Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Постійний представник України при ООН закликає Раду Безпеки першочергово зупинити випадки страти росією українських військовополонених

12 квітня, 11:45

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав членів Ради Безпеки внести свій внесок у визначення найбільш ефективних стратегій для припинення випадків розстрілу росіяними український віськовополонених. Про це він сказав на засіданні Радбезу ООН 11 квітня, передає УНН. 

"Ми, як і раніше, стурбовані звірствами щодо українських військовополонених. 7 квітня в російських соціальних мережах з'явилися нові шокуючі відеозаписи, на яких видно, як російські військовослужбовці вбивають трьох захоплених у полон беззбройних українських військовослужбовців у Херсонській області", -  заявив Кислиця. 

Він нагадав, що у своїй останній доповіді, що охоплює період з 1 грудня 2023 року до 29 лютого 2024 року, Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало різке збільшення кількості повідомлень про страти українських військовополонених. В ООН нарахували  32 таких страт, що значно більше, ніж за будь-який попередній період.

Загалом українські правоохоронні органи розслідують 27 кримінальних справ за фактами страти 54 українських військовополонених росіянами з початку широкомасштабного вторгнення рф  в Україну.

"Висновки Міжнародної комісії з розслідування подій в Україні підтверджують послідовну картину широкомасштабних і систематичних тортур, що застосовуються російською владою в місцях ув'язнення", - наголосив Кислиця. 

Постпред при ООН також зауважив, що росія відмовляється надати доступ до військовополонених і цивільних ув'язнених представникам ООН і МКЧХ. 

Ми наполегливо закликаємо членів Ради Безпеки приділити цьому питанню першочергову увагу і внести свій внесок у визначення найбільш ефективних стратегій для розв'язання проблеми і припинення цих кричущих порушень міжнародного гуманітарного права

- закликав Кислиця. 

Нагадаємо

7 квітня в мережі з'явилося відео, в якому окупанти розстріляли беззбройних українських військовополонених. Судячи з напису, це відбулося поблизу Кринок на Херсонщині.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати