Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про справи житейськi

10 листопада, 00:00

Минулий тиждень і цього разу не залишився осторонь респондентів «Дня». Як завжди, українців турбували бездіяльність Верховної Ради, економічні негаразди та світові події. Про це читайте далі у нашій постійній рубриці «ЩО ХОРОШОГО? ЩО ПОГАНОГО?»

Володимир ЩЕЛКУНОВ , президент Українського національного комітету МТПУ:

— Перший позитив стосується роботи. За ініціативою МНКТП та Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ 6 листопада була започаткована щорічна науково-практична конференція під гаслом «Дипломатія і бізнес — діалог партнерів». На ній планується опрацьовувати спільні позиції органів державної влади та українських ділових кіл по захисту та просуванню інтересів українських національних товаровиробників на зарубіжний ринок. У ході домовленостей плануємо скасування мита на експорт та імпорт, лібералізацію регуляторного середовища тощо. Іншим позитивом вважаю й те, що підприємства, незважаючи на політичну ситуацію в країні, працюють, розвивають свої напрямки для завоювання більших сегментів ринку. Третій позитив — Польща, на чолі з новим прем’єр-міністром Дональдом Тусом, обіцяє системну роботу з Україною, тобто жодних негативних для нас змін не передбачається. Негативним моментом є те, що інфляція в Україні за десять місяців склала 11,7 відсотка. Це дуже великий показник. І найгірше те, що ще не відомо, яким він буде наприкінці 2007 року. Підвищення цін також не радує: хліб підвищився на 3,5%, молоко — на 10,8%, яйця — на 11,9%, макаронні вироби — на 4%, цукор — на 1,5% і так далі. Ріст цін на ринку палива неприємно впливає і на всю цінову політику і безпосередньо на економіку України. Другим негативним моментом є події у Грузії. Вони підводять до того, що країна знаходиться на межі громадянської війни, якщо не будуть урегульовані стосунки між опозицією та владою. Непокоїть стрілянина в школі Фінського міста Туусaла, під час якої загинуло вісім осіб. Це говорить про те, що щось неправильно у політиці виховання стабільних і розвинених кран. Адже подібний випадок не перший.

Валерій КЛИМЕНКО , завідувач організаційно-контрольного відділу Кам’янець-Подільської міської ради:

— Подією для Кам’янця-Подільського і не тільки стало засідання Хмельницького відділення Всеукраїнської ради міських голів. На засіданні у нашому стародавньому місті обговорили модель адміністративно-територіальної реформи. Автор проекту — директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. Учасники ділової розмови схвально відгукнулися про цю модель, що дає можливість залучати більше державних коштів для потреб місцевих громад. Крім цієї доброї новини, заслуговує на увагу розпорядження Президента України Віктора Ющенка про впорядкування острова Зміїного. Ще — ініціатива про Сім чудес природи України. Готові взяти участь у цьому проекті. Адже Національний природний парк «Подільські товтри» — на території Кам’янця-Подільського і сусідніх районів. Цей парк — найбільший у Європі. Погано, що досі не розпочала роботу Верховна Рада. Адже народ чекає, зокрема, на зміни у законодавстві про вибори до місцевих рад. Бо громада прагне обирати депутатів безпосередньо від своїх виборчих округів, а не, як кажуть, купувати кота у мішку — депутатів, обраних за партійними списками. Також прикра новина — про поразку англійцям київського «Динамо». На жаль, наші навіть не спромоглися на гол престижу. Згадали б 70-ті минулого століття, коли Олег Блохін і його команда дивували весь світ своїми перемогами.

Григорій ГРIНЬ , військовий історик:

— Минулий тиждень передусім запам’ятався подіями в Грузії. І враховуючи, що Грузія та Україна в особі своїх президентів давно заявили про свою братську дружбу, події в Тбілісі проектуються й на Україну — можливе в нас таке чи ні. Близькі режими, що прийшли до влади однаковим шляхом — шляхом революцій, дають їжу для роздумів, як для політиків, так і для політологів. Тим більше, всі пам’ятають події, що склалися перед достроковими виборами — коли Президент хотів вводити внутрішні війська в Київ, коли був скандал у Генпрокуратурі... Все це наштовхує на зовсім нерадісні думки — якщо нічого не зміниться в розумінні ситуації у нашої влади. Не міг додати настрою й невдалий виступ наших футбольних клубів у Лізі чемпіонів — особливо це стосується «Шахтаря», бо «Динамо» нас останнім часом привчило до поразок, а ось «Шахтар», який силкується ввійти в еліту європейського футболу, показав поки свою неспроможність. Хоч ніби й гра була непоганою, але не дотягує команда поки до рівня, на який претендує. Крім того, ми продовжуємо стежити й за полемікою щодо перейменування вулиць, міст і селищ. Ця полеміка насторожує, і особливо насторожує те, з якою завзятістю за неї взялися саме зараз. Для чого це робиться? Це відведення людей від насущних проблем до проблем штучно створених? Особисто я вважаю це повною дурістю, мені абсолютно не зрозуміло, кому треба викреслювати з пам’яті народу історичні події та особистості, на честь яких названі вулиці, міста... Хоч Президент і говорить, що це відновлення історичної пам’яті, але швидше за все це замилення історичної пам’яті. Бо треба пам’ятати як героїчні епізоди життя країни, так і трагічні, незалежно від того, з ким вони пов’язані — з комуністами, капіталістами або фашистами. Можна ж тоді дійти до абсурду і відновити древні назви міст — наприклад, перейменувати Дніпропетровськ в Єкатеринослав, а Донецьк — в Юзівку. Що тоді почнеться? Так що поки загалом ми живемо не дуже обнадiйливими подiями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати