Skip to main content
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Згадуємо Людомира Ружицького

Із 13 по 15 вересня Філармонія Нижньої Сілезії запрошує на фестиваль, який відбудеться у Львові
12 September, 10:42

ІІ Фестиваль Людомира Ружицького у місті Лева проводять  за підтримки Програми Міністра культури і національної спадщини «Промоції польської культури за кордоном». Виконавці: оперні солісти з Польщі (Томаш Яньчак — тенор, Єльжбєта Качмажик-Янчак — мецо-сопрано, Каріна Скшешевська — сопрано, Каміль Пенькала — баритон), Львівська чоловіча хорова капела «Дударик» і Симфонічний оркестр Нижньосілезької філармонії в Єленій Гурі.

За словами організаторів фесту, минулого року відмічали 110 років із моменту приїзду Людомира Ружицького до Львова, а цьогоріч відзначається 135-ліття від дня народження маестро. Метою фестивалю є промоція творчості відомого польського митця в Україні.

Нагадаємо, Людомир Ружицький (1883—1953 рр.) — відомий польський композитор ХХ ст., учасник «Молодої Польщі» — угруповання нової генерації митців, прихильників модерного мистецтва, — диригент, піаніст і педагог.

У його творчій спадщині — шість опер («Казанова», «Ерос і Психея» (1916) та ін.), одна оперета, два балети (в тому числі відомий балет «Пан Твардовський» (за романом Ю. І. Крашевського, 1920), дев’ять симфонічних поем (в тому числі «Станчик», «Анхелла», «Варшав’янка», «Звільнена Варшава»), «Характерна сюїта» для оркестру, два фортепіанні концерти, камерні та фортепіанні твори, пісні. Його музиці властиво гармонійне багатство, насиченість і яскравість інструментування, прекрасне почуття форми, широке використання технічних можливостей інструментів і при всьому цьому — чисто польський характер всіх його творів. Стилістика його музики відрізняється яскравим національним колоритом.

Хоча Людомир Ружицький прожив у Львові з 1907 по 1911 рр., проте за цей час він встиг залишити яскравий слід у музичній культурі міста. Його багатогранній діяльності й творчості присвячений триденний фестиваль за участю польських та українських музикантів, що відбуватимуться в Оперному театрі й у філармонії.

Delimiter 468x90 ad place

Subscribe to the latest news:

Газета "День"
read