Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЗМІ зможе трохи заощадити

на виплатах по судових позовах
13 липня, 00:00

У середу парламент ухвалив закон про внесення змін у деякі закони за підсумками парламентських слухань «Проб леми інформаційної діяльності, свободи слова, дотримання законності й стану інформаційної безпеки». За рішення проголосували 238 з 409 депутатів, зареєстрованих у залі.

Зміни, які містяться в новому законі, в разі його остаточного прийняття, можуть досить істотно відбитися на долі вітчизняних ЗМІ. Зокрема, продовжено термін дії ліцензій для українських телерадіокомпаній від п’яти до семи років. Це означає, що компанії, термін дії ліцензії яких вже закінчився, але не досяг семи років, можуть зараз не проходити процедуру ліцензування в Нацраді з телебачення і радіомовлення.

Закон також визначає, що при розгляді справ про відшкодування морального (немайнового) збитку встановлюється державне мито в розмірі 10% від суми позову, якщо вона перевищує певну суму, розмір якої обчислюється залежно від тиражу видання. Це, можливо, дещо стримає апетити окремих «правдолюбів». Органи державної влади і місцевого самоврядування, згідно з новим законом, взагалі не матимуть права на компенсацію морального збитку. Вони також не можуть засновувати більше ніж один засіб масової інформації, видання якого здійснюється на базі або за участю державної, комунальної власності й фінансування з держбюджету або місцевих бюджетів. Адресна державна підтримка тепер прямуватиме виключно ЗМІ для дітей і юнацтва та спеціалізованим науковим виданням. Умови матеріального і соціального забезпечення журналістів державних і комунальних видань передбачається на рівні держслужбовців.

Загалом є деякі підстави сподіватися, що цей закон посприяє більшій незалежності українських ЗМІ від адміністративного тиску.

«Враховуючи, що формування нинішнього складу Нацради з телебачення і радіомовлення мало здебільшого виключно політичний характер, Верховна Рада намагається усунути загрозу переділу телерадіопростору з політичних міркувань, — говорить керівник відділу інформаційних стратегій інформуправління Верховної Ради України Юрій ШКАРЛАТ. — Прийняття закону дозволяє перенести цей переділ на 2003 рік вже до президентських виборів. Це чітко видно, зокрема, за рішенням про продовження ліцензій ТРК. Крім того, надання мовнику можливості працювати на своїй частоті без обмежень дає поштовх для розвитку нових технологій, для ущільнення каналів, для використання нових частот. Тобто не ділити, а знаходити нові можливості. Загалом же цей закон позитивно сприйняли і самі мовники, і журналісти. Причому це стосується й інших змін — і щодо обмеження розмірів відшкодування морального збитку, і щодо соціального захисту журналістів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати