Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як адаптуватися до змін клімату?

Відбувся глобальний онлайн-саміт за участі понад 30 світових лідерів
28 січня, 10:23

Понад 30 світових лідерів, 50 міністрів та 50 міжнародних організацій зібрались разом із науковцями, представниками приватного сектору, громадянського суспільства, молоді та понад 18 500 зареєстрованими учасниками на Саміт з питань адаптації до змін клімату 2021 року, що відбувся онлайн 25—26 січня. Учасники об’єднали зусилля у 27 різних сесіях, щоб обмінятися знаннями та сформувати порядок денний для майбутнього, стійкого до змін клімату, у 2030 році, ідеться на офіційному сайті заходу www.cas2021.com, що його організували Нідерланди.

Напередодні саміту понад 3000 учених з усього світу закликали лідерів захистити людей від наслідків глобального потепління. «Наш світ, що швидко нагрівається, вже зазнає серйозних руйнувань через інтенсивніші посуху, пожежі, хвилі спеки, повені, руйнівні тропічні циклони та інші екстремальні події, — йдеться в заяві вчених, серед яких п’ять нобелівських лауреатів, пише Рейтер. — Якщо ми не будемо активізуватися та адаптуватися зараз, результатами будуть збільшення бідності, нестача води, сільськогосподарські втрати та високий рівень міграції, що призведе до величезних наслідків для людського життя».

Під час заходу не ухвалювали жодних зобов’язувальних документів, однак 300 спікерів (а серед них спеціальний кліматичний посланник Джо Байдена Джон Керрі, віцепрем’єр-міністр Китаю Хань Чжен, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон та інші) поділилися своїми ідеями та планами на період до 2030 року, а партнери з усього світу запропонували 160 допоміжних заходів.

«Не існує вакцини проти кліматичних змін, — сказав напередодні журналістам колишній генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. — Це відбувається набагато швидше, ніж ми думаємо, спричиняючи каскадні ризики та наслідки. Посилення стійкості до кліматичних змін не бажано мати, а обов’язково».

На фото: Вигляд айсберга A-68A (одного з найбільших у світі) з розвідувального літака ВПС поблизу острова Південна Джорджія, 18 листопада 2020 року. Нагадаємо, у грудні айсберг розколовся надвоє.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати