можна, лише гарантувавши виробнику певні обсяги закупівель ліків та медичних препаратів протягом тривалого часу. «Поки що цих великих обсягів закупівель немає», — додає він. Тому в таких умовах державні аптеки торгуватимуть з націнкою щонайменше в 20%, адже вони мають таку саму структуру видатків, що й приватні, говорить Заїка.

Регіональний директор Orion Corporation у Східній Європі Віктор Пушкарьов констатує «Дню», що аптеки й так конкурують за кожну копійку, а головним регулятором ціни виступає ринок. У той же час він не виключає, що державні аптеки в перспективі можуть стати потужним гравцем і працювати ефективно.

Натомість екс-міністр охорони здоров’я України Микола Поліщук заявив «Дню», що ресурсів для зниження ціни в державних аптек цілком достатньо. «Дешевша оренда приміщення, менша зарплатня персоналу, компенсація пільгових рецептів з місцевої казни — і це тільки деякі з них», — говорить він. Головна ж користь, на думку екс-міністра, від таких аптек — виконання державних програм із забезпечення ліками пільгових категорій населення. «Якщо уряд вдасться до цього, то отримає величезну економічну вигоду. Адже ефективність такого механізму вже підтверджена: 2005 року в одній з областей практикували роботу державної мережі аптек, і вона дала економію близько 40% бюджетних коштів, виділених на обслуговування пільгових рецептів», — розповідає Поліщук. Якщо такі починання доведуть до кінця успішно, то в перспективі державні аптеки отримають чималу частину споживчого ринку,  вважає він.

Однак є чимало й неврегульованих питань, говорять опитані «Днем» експерти. Наприклад, за якими ліцензійними умовами працюватимуть такі аптеки. «Якщо «Укрпошта» працюватиме за окремими умовами, то це поставить у нерівні умови конкуренції всіх юридичних осіб, які продають ліки», — вважає президент Аптечної професійної асоціації України Михайло Пасічник.

Пушкарьов же бачить ще одне проблемне питання. Якщо влада дозволить продавати ліки та медичні препарати через інтернет і доставляти їх поштою, то це сприятиме розвитку ринку контрафактної продукції.

Експерти також вважають, що повний ефект від діяльності державних аптек країна відчує лише після впровадження обов’язкового медичного страхування. Медична страховка узаконить механізм відшкодування державою застрахованому чи фармакологічній компанії вартості придбаних ліків та медичних препаратів. «Це один із механізмів регулювання вартості ліків, адже покупцем великої кількості препаратів виступатиме держава, — говорить Пушкарьов. — І компанії-виробники будуть просто змушені узгоджувати свої ціни з нею».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати