Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Настав час для сміливості»

Байден відкриває нову сторінку у відносинах з ЄС і новий розділ з НАТО. Україна сподівається на новий рівень відносин теж
21 января, 18:54

Інавгурація 46 президента США демократа Джо Байдена, який переміг на виборах 3-ого листопада республіканця Дональда Трампа, була особливою у порівнянні з попередніми.

По-перше, через пандемію короновірусу було обмежено кількість людей, які могли спостерігати за інавгурацією з National Mall (Національної галереї), що тягнеться від Капітолію до Монумента Вашингтону. Зазвичай, там розташовувались люди і автор, якому пощастило спостерігати за першою інавгурацію Барака Обаму 20 січня 2009 року, знаходився біля Монументу, бо весь National Mall був зайнятий людьми, які прийшли раніше. І цього разу весь цей простір зайняли встановлені американські прапори на честь 200 тис. людей, які поверли від СOVID-19.

По-друге, вперше на інавгурацію було залучено понад 20 тис. вояків Національної гвардії, щоб не сталось несподіванок, як це було 6 січня, коли підбурюваний президентом Трампом натовп його прихильників буквально захопив на декілька годин будівлю Капітолію, де сенатори і конгресмени якраз сертифікували результати виборів — іншими словами перемогу Джо Байдена, яку республіканець Трамп не визнавав.

По-третє, Трамп прерервав тривалу традицію участі на інавгурації двох президентів: нового, який обіймає посаду, і попереднього, який передає свої повноваження. Востаннє подібне сталося у 1869 році на інавгурації 18-го президента США Улісса Гранта, який дав зрозуміти  попереднику Ендрю Джонсону, не бажає їхати в одному екіпажі з Джонсоном. То ж президент Джонсон, який ішов з посади, не був присутній на інавгурації. Зараз, як і тоді, це було показником розколу.

В-четверте, всі, хто брав участь у церемонії інавгурації були в масках. І можна було помітити, що перед кожним новим виступаючим, трибуну дезинфікували.

По-п’яте, Відкриттям став виступ молодої лос-анджелеської поетеси Аманди Горман з поемою «Пагорб, на який ми збираємось», яку вона  написала з метою донести до якомога більшої американської авдиторії. 22-річна Горман стала наймолодшою поетесою, що виступала будь коли на інавгурації, і, як відзначають соціальні мережі, ледь не вкрала шоу своєю позицією та лірикою.

«РАЗОМ МИ НАПИШЕМО АМЕРИКАНСЬКУ ІСТОРІЮ НАДІЇ, А НЕ СТРАХУ»

І зрозуміло, що найголовнішим після самої інавгурації був виступ новообраного президента Байдена. Треба відзначити, що його промова була, мабуть, найкоротшою в історії інавгурацій.

Але як відзначила The Washington Post, це була найкраща інавгураційна промова за всю історію,  яка була спрямована на початок відновлення тканини американського суспільства.   

Насамперед, Байден наголосив, що «демократія перемогла» і «ми повинні покласти край нецивілізованній війні, яка натравлює червоних (республіканців) проти голубих (демократів), селян проти міщан, консерваторів проти лібералів».

За його словами, це можна зробити з відкритими душами, а не затверділими серцями, «якщо проявимо трохи терпимості і смирення і якщо ми готові стати на місце іншої людини — як сказала б моя мама: «На мить, уяви себе на їхньому місці».

Байден часто згадував про виклики, з якими стикається країна, як це намагався зробити Трамп у своїй інавгураційній промові чотири роки тому, але він робив це з набагато більш піднесеним тоном, навіть припускаючи, що країна вже подолала один із своїх найтемніших днів —  мабуть, маючи на увазі події двотижневої давності.

«Разом ми напишемо американську історію надії, а не страху. Єдності, а не поділу. Світла, а не темряви, — наголосив Байден.

Водночас, американський президент дав зрозуміти своєю промовою, що він прагне великих не поступових, а великих змін. «Настав час сміливості, адже так багато можна зробити.. І це точно: я обіцяю вам, що нас і вас і мене будуть судити за тим, як ми вирішуємо ці каскадні кризи нашої ери».

«МИ ВІДНОВИМО НАШІ СОЮЗИ І ЗНОВУ БУДЕМО ВЗАЄМОДІЯТИ ЗІ СВІТОМ»

Один з ключових меседжів виступу Байдена був спрямований не до американців, а на зовнішню авдиторію, до тих, хто міг подумати, що ця країна заблукала.

«Світ дивиться на всіх нас сьогодні, — наголосив новий глава Білого дому, — І ось мій меседж тим, хто перебуває за нашими кордонами: Америка пройшла тест, і ми виявилися сильнішими за це. Ми відновимо наші альянси і знову будемо взаємодіяти зі світом — не для того, щоб відповісти на вчорашні виклики, а на сьогоднішні і завтрашні. Ми будемо керувати не лише прикладом своєї сили, але силою нашого прикладу. Ми будемо сильним і надійним партнером для світу, прогресу та безпеки».

І справді, серед  перших указів Байдена підписав розпорядження про приєднання США до Паризької угоди з клімату, з якої країна вийшла після приходу до влади Трампа.Крім того, новий глава Білого дому скасував рішення Трампа про вихід із Всесвітньої організації охорони здоров’я, а також про заборону на в’їзд до США з деяких країн з переважно мусульманським населенням.

НОВА СТОРІНКА У ВІДНОСИНАХ МІЖ США ТА ЄС

Як очікувалось, реакція світу і насамперед ЄС та НАТО була дуже позитивною на інавгураційну промову Байден. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила на своїй сторінці у Твіттері,    Європейський Союз хоче розгорнути нову сторінку у відносинах між США та ЄС.

Президент Європейського парламенту Девід Сассолі зі свого боку відзначив, що світ потребує потужних стосунків між Європою і Сполученими Штатами. «Працюючи разом, ми можемо краще долати виклики, які перед нами постають: боротьбу з кліматичними змінами та із втратою біологічного розмаїття, пошуком демократичної відповіді на цифрову трансформацію, протидію неприйнятній та зростаючій нерівності», — зауважив Сассолі.

Тим часом президент Європейської Ради Шарль Мішель виступив з конкретною пропозицією до  нової адміністрації США і назвав п’ять пріоритетів. «Давайте збудуємо новий засадничий пакт. Для сильнішої Європи. Для сильнішої Америки. Для кращого світу. Переконаний, що ми маємо працювати разом над п’ятьма пріоритетами — розвивати багатосторонність, боротися з COVID-19 та кліматичними змінами, у відновленні наших економік, у забезпеченні справедливої торгівлі та цифрової трансформації, поєднувати зусилля заради безпеки й миру», — йдеться у заяві Шарля Мішеля, яку було оприлюднено на сайті Європейської Ради.

НОВИЙ РОЗДІЛ ДЛЯ ТРАНСАТЛАНТИЧНОГО АЛЬЯНСУ

Зі свого боку Генсек НАТО Єнс Столтенберг теж вважає, що 20-ого січня розпочався новий розділ для трансатлантичного Альянсу. «Члени НАТО, — підкреслив він, — повинні об’єднатись для вирішення наслідків для безпеки, пов’язаних із зростанням Китаю, загрозою тероризму, в тому числі в Афганістані та Іраку, та більш напористою Росією. Ніхто з нас не може самостійно вирішити ці виклики, але разом у НАТО ми представляємо один мільярд людей і половину світової військової та економічної могутності».

У КИЄВІ СПОДІВАЮТЬСЯ. ЩО ВІДНОСИНИ ЗІ США ВИЙДУТЬ НА НОВИЙ РІВЕНЬ

Зрозуміло, що в Україні покладають великі сподівання на президентство Байдена, зокрема більшу підтримку США Україні у протистоянні російській агресії. Президент України Володимир Зеленський у зв’язку з інавгурацією нового глави Білого дому написав у Твіттері: «Дивлюся інавгурацію нового Президента США у новому кабінеті на Банковій. Був би радий привітати Джо Байдена у добре відомому Києві. Упевнений, наші відносини покращаться».

Голова Офісу президента Андрій Єрмак також висловив надію, «відносини наших країн мають вийти на новий рівень. Ще виступаючи у Верховній Раді України у 2015 році, Джозеф Байден обіцяв завжди говорити про Україну. І він багато разів стримав своє слово».

Цікавим і показовим є те, що трансляцію інавгурації Байдена Зеленський та Єрмак дивилися у компанії тимчасово повіреної США в Україні Крістіни Квін.

Втім треба нагадати, що Байден багато і часто говорив з нашими урядовцями про необіхідність викорінення корпуації.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать