Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Створити новий порядок денний»

Дискусія про формування стратегічної політики держави розпочнеться на круглому столі у «Дні»
30 октября, 11:06

Уже протягом багатьох років газета «День» об’єднує відомих науковців, культурних та громадських діячів, щоб формувати ще один вимір суспільного життя — стратегічний. Ця ініціатива «Дня», як і багато інших, здійснювалася на «виріст», оскільки тоді, коли вона започатковувалася, лише незначна частина суспільства, схоже, відчувала в ній потребу. Утім, ситуація змінюється, і нарешті розробка державної стратегії стала суспільною необхідністю, а отже, настав час її не тільки обговорювати, а й імплементувати. Деякі з політиків виявили готовність цим займатися, ініціювавши проведення Парламентських слухань, долучилася до їх підготовки і наша газета. А почнеться дискусія про формування стратегічної політики держави на круглому столі у «Дні».

«Оскільки я депутат-мажоритарник, то постійно знаходжусь на окрузі, розмовляю з різними людьми й знаю, що вони чекають від нас певних меседжів, нових ідей, нового порядку денного, який ми, політикум загалом, на жаль, не змогли згенерувати, — розповіла про мотивацію започатковувати Парламентські слухання народний депутат від «Слуги народу», колишня журналістка Ольга ВАСИЛЕВСЬКА-СМАГЛЮК. — У нас стільки партій брали участь у виборах, але ніхто не сказав людям, куди ми йдемо, що ми за країна, як нам жити далі, хоча це базові питання, без вирішення яких ми не можемо рухатися вперед, розвиватися. Спілкуючись з українськими мислителями, я зрозуміла, що якщо ми не згенеруємо новий політичний порядок денний, то його не згенерує ніхто. І ми просто розчаруємо суспільство».

Вікторія ПОДГОРНА, депутатка від фракції «Слуга народу», членкиня комітету з питань цифрової трансформації, підтвердила ці слова, зазначивши: «В українській політиці існує велика проблема, що ми взагалі не обговорюємо стратегічні теми. Зазвичай ми тільки реагуємо на поточні виклики і не пробуємо створити справжній порядок денний на стратегічному рівні». На її думку, ця проблема тісно пов’язана з нашим колоніальним статусом у минулому — коли всі рішення, що стосувалися України, приймалися не в Києві, а в Москві. Тож одним із завдань є започаткувати нову традицію.

Як зауважила Вікторія Подгорна: «Формування стратегії повинно починатися з відповіді на найважливіші для суспільства питання — куди ми йдемо, яке в нас бачення країни, чого ми хочемо досягти через двадцять п’ять чи тридцять років. У Китаї, наприклад, планування здійснюється взагалі на сто років. Вони дивляться на багато кроків уперед, і це дає їм змогу швидко розвиватися». Важливу роль у цій стратегії відіграє історія, оскільки відкинувши її, «ми житимемо тільки в горизонті сучасного, поточного, а без погляду на майбутнє, усе перетвориться на потік реакцій». Саме тому на круглому столі, Парламентських слуханнях, будуть обговорені питання не тільки спільного бачення майбутнього нашої держави, а й історичного наративу, самовизначення України у світі.

Нагальність формування стратегії засвідчують і ті реформи, що нині відбуваються в Україні. «Зараз триває процес децентралізації. І, це моя особиста думка, я б дуже не хотіла, щоб він перетворився у федералізацію, — наголошує Ольга Василевська-Смаглюк. — Тому що зараз місцеві органи (а там, як ми бачимо після виборів у великих містах, здебільшого лишилася та ж місцева еліта, яка була роками) отримають великі повноваження і великий обсяг державних коштів і зможуть формувати той порядок денний, який у деяких регіонах може суперечити думці центральної влади, що може призвести до важких наслідків. Нам  конче потрібно формувати ті нові меседжі, які будуть об’єднувати країну, незалежно від політичних сил, які будуть це робити».

До того ж круглий стіл і Парламентські слухання — це також і нова «висока планка» політичної дискусії, про що зазначила Ольга Василевська-Смаглюк: «Крім того, що в нас немає порядку денного й нових меседжів суспільству, у нас ще й дуже низький рівень дискурсу в Парламенті. І проведенням таких круглих столів, парламентських слухань, які потім виллються в публікації і доручення усім органам виконавчої, місцевої влади, ми хотіли б запровадити новий дискурс у суспільстві й сформувати новий порядок денний і нові меседжі. Я дуже вдячна Ларисі Олексіївні Івшиній, що вона відгукнулася і розуміє, що цей запит є, вона його формувала всі ці довгі роки разом з українськими мислителями. Дуже хотілося б і нам в Парламенті приєднатися до того порядку денного, який формує газета «День» щодня».

Тож можна сказати, символічно, що початок дискусії про формування стратегічної політики держави буде покладено саме в редакції газети «День», на круглому столі в понеділок, 2 листопада. Учасниками дискусії стануть: доктор філософських наук Андрій Баумейстер, головний редактор газети «День» Лариса Івшина, доктор філософських наук Петро Кралюк, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Федеративній Республіці Німеччина Андрій Мельник, ведучий рубрики «Історія і Я» Ігор Сюндюков, Надзвичайний і Повноважний посол України в Австрії Олександр Щерба, українські політики Ольга Василевська-Смаглюк, Олексій Жмеренецький, Андрій Мотовиловець, Вікторія Подгорна та Микита Потураєв.

Сподіваємося, що завдяки цій синергії зусиль вдасться не тільки окреслити стратегічні цілі для нашої держави, а й імплементувати їх на державному рівні. Подробиці — у найближчих випусках «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать