Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

18 травня – 2 червня в Українському домі виставка про ненасильницький спротив українців на окупованих територіях

16 травня, 21:24
Проукраїнський мітинг на центральній площі Херсона. 5 березня 2022. Фото з особистого архіву Володимира Дробота. З проєкту Ukrainer «Деокупація»

«Небачена сила» –  це виставка про українців на окупованих територіях, які використовують ненасильницькі методи для опору окупантам. В окупації життя не зупиняється, в деяких регіонах України вона триває 10 років, і ненасильницький опір загарбникам для багатьох став способом життя. Учасники ненасильницьких рухів  — таких як  «Жовта стрічка», «Зла Мавка», наражаючи себе на небезпеку,  дають знак іншим людям, що треба триматися до перемоги України, треба вистояти і не втратити себе і гідності. А також вони подають знак міжнародній спільноті, адже їхні акції потрапляють у світові новини.  

Відкриття виставки припадає на День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, демонструючи солідарність з кримськими татарами. Крим та інші території продовжують чинити опір російській окупації. Символізм — важлива частина опору, він потрібен і нам тут, де майорить жовто-синій прапор, і нашим братам і сестрам на тимчасово окупованих територіях, де кожне «Слава Україні»  чи «Q?r?m serbest olacaq!» на паркані або клаптику паперу, кожен тризуб і тамга слугують за опору, дають віру і силу.  

Таміла Ташева, Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим: «Боротьба продовжується. Наш спротив триває. І ця виставка саме про це. Про наших людей —  незламних, сильних, волелюбних. Які в обличчя окупанту кажуть, щоб забирався з нашої землі, бо його тут не чекали. Діти, молодь, чоловіки, жінки, люди літнього віку — різні покоління сьогодні демонструють спротив загарбницьким амбіціям Росії. Голоси хоробрих та відданих людей, які не побоялися чинити опір окупації, мають бути почуті. Сьогодні сотні наших громадян та громадянок, що проживають в окупованому Криму, надихають своїм спротивом весь світ. Попри тиск, ймовірність бути затриманим, погрози та залякування — вони демонструють свою вірність та підтримку Україні, чекають на ЗСУ та звільнення від російського окупаційного режиму. Qırım serbest olacaq!».

Ольга Муха, кураторка виставки:

«Спротив є частиною нашого національного характеру. Я росла й формувалась із Ланцюгом Злуки та Майданами, і мені пощастило відчути себе невід'ємною частиною цієї могутньої української єдності.

Я багато років працюю в культурній дипломатії, і коли мене запитують, що таке Україна, то моя відповідь: ми — це найкраща відповідь на виклики часу. Ми — це крик волі та незламності. Наша суб'єктність не в межах кордонів, а в межах нашої відваги і супротиву. У контексті сучасної війни часто забувають про суб'єктність населення, що перебуває під окупацією — тих непереможних людей, які також є Україною, бо Україна — це кожен з нас, де б ми не були».  

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати