Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зараз м’яч — на полі Президента»

Для висловлення недовіри новому очільнику Львівщини депутатам забракло шести голосів
13 листопада, 10:15

І саме представлення голови ЛОДА 31 жовтня  відбувалося аж ніяк не гладко — журналісти зустріли Олега Сала у сесійній залі ЛОР вигуками «Ганьба!» і «Сала — на нари!». Далі — більше: опозиційні сили розпочали збір підписів про включення до порядку денного наступного пленарного засідання Львівської облради питання про висловлення недовіри Олегу Салу. Приєдналися до спротиву й активісти громадських організацій — відразу ж після призначення Сала на посаду голови ЛОДА Львовом розклеювали листівки «Чому українці у Львові давно не люблять Сала» з констатацією «визначних»  моментів його біографії. Нагадаємо, що Олег Сало не вперше обіймає на Львівщині керівні посади, —  з грудня 2003-го до січня 2005-го очолював УМВС України у Львівській області. У листопаді 2005 року Львівська облрада дала згоду на взяття його під варту і притягнення до кримінальної відповідальності як депутата облради. 2006-го ГПУ повернула кримінальні справи, порушені проти Сала, у прокуратуру Львівської області — для дорозслідування. А Печерський райсуд Києва ухвалив рішення припинити кримінальні справи проти Сала  — «через відсутність у його діях складу злочину». Як з’ясувалося, у Львові про це добре пам’ятають і тепер-от згадують генерал-майорові репресії проти незгідних з тогочасною владою.

Учора депутати Львівської обласної ради висловили недовіру губернатору (чи, як називали очільника ЛОДА у виступах депутати облради,       — генерал-губернатору) Олегу Салу простою більшістю. «За» проголосували сімдесят два депутати,  «проти» — п’ять і  три бюлетені визнано недійсними. Самого Олега Сала на сесії Львівської обласної ради не було.

Нагадаємо: щоби рішення про недовіру губернатору набуло законної сили і Президент звільнив очільника ОДА, воно має набрати дві третини голосів. Загалом у ЛОР у голосуванні брав участь 81 депутат, один — утримався. Відтак для обов’язкової відставки Сала забракло шість голосів.

Варто додати, що це вже не перша спроба депутатів Львівської обласної ради усунути з посади губернатора — ЛОР уже висловлювала простою більшістю недовіру попередникам Сала — Василеві Горбалю, Михайлові Цимбалюку та Михайлові Костюку, однак  недовіра депутатів не спрацювала — жоден голова ЛОДА не був усунутий з посади.

Олесь СТАРОВОЙТ, депутат Львівської обласної ради (фракція «УДАРу»):

— Зараз — м’яч на полі Президента: Янукович повинен прийняти своє рішення. Вважаю, що депутати були одностайні у своєму бажанні — трошки забракло голосів, відповідно — мобілізації. Але 72 голоси — це справді дуже хороший результат. Минулий голова адміністрації (йдеться про Віктора Шемчука. — Ред.) не викликав такого спротиву — й у громади, й у політикуму Львівщини, як Сало. Віктор Михайлович намагався налагодити з усіма стосунки, не вдавався до жодного тиску ні на політиків, ні на бізнес. Отож якщо центр хоче нормально працювати з регіонами, він має шукати саме таких компромісних варіантів... Призначення Сала на посаду голови ЛОДА означає дві речі: 1) стабільність у регіоні абсолютно не цікавить Київ, 2) очевидно, готується зрив Асоціації, очевидно, що Тимошенко й надалі сидітиме, очевидно, що насувається соціально-економічний колапс, і саме для цього на посади губернаторів призначають вірних людей, котрі затискатимуть усе для того, щоби 2015-й рік для Януковича став реальністю. У будь-якому разі ми чекаємо від Президента відставки Сала, відтак — діалогу. Якщо відставки не відбудеться, діалог можна вважати зірваним, але не з вини Львівської обласної ради.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати