Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Силовикам дістанеться більше, ніж медикам

Про перекоси держбюджету 2021 і їх наслідки
15 декабря, 19:32

15 грудня — Верховна Рада приступила до розгляду державного бюджету в другому читанні.

Фінальна версія зайшла в парламентський зал без кардинальних змін порівняно з проєктом, який було проголосовано у першому читанні в листопаді.

Не змінився і склад «бюджетної коаліції», яка прийме головний фінансовий документ країни  2021 року. Бюджет підтримають близько двох сотень депутатів від фракції Слуги народу, фракція Батьківщина Юлії Тимошенко, плюс група депутатів, лояльних Офісу президента, Ігорю Коломойському і Ринату Ахметову, повідомляє LIGA.net з посиланням на власні джерела в бюджетному комітеті й президентській фракції.

«Сам проєкт розглянули відносно швидко — менш ніж за дві години. Це знак — швидше за все, чергової «бюджетної ночі», коли бюджет голосується під ранок після запеклих торгів, в цьому році не буде. Ще вранці 14 грудня після наради голів фракцій у спікера Ради Дмитра Разумкова, де тема бюджету була однією з головних, потенційних голосів за бюджет вистачало «із запасом», говорить заступник голови фінансового комітету, депутат від політичної партії «Голос» Ярослав ЖЕЛЕЗНЯК).

Основні підсумки проходження бюджету через парламентський комітет:

Перше — депутати зберегли узгоджений з МВФ дефіцит бюджету-2021 в 5,5% ВВП.

Другий важливий момент — нардепи і Мінфін розраховують на додаткові доходи від НАК Нафтогаз (в теорії це близько 75 млрд грн дивідендів). На початку жовтня Держаудитслужба офіційно підтвердила, що через «фінансові порушення в 2018—2019 роках НАК Нафтогаз недоплатив 75 млрд грн дивідендів держбюджету. Депутати вирішили відшкодувати втрати в 2021 році — до другого читання в проєкті бюджету з’явилася відповідна стаття доходів. За рахунок цих грошей передбачається фінансувати боротьбу з пандемією COVID-19, в тому числі вакцинацію населення.

Ідею з Нафтогазом відстоювала Юлія Тимошенко. Також її ініціативою було створення за рахунок цих грошей ще одного COVID-фонду, проте нардепи не підтримали її.

Третє — Ще одна успішна пропозиція Тимошенко — місцеві бюджети продовжать отримувати акцизи на паливо.

Ця норма бюджетного кодексу була введена в 2015 році, з 2021-го вона втрачала силу, проте перед другим читанням депутати вирішили все ж продовжити її. У Кабміні погодилися з цим, але за умови, що гроші будуть строго витрачатися на будівництво доріг.

ФОТО РЕЙТЕР

Також продовжено норму про податки, які сплачує до місцевих бюджетів Укрзалізнниця. Йдеться про податок на землю під залізничним полотном і акцизом з палива, яке використовують тепловози. УЗ неодноразово виступала за скасування зазначених податків.

Взагалі, роль політсили Тимошенко — одна з ключових в бюджетному процесі цього року. Президентська фракція Слуга народу не зможе проголосувати за фінплан власними силами, як було в 2020-му (тоді депутати СН дали 241 голос при мінімумі в 226): в цьому році проєкт бюджету при першому читанні підтримало тільки 209 «зелених» нардепів.

Як і раніше, бюджет не підтримують фракції Голос, Європейська солідарність і Опозиційна платформа — За життя.

Вони зокрема розкритикували проект бюджету на 2021 рік за перекоси в бік правоохоронної системи. Нагадаємо, урядовці запланували зростання видатків на сектор оборони та безпеки. Плюс майже 21 мільярд гривень. Всього передбачено 267 мільярдів, це найбільше за роки незалежності.

У цих видатках є дещо дивне: хоч і незначне порівняно із загальною сумою у 117 мільярдів гривень, але етично сумнівне скорочення видатків на Міністерство оборони на 0,11%, або на 127 мільйонів гривень.

У медичній галузі на наступний рік будуть рекордні видатки в розмірі 161 млрд грн, що, звичайно, на 30 млрд більше, ніж цього року, та майже на 65 млрд більше, ніж у 2019-му. Але цього все одно не достатньо. В НСЗУ зауажили, що за таких умов і зростання інфікування коронавірусною хворобою країні просто не вистачить коштів на фінансування медичної системи першої ланки.

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Економісти вказують на те, що проєкт бюджету на 2021 рік є надзвичайно оптимістичним, адже уряд не враховує у своїх прогнозах, що і в наступному році коронавірусна криза та локдауни в країнах Європи та в Україні негативно впливатимуть на економіку. «По доходах уряд надто оптимістичний. Заклали у дохідну частину по максимуму, що можна було закласти, але якщо щось піде не так, то виправити ситуацію вже буде нічим», — каже Марія РЕПКО з Центру економічної стратегії.

Нинішній проєкт держбюджет економіст Ілля Несходовський називає «популістично-нереалістичним» і радить українцям готуватися до важких часів. При цьому експерт вказує на те, що боргів по зарплатам для бюджетників не буде, оскільки це захищені статті, а от бізнесу доведеться складно. «Основне джерело надходжень до бюджету будуть податкові збори. Якщо в усьому світі на час пандемії уряд підтримує бізнес, то у нас навпаки. Бізнесу доведеться виживати й конкурувати на міжнародних ринках у дуже нерівних умовах», — прогнозує економіст. Як наслідок аналітики не виключають швидкого збідніння українців. І вочевидь, влада теж.  Звідси — зростання видатків на правоохоронців, які, очевидно, захищатимуть владу від народу у «Темні часи».

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать