Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як сформувати суспільство небайдужих

Дні «Дня» в Одесі стали днями взаємних відкриттів
30 березня, 19:35
ПРЕДСТАВЛЯЮЧИ ОДЕСИТАМ «ДЕРЕВО ПРОЕКТІВ» ВИДАННЯ, ЛАРИСА ІВШИНА ЗАЗНАЧИЛА, ЩО В УКРАЇНСЬКИХ МЕДІА БРАКУЄ ЯКІСНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ АУДИТОРІЇ

Минулого четверга інтелектуальний десант газети «День» висадився в Одесі. У місті редакційна команда провела два супердинамічні дні: відбулися дві змістовні зустрічі — одна з містянами в Impact Hub Odessa, друга — зі студентами-журналістами ОНУ ім. І.І. Мечникова, а також відкриття Фотовиставки «День»-2015. Одесити під час зустрічей виявили щирий інтерес — до питань новітньої української історії, потреб суспільства, завдань сучасної журналістики та проектів видання.

«Для мене Одеса — великий феномен. Раніше я не бачила, з чого може вирости одеський спротив. Попередньо не відчувалося, що тут є виразний громадський рух. Однак все-таки в Одесі меншість змогла нав’язати більшості свою волю. Несподівано... Завжди говорили, що Одеса — це вільне місто. Десь тут закопані поклади справжнього характеру», — вважає головний редактор газети «День» Лариса ІВШИНА.

«ПОТРІБНА ВЕЛИКА ПОЛІТИЧНА РОБОТА»

Під час зустрічі з одеситами головний редактор «Дня» Лариса Івшина та журналіст відділу політики Валентин Торба представили публіцистичний триптих із серії «Новітня історія для чайників» («Котел, або Справа без терміну давності», «Я — свідок. Записки з окупованого Луганська» та «Катастрофа і Тріумф. Історії українських Героїв»).

За словами Лариси Івшиної, серія «Новітня історія для чайників» стала для редакційної команди справжнім викликом, адже молодь часто не бачить причинно-наслідкових зв’язків між подіями 1990-х років та останнім Майданом. Натомість публіцистична трилогія дає дуже переконливу відповідь на важливі питання новітньої історії. «У передмові до фотоальбому про Майдан я писала, що проти майданів. Вважаю, що нормальні політики повинні нормально передавати владу і нормально керувати — так, щоб люди не скидали їх кожні 10 років. Кожен із нас повинен знати не тільки те, кого він хоче зняти, а й кого він хоче привести до влади. Для цього потрібна велика політична робота. І кожен, хто організовує людей, повинен відчувати цю відповідальність. Умовно кажучи, була «сцена Майдану» і люди Майдану. Чи «сцена Майдану» відчуває свою відповідальність? Це нормальне логічне запитання для журналістики, яке потрібно обговорювати, — вважає пані Лариса. — У мене часто запитують, коли наш парламент нарешті буде хорошої якості. Гадаю, це станеться тоді, коли там буде конституційна більшість людей, вихованих газетою «День».

ПІСЛЯ ПОНАД ДВОГОДИННОЇ РОЗМОВИ В IMPACT HUB ODESSA ЩЕ МАЙЖЕ ГОДИНУ ТРИВАЛА СПОНТАННА АВТОГРАФ-СЕСІЯ

Представляючи одеситам «Дерево проектів» видання, Лариса Івшина зазначила, що в українських медіа бракує якісної інформації для інтелектуальної аудиторії. «Колись я приїжджала в Одесу, і один хлопчик в університеті запитав мене: як так може бути, що в нашій країні немає жодного філософа? Насправді це було питання до інформаційної політики, до всього телебачення, де розглядали лише політичних «інфузорій». За бортом уваги журналістів опинилися і філософи, і математики, і астрономи, і фізики. Чи після цього не викривилося уявлення українців про самих себе? Українців заганяють у «гетто» і перерізають інтелектуальне живлення. Для інтелектуальної публіки на українському телебаченні проводять політику апартеїду», — розповідає пані Лариса.

«НАШЕ ЗАВДАННЯ — УСВІДОМИТИ І ПОВЕРНУТИ СВОЮ ІСТОРІЮ»

Одесити також поспілкувалися з політичним оглядачем «Дня», автором книги «Я — свідок. Записки з окупованого Луганська», котрий був змушений виїхати з Луганська до Києва, Валентином Торбою. «Наша новітня історія прив’язана до конкретних втрат, конкретного болю, конкретних персоналій. Тут присутні люди, які багато що втратили. Невивчені уроки нашої історії проїхалися по них катком і танковими гусеницями. У когось забрали майно, у когось — близьких, а хтось був вимушений почати життя спочатку, — розповідає Валентин ТОРБА. — Здавалося б, як усе це пов’язано з такою персоналією, як Леонід Кучма? Яке відношення Кучма має до підвалу у Стаханові чи Луганську, наприклад? 1998 року на Луганщині губернатором було призначено Єфремова, а до цього Донеччину очолив Янукович. Вони були призначені Кучмою, який зараз начебто представляє українські інтереси у Мінську. Для мене було шоком, коли у червні 2014 року я побачив його в Донецьку в компанії Плотницького і Захарченка. Тоді ми сподівалися, що ось-ось нас мають звільнити, але цього не сталося. Луганськ і Донецьк — це регіони, вражені тлінню, яка іде ще з другої половини 1990-х років». Валентин додає, що його книгу не можна розглядати окремо від усього публіцистичного триптиха. Особливо події на Донбасі перегукуються зі справою Гонгадзе-Подольського, у якій досі не поставлено крапки.

«Перечитуючи публіцистичний триптих, я все одно звертаюся до книги «Повернення в Царгород». У нас забрали не просто територію — у нас намагалися поцупити цілу історію. Мені здається, наше завдання глобальне: не просто вийти з війни і визволити територію, а й усвідомити і повернути свою історію. Це найголовніше», — вважає Валентин Торба.

До слова, «День» оголосив попереднє замовлення на перевипуск історичного бестселера «Повернення в Царгород», тираж якого розійшовся менш ніж за півроку. До речі, замовлення можна зробити вже зараз в інтернет-магазині видання.

ВРАЖЕННЯ

«ХОТІЛОСЯ Б, ЩОБ ЗУСТРІЧІ БУЛИ ТРОХИ ДОВШИМИ, БО ДВОХ ДНІВ ЗАМАЛО...»

«Я б назвав акції газети «День» інформаційним менеджментом у найпозитивнішому сенсі цього слова. Тому що він є незалежним: газета не віддає пріоритет політичним тенденціям, а будує усе на догматі патріотизму. Усі зусилля спрямовані на об’єднання енергії кожної окремої індивідуальності в потужний блок позитиву на побудову української держави, — ділиться художник Сергій САВЧЕНКО. — Мені дуже сподобався вечір в Impact Hub Odessa. У Лариси Олексіївни гострий розум, вона цікаво підбирає інформацію в тривалий словесний потік та утримує увагу, при цьому не терплячи монотонності. Мені хотілося б, щоб ці зустрічі були трохи довшими, бо двох днів замало. Я відчуваю, що Одеса адаптується до характеру, інформації, духу, який несе газета. А Фотовиставку «День»-2015 я бачу як розрізані капіляри, через розтин яких видно, що несе великий кровообіг нашого українського організму. Ці фотографії — документалістика, яка дає цілісну картину сучасної України».

«ПРИВІД ЗАМИСЛИТИСЯ НАД ПРИНЦИПОВИМИ ПРОФЕСІЙНИМИ ПИТАННЯМИ»

«Наш факультет надзвичайно вдячний головному редактору «Дня» Ларисі Івшиній і журналісту Валентину Торбі за те, що під час досить насиченої програми перебування в Одесі у них знайшовся час для зустрічі зі студентами. Я вважаю, що такі зустрічі є надзвичайно важливими і плідними, оскільки дають можливість студентам, які обрали для себе журналістський фах, відчути, чим живе та над чим думає і працює сучасна українська журналістика, яка своєю професійною і відповідальною роботою формує громадянське суспільство. На зустрічі в університеті, що тривала майже дві години, були присутні студенти всіх курсів. Ця дискусія дала можливість не тільки обговорити стан і перспективи української журналістики, а й стала приводом замислитися над принциповими професійними та світоглядними питаннями, без відповіді на які неможливо займатися інформаційною діяльністю, — вважає декан факультету журналістики, реклами та видавничої справи Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Олена ІВАНОВА. — Факультет журналістики, реклами і видавничої справи та газета «День» є партнерами. Студенти нашого факультету вже брали участь у Літній школі журналістики. Я вважаю, що стажування у «Дні» для наших студентів — це прекрасна перспектива творчої та професійної реалізації, а для факультету — визнання рівня підготовки наших фахівців. Факультет також вдячний за поповнення фондів нашої бібліотеки виданнями газети «День», які ми плануємо читати й аналізувати».

«ДОБРЕ, ЩО ГАЗЕТА ІНІЦІЮЄ ТАКУ ВЕЛИКУ КІЛЬКІСТЬ ПРОЕКТІВ»

«Взагалі я дуже цікавлюся колегами, тому й прийшов на зустріч з журналістами газети «День». Вважаю, що пані Лариса говорила правильні слова про ситуацію в країні, — розповідає журналіст Олександр ГАЛЯС. — Добре, що газета ініціює таку велику кількість проектів. Розумію, що це допомагає підтримувати увагу читачів, тим більше, що газетну справу в наш час важко утримувати. Видання книжок — це завжди добре, тим паче сучасної української документальної літератури. Це можна лише вітати. Принципово підтримую ініціативи і вважаю, що це дуже корисна справа».

«ЛАРИСА ІВШИНА ДОПОМАГАЄ САМОМУ ШУКАТИ ВІДПОВІДІ»

«Пані Лариса — дуже цікава жінка. Її розповіді майже ніколи не дають відповідей на якісь питання — вона допомагає самому знайти ці відповіді. Послухавши пані Ларису, ти можеш самотужки щось домислити і зрозуміти без сторонньої допомоги, — ділиться враженнями студент Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Ілля СУХОДОЛЬСЬКИЙ. — Цікаво було почути думки пані Лариси про інформаційну політику в Україні. Також вона згадувала події 1990-х років, новітню історію України. Ті події дуже співзвучні з тими, що відбуваються сьогодні. На жаль, політики 1990-х років мало чим відрізняються від теперішніх».

«ТАКІ ЗУСТРІЧІ ДУЖЕ ВАЖЛИВІ ДЛЯ МОЛОДОГО ПОКОЛІННЯ, ЯКЕ ВІДЧАЙДУШНО ПОТРЕБУЄ ПРАВИЛЬНИХ ОРІЄНТИРІВ», — ПОДІЛИЛАСЯ ПІСЛЯ ДИСКУСІЇ В ОНУ СТУДЕНТКА ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ І. І. МЕЧНИКОВА НАДІЯ ОСМОКЕСКУ

«Журналісти газети підіймають справді важливі питання та намагаються ініціювати дискусії. Мені було цікаво прийти на зустріч з Ларисою Івшиною та журналістом Валентином Торбою, щоб дізнатися їхні погляди на ситуацію, яка склалася у нас в країні. І хотілося від них почути пропозиції, що можна зробити для реальних змін, — розповів громадський активіст Кирило ФІЛІМОНОВ і додав, що цікавиться проектами «Дня». — До речі, в мене є одна з книжок Бібліотеки газети «День» — «Дві Русі», також я знаю про інші ініціативи видання, зокрема про Літню школу журналістики, оскільки знайомі брали в ній участь».

«ОФОРМИЛА ПЕРЕДПЛАТУ ГАЗЕТИ ДЛЯ МАМИ»

«Я з великим подивом почула від модератора розмови в Impact Hub Odessa Світлани Бондар, що промайнуло 3,5 години зустрічі з головним редактором газети «День» як одна мить! На одному подиху! Із першої хвилини, коли наші погляди з Ларисою Івшиною зустрілися, для мене відкрився дивовижний світ патріотів і митців в одній особистості, — ділиться враженнями волонтер Наталія ЛАВРОВА. — Неможливо передати словом ту емоцію, яку відчуває людина, зрозумівши, що величезний обсяг історії, культури, літератури було заховано ворогами України навмисно, щоб не було нас взагалі. Я розуміла, що впродовж багатьох століть ворогам хотілося, щоб України взагалі не було на мапі світу. Та Господь береже Україну. Посилає Неньці талановитих героїчних синів. І ми не маємо права забути їхніх імен. Дякую пані Ларисі за її натхненну талановиту працю. Дякую за прекрасну мить холодного березневого вечора, який був зігрітий усіма, хто завітав в Impact Hub Odessa. Буду чекати на нові зустрічі. До речі, на ранок я оформила передплату газети для мами. Знайомитися з рідною країною ніколи не пізно!»

«День» — ЦЕ ТЕ, ДО ЧОГО НАМ ТРЕБА ПРАГНУТИ»

«День» — газета майбутнього. Це те, до чого нам треба прагнути. Такі зустрічі дуже важливі для молодого покоління, яке так відчайдушно потребує правильних орієнтирів. Лариса Івшина терпляче і наполегливо вказує на те, що потрібно починати зміни з самого себе: дуже багато читати книжок і товстих газет, аналізувати те, що відбувається, спостерігати і оцінювати події, бути свідомим і зібраним, розвиватися і пропагувати цей зразок поведінки у своєму оточенні. І тоді, можливо, природним шляхом виникне нове суспільство небайдужих, активних і освічених людей, які й приведуть Україну туди, куди ми прагнемо», — вважає студентка Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Надія ОСМОКЕСКУ.

«БУТИ ОСВІЧЕНИМ — БУТИ УСПІШНИМ»

«Я не вперше бачу і слухаю пані Ларису і щоразу щиро радію нашим зустрічам. Її прагнення до розвитку регіональних культурних проектів, реальна допомога в їх здійсненні, розширення видавничої діяльності «Дня» — це те важливе, що змінює Україну у кращий бік. Бути освіченим — бути успішним. Пані Лариса підтверджує це власним досвідом. Успішний видавець, блискучий оратор, вдумливий співрозмовник, благодійник — вона є одним з небагатьох сучасних українських Просвітителів. Глибоко вдячний за неймовірний подарунок — бібліотечний комплект книжок для Білгорода-Дністровського. Будемо читати, рекомендувати їх і обговорювати з аккерманською молоддю, будемо сподіватися на участь нашого нового майданчика у подальших проектах «Дня», — розповідає Андрій МЕРКУШЕВ, куратор культурно-освітнього центру «Успішний Аккерман», м. Білгород-Дністровський.

*  *  *

Нагадаємо, що всі одесити і гості південного міста мають ще три дні, щоб побачити 200 унікальних фотографій з Міжнародного фотоконкурсу «Дня» та віддати свій голос за найкращу роботу. Відвідати експозицію в Одеському музеї західного і східного мистецтва (вул. Пушкінська, 9) можна до 3 квітня — з 10.30 до 17.00.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати