Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Медіафренія - 205. Нескінченна війна

10 травня, 12:49
ФОТО REUTERS

Друга світова закінчилася 72 роки тому. Для всього людства, крім путінської Росії. На всьому просторі північно-східної частини Євразії війна триває. Вирішальна битва знову 9 травня. За 72 роки, що минули, війна і ця вирішальна битва сильно змінилися. Про ці зміни можна судити з картинки з параду Перемоги, який проходить щороку на Красній площі. Раніше, зовсім ще недавно, у нас була антигітлерівська коаліція, тепер ми переписали історію, і в цій новій війні Росія перемогла фашизм практично сама.

Путін, виступаючи 9.05.2017 зі зверненням до росіян, повідомив їм, що «свободу планети відвоювали саме наші батьки і діди». Тобто не «зокрема» і навіть не «насамперед», а просто: «саме наші». Зовсім недавно історія війни і Перемоги була іншою. Говорили про «вирішальний внесок», але щоб ось так...

Путіна можна зрозуміти, оскільки таке трактування вічної війни диктує картинка. У 2017 році на парад Перемоги в Москву приїхав один-єдиний голова іноземної держави - президент Молдови Додон. Минулого року був Назарбаєв. Для порівняння: в 2010-му разом із Путіним приймали парад Перемоги глави 23 іноземних держав, зокрема і країн-учасниць антигітлерівської коаліції.

У КОАЛІЦІЇ ТЕПЕР ДВОЄ: ПУТІН + ДОДОН

Нескінченна світова війна, в якій Росія бореться фактично сама проти всього світу, минулого тижня велася на двох фронтах: французькому та історичному. Однак часто це був об'єднаний фронт. Ось як це було.

«МАКРОН – ПСИХОПАТ, НЕ ЛЮБИТЬ ФРАНЦІЮ», А ЩЕ ВІН ГЕЙ, «ГУМОВИЙ» І «СЛАБКИЙ»

Російські ЗМІ билися за ЛеПен так, як вони не билися навіть за Трампа і за Брекзіт. У боротьбі за перемогу кандидата від Національного фронту були використані всі ресурси. Не вийшло. Тому зараз у російський медіапростір вихлюпнулося стільки розчарування й образи на французів, які пройшли повз свого щастя і віддали перевагу якомусьМакрону замість нашої ЛеПен. Характеристики в підзаголовку - зі свіжої російської преси. Більше за всіх образилась на французів «Комсомольская правда», яка 7.05.2017 опублікувала статтю Дар’їАсламової «Вибори у Франції: вони заслужили Макрона». До статті Асламової підверстано «експертизу» психіатра АндріаноСагаторі, в якій «експерт» якраз і пояснює, що «Макрон - психопат, Францію він не любить, за інтереси французького народу боротися не буде». Всі ці висновки «експерт» зробив виключно на основі тієї обставини, що нинішній президент Франції одружений зі своєю колишньою вчителькою, яка, як і слід було очікувати, істотно старша за свого чоловіка.

Заручившись такою солідною експертною підтримкою, співробітниця «Комсомолки» розповідає про те, які там, у них у Франції, жахливі вибори, а також про те, що чекає тепер нещасних французів. «Французи заслужили «гумового»Макрона. Вони повинні пройти через глобалістське пекло. Вони не заслуговують демократії, оплаченої життями мільйонів радянських солдатів», - такі короткі висновки, якими ділиться зі своїми читачами Дар'я Асламова.

«За тиждень до виборів у всьому Парижі я не змогла знайти передвиборних плакатів МарінЛеПен, крім тих, які таємно, під покривом ночі клеїли мої друзі з «Національного фронту». Весь Париж обвішаний портретами Макрона», - скаржиться працівниця «КП». І продовжує: «Двічі бачила знущальні карикатури на Марін, де замість її обличчя вклеєна фізіономія її татка Жан-Марі ЛеПена».

Спілкування з французькими виборцями, тими самими, які зривають плакати ЛеПен і малюють на неї карикатури, довело співробітницю «КП» за її власним визнанням, «до сказу». Один із них, молодий чоловік на ім'я Жак, пояснив співробітниці «КП», що вони «голосують за Макрона, а ось ЛеПен - це чистий фашизм». І додав на свою біду: «Вам, росіянам, це важко зрозуміти». Співробітниця «КП» за її власним визнанням ледве втрималась, щоб не вчепитися французу в обличчя. «А ви не в курсі, що Європу від фашизму, дійшовши до Берліна, звільнив СРСР?» - прошипіла співробітниця, «в люті стискаючи кулаки». Коли француз відповів, що «Францію врятували американці і герої французького опору», а «фашист Сталін воював із фашистом Гітлером», співробітниця зрозуміла, що ось саме зараз накопичений нею запас лютій ненависті до французів достатній, щоб його вистачило на статтю в «КП»про вибори у Франції.

МАКРОН ЦЕЙ - ВЗАГАЛІ ГЕЙ, ЗНАЄ "КП"

Приблизно з такою ж спрямованістю виходили коментарі з французького фронту у всіх російських медіа. Хіба що епітети були трохи менш смачні та й свої емоції автори намагалися демонструвати не настільки відверто, як співробітниця «КП». В агентстві «РИА Новости» - третина статей з французького фронту бойових дій. Ігор Гашкову статті «Макрон переміг: слабкий президент - розділена Франція» повідомляє, що, «попри значний результат Макрон стає президентом країни, розділеної між різними політичними силами».

Можливо, автор «РИА Новости»Ігор Гашков вважає своїх читачів ідіотами, які не в курсі, що якщо в країні є демократія, то в ній обов'язково є «різні політичні сили», а якщо країна не «розділена між різними політичними силами», то в такій країні демократії немає, а є диктатура. Втім, далі автор «РИА Новости»пише, що «виборець йшов на вибори (президентські вибори у Франції. - І.Я.) неохоче і з «важким серцем». Тому варто відкинути сумніви: автор «РИА Новости», дійсно, вважає своїх читачів ідіотами або тими, хто затримався в 50-х роках минулого століття, коли в «Правді» весь час писали про те, що «сонце освітило вулиці Парижа (Чикаго, Лондона, Рима), але немає посмішок на обличчях простих французів (американців, британців, італійців)...

АЛЬТЕРНАТИВНА ПЕРЕМОГА В АЛЬТЕРНАТИВНІЙ ВІЙНІ

Під гнівні крики про те, що ми «не допустимо ревізії підсумків Другої світової» і нізащо «не дозволимо переписувати історію», йде цілком відверте створення альтернативної історії, причому не в жанрі історичного фентезі, і навіть не в жанрі фолк-хісторі, як у академіка Фоменка або якогосьАджіМурада, а в офіційних державних ЗМІ.

У тому ж«РИА Новости» опублікована стаття Ростислава Іщенка: «9 травня: альтернативна перемога», в якій повідомляється, що «Велика Перемога - символ найвищого досягнення історичної Росії в протистоянні з колективним Заходом». Вище вже зазначалося, що автори російських ЗМІ щиро переконані, що їхні читачі - ідіоти. Але все-таки складно припустити, що люди, які читають статтю на «РИА Новости», зовсім не знають географію і не підозрюють, у якій частині світу перебувають Сполучені Штати, Велика Британія, Франція, Канада і багато інших країн антигітлерівської коаліції, які так чи інакше прийнято називати країнами Заходу.

В голові авторів російського офіціозу війна триває, і «ми» - не знаю, що саме ці люди вкладаютьуцей займенник - знову здобули Велику Перемогу, а «вони» - зміст цього займенника постійно змінюється, і зараз нікому, крім автора, невідомий - знову програли. Далі - цитата. «Вони, Захід, «вестернізатори»знову програли», - пише в «РИА Новости» Ростислав Іщенко. І продовжує: «Вони вже відчувають, що до колон їхнього рейхстагу (!) скоро знову прийде скромний солдат з крейдою».

Рейхстагом раніше називали представницький орган у Священній Римській імперії, потім так називався парламент у Німеччині, зокрема і в третьому рейху. Ще це назва будівлі, де зараз засідає парламент ФРН, який називається бундестаг. У травні 1945 року радянські солдати-переможці розписувалися на колонах цієї будівлі. Все це - в реальному світі і в історії. У скорботних розумом головах авторів російських державних ЗМІ є не один рейхстаг, а багато, і до колон кожного з них наближається «скромний солдат з крейдою». Тобто світова війна триває, і такі собі «ми» воюють вже практично з усім світом, зокрема, судячи з усього, і з країнами колишньої антигітлерівської коаліції. Півбіди, якби ці «ми» воювали лише у своїх мріях і своїх текстах. Справжня біда в тому, що їхнє марення виповзає з телевізора й зі сторінок їхніх газет і перетворюється на справжню війну в Україні і Сирії. У цій реальній війні саме вони, автори і творці російських ЗМІ, є агресорами і фашистами. І не буде у них жодної перемоги. Ніколи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати