Skip to main content
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Червоний» піар

Експерт: «Референдум, який ініціює КПУ, не зможе зірвати підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС»
10 September, 11:44

Європейський вибір України досі не дає спокою апологетам ідеї воз’єдання з Росією під омофором членства в Митному союзі. Незважаючи на те, що євроінтеграція та підписання Угоди про асоціацію з ЄС визначені стратегічними пріоритетами України на державному рівні, цієї неділі Комуністична партія України ініціювала «збори громадян щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою стосовно вступу України до союзу в рамках Євразійського економічного співтовариства». Зауважимо, що раніше, 2 вересня, Окружний адміністративний суд Києва заборонив КПУ організовувати і проводити зібрання стосовно призначення всеукраїнського референдуму про входження України до Митного союзу, а ЦВК заборонив туди направляти свого представника (ця норма передбачена ЗУ «Про всеукраїнський референдум»).

Утім, представники Компартії не здалися і знову подали прохання провести свій захід 8 вересня, лише формально змінивши його тему на «проведення референдуму про вступ до ЄврАзЕС». На цей раз у суді вирішили дозволити так званій ініціативній групі провести свої збори, але, у той же час, знову не дали добро направляти ЦВК свого представника. Остання ухвала означає, що без присутності члена Центрвиборчкому реєстрація ініціативної групи щодо проведення референдуму до ЄврАзЕС є неможливою, а збори, проведені КПУ, є, щонайбільше, звичайнісінькою зустріччю політичної верхівки партії зі своїми виборцями.

Якщо ж відкинути факт того, що на територію стадіону «Спартак», де проходило зібрання «за народною ініціативою», не впустили журналістів українських ЗМІ (згідно з ЗУ «Про всеукраїнський референдум», всі заходи з підготовки референдуму є публічними і відкритими, що свідчить про незаконність дій організаторів); на збори дивними чином потрапив член ЦВК за квотою комуністів Юрій Донченко (у коментарі ЗМІ він заявив, що прийшов сюди як фізична особа, а як особа посадова — інформацію про збори буде розглядати уже в ЦВК); державного виконавця, який приніс рішення суду щодо нелегітимності зібрання просто не пропустили на територію стадіону (люди в червоному з символікою КПУ на куртках при вході на «Спартак» мотивували це тим, що держвиконавець приніс із собою рішення першого суду, а не «останнього», яке є на руках у них, а найсміливіші з охоронців, як у типовому каламбурі, взагалі погрожували «затаскати по судах» судового виконавця (?!)), то «народні збори» пройшли більш-менш спокійно.

До того ж, крім прапорів КПУ, на стадіоні красувалися трьохколірники медвечуківського громадського руху «Український вибір». Однак, якщо лідер УВ на зборах так і не з’явився, то керманич комуністів Петро Симоненко став ідейним натхненником всієї акції. Як зазначила голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська на прес-конференції «Чи «вистрілить» закон про всеукраїнський референдум?», меседжі останнього зводилися до пропаганди вступу України до Митного союзу, а тема інтеграції до Євразійського економічного співробітництва, яка й повинна була стати предметом зборів, була озвучена лише під час офіційної церемонії зборів. Експерт також висловила думку, що «сьогодні немає ніяких підстав говорити, що подібні ініціативи зможуть зірвати підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом».

«Тема пропонованого комуністами референдуму — не альтернативний вибір між Митним союзом та Європейським Союзом, тому й питання, які виносилися на зборах я оцінюю винятково у політичній площині, — переконана Айвазовська. — Якби ж питання сформулювали в контексті скасування рішення щодо євроінтеграційних прагнень України, або ж у питанні альтернативи рішення щодо вступу до Митного союзу чи підписання угоди про асоціацію з ЄС, то його правові наслідки були б значно серйознішими».

Світлана Конончук, керівник Програми демократизації політичних інститутів Українського незалежного центру політичних досліджень у розмові з «Днем» зазначила, що в цілому, ініціатива КПУ та «Українського вибору» щодо проведення всеукраїнського референдуму про вступ України до Митного союзу безперспективна, має на меті задовольнити тих спонсорів КПУ, експорт яких націлений на ринок Росії і є черговою спробою політичного піару з боку лідера комуністів Петра Симоненка в його президентських амбіціях на виборах 2015-го року. «Політичними наслідками цієї ініціативи є те, що через півтори року, коли в нас розпочнеться президентська кампанія, КПУ зможе чесно вдарити себе в груди і сказати, що вона зробила все можливе, аби забезпечити проведення референдуму про вступ в МС», — переконана експерт.

Що ж до можливості реєстрації ЦВК ініціативної групи КПУ та «Українського вибору» щодо проведення референдуму про приєднання до ЄврАзЕС, то тут Світлана Конончук висловила думку, що вона навряд чи матиме місце, так як уже постфактум суперечитиме чинній нормі ЗУ «Про всеукраїнський референдум» щодо обов’язкової присутності офіційно делегованого члена ЦВК на такого роду зборах (раніше згаданий Юрій Донченко не мав таких повноважень).

Загалом, громадські активісти та представники експертних кіл зауважують, що їхнє обурення зараз викликає не сам факт проведення дещо нереалістичного з точки зору сьогочасних політичних реалій «червоного» референдуму, а сама можливість введення в дію досить контраверсійного ЗУ «Про всеукраїнський референдум». Вони наголошують, що на необхідності внесення змін до останнього не раз закликали представників різних політичних сил (список необхідних поправок вже напрацьований Коаліцією громадських організацій «За чесний референдум»), утім їхньої практичної реалізації поки ніхто не отримав. Ба більше, своє занепокоєння з приводу демократичності скандального закону про референдум висловили і представники Венеціанської комісії, які закликали українську сторону якнайшвидше привести його норми у відповідності до європейських стандартів.

Delimiter 468x90 ad place

Subscribe to the latest news:

Газета "День"
read