Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Замки і палаци історичної Волині на Тернопільщині, які варто побачити

18 жовтня, 20:59

З червня до жовтня 2023 року триває проєкт «Файний подкаст замками Волині», який втілює ГО Волинська фундація за підтримки Українського культурного фонду.

            В рамках проєкту слухачі змогли здійснити віртуальну мандрівку кількома десятками замків та палаців історичної Волині, яка охоплює Волинську, Рівненську, Тернопільську, Житомирську та Хмельницьку області.

Аудіо історії про волинські пам'ятки можна послухати на Soundcloud, GooglePodcasts, Apple Podcasts, Spotify.

Якщо ви ще не знайомі із подкастом, то пропонуємо вам добірку волинських замків та палаців, які радимо відвідати, кожен із них має свою особливу історію, яка вас вразить і примусить повернутись туди ще раз.

 

№ 1  Вишнівецький палац

Історію пам'ятки слухачам подкасту розказала Любов Шиян, історикиня, наукова співробітниця національного заповідника «Замки Тернопілля», кандидатка історичних наук. Палац знаходиться в селищі Вишнівець Збаразького району Тернопільської області. 

            Оноре де Бальзак назвав цей палац «малим Версалем». Цю памятку вважають символом елітарної культури краю, обійстям князівських, шляхетських родин, які через архітектуру і ландшафтне планування приносили модні й актуальні ідеї мистецтва Європи.

Палац у Вишнівці збудував віленський воєвода, великий гетьман литовський Міхал Сервацій  Вишневецький. Його почали зводити у 1720-х роках. За однією із версій архітектором міг бути Якуб Бланже. Будівництво завершили у 1730-х роках. Палац у стилі пізнього бароко вражав усіх, хто його бачив. Заключним акордом був великий парк у французькому стилю біля палацу.

Памятка збереглася до наших часів. І всі хто його бачать, вражені його розмірами. В палаці були кімнати із назвами, такі, «зала Корибутів» з портретами предків будівничого замку. Особливо стильною була «китайська зала». Інтерєрне оздоблення палацу від початку його існування було розкішним, в оздоблені використали рідкісні тканини, золото,  срібло, оксамит. Наступні власники перебудували палац у стилі класицизму. У 1848 році Вишнівець відвідав Оноре де Бальзак і назвав його малим Версалем. На жаль, памятка постраждала в роки Першої світової війни. Проте завдяки архітектору Владиславу Городецькому палац відновили. Наступним викликом була Друга світова війна, яка стерла розкіш із кімнат палацу. Проте зараз палац розвивається та чекає на відвідувачів.

 

№ 2 Білокриницький палац

В Кременецькому районі Тернопільської області знаходиться село Білокриниця, в якому до нашого часу зберігся палац, який звели на місці давнього замку. Про цю пам'ятку та наступний в нашому огляді Кременецький замок подкасту розповіла Ірина Скакальська, дослідниця Волині, завідувачка кафедри історії та методики навчання Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка.

Історія палацу не така давня. Він постав у середині ХІХ століття. Стиль будівлі досить оригінальний - англійська неоготика.

Усі хто вперше бачать палац вражені одним із його елементів - триповерховою вежею з чотирма шпилями. Палац був оточений чудовим парком, проте про автора його планування нічого невідомо, можливо ним був Діонісій Міклер. який звів не один парк на Волині.

Досить цікавою є доля палацу. Останній власник заповіт палац для громади і хотів, щоб тут облаштували школу. Так і сталося, зараз тут знаходиться навчальний заклад.

№ 3 Кременецький замок

            Третьою волинською пам'яткою на Тернопільщині, яку хочемо згадати є замок на горі Боні в місті Кременці. До цього часу точаться дискусії, коли саме з'явилася ця волинська твердиня. Одна із найраніших версій, коли у Кременці було побудовано перший замок відносить нас в далеке IX століття. Із різних дат, згідно яких започатковане місто Кременець найчастіше зустрічаються три – 1064, 1073, 1226 або 1227 причому обов’язково згадується замок на горі. Замок у всі часи був потужним пунктом оборони регіону від нападів ворогів. На жаль, до наших часів дійшли лише його мури і спогади про колишню могутність.

Кременецький замок довгий час був одним із найпотужніших укріплень України. У XVI столітті в замку було два мости і три вежі: «Надбрамна», «Черлена», «Над новим домом», княжий палац, приміщення для гарнізону, гауптвахта, церква Святого Михайла.

З мурів Кременецького замку відкривається неймовірний краєвид на Кременець та його святині.

            Більше про памятки можна почути за посиланням: https://linktr.ee/volyncastles

Тетяна Яцечко-Блаженко

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати