Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гербового збору не буде

20 березня, 00:00

Верховна Рада відхилила поданий Кабміном та Президентом законопроект «Про гербовий збір». «За» були лише 33 депутати, та й ті анонімно: публічно за гербовий збір ніхто не заступився.

Цей збір діє з 1 січня відповідно до указу Президента. На кожен укладений у державі договір (точніше — на кожен примірник) наклеюється спеціальна марка вартістю від 1 до 800 гривень (залежно від зазначеної в договорі суми).

Взагалі в XVII—XIX століттях гербовий збір збирався з усіх звернень до органів влади. Президент цим словом назвав фактично новий податок, непередбачений законом «Про систему оподаткування», — він просто дублює державне мито. Фахівці з адміністрації Президента та Кабміну збиралися таким чином вивести економіку з тіні. В результаті легальні підприємці отримали додатковий тягар, нелегальні нічого не втратили: надходження до бюджету від гербового збору в січні-лютому виявилися в 5 разів меншими від запланованого.

Оскільки в бюджеті-99 від цього збору планується отримати 625 млн. гривень, на пропозицію Комітету з питань фінансової і банківської діяльності гербовий збір стягуватиметься лише з ввізних вантажних митних декларацій. Планується реально отримати з імпортерів 420 млн. гривень. На думку Комітету, це стане додатковим засобом захисту вітчизняного товаровиробника. Відповідний закон ухвалено в першому читанні. Після остаточного голосування, запланованого на початок квітня, указ Президента про гербовий збір втратить чинність. Це питання вже не вважатиметься неврегульованим чинним законодавством.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати