Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Північноамериканський вояж Президента Порошенка

Чи перетворяться успіхи на зовнішньополітичній арені на успіхи вдома?
25 вересня, 11:15

Зовнішня політика продовжує відігравати важливу роль у вирішенні питань, пов'язаних з суверенітетом та територіальною цілісністю України. Минулий тиждень Президент України Петро Порошенко розпочав з подорожі до Нью-Йорку для того, щоб узяти участь у 72-ій Генеральній Асамблеї ООН та зустрітись зі світовими лідерами, включаючи президента Америки. Важливо зазначити, що на сьогодні майданчик ООН залишається ледве не останнім місцем у світі, на якому світові лідери намагаються якщо не вирішити, то бодай проговорити всі нагальні проблеми та послати певний меседж світовій спільноті. Деякі світові лідери використовують цей майданчик дуже успішно. Приклад цьому –президент Франції Емануель Макрон, який щодня брав участь у конференціях, публічних зустрічах та інтерв'ю на провідних каналах, під час яких він намагався показати себе як людину з глобальним мисленням та амбіціями. Як і очікувалось, найбільше всіх здивував президент Америки Трамп, який у своїй промові пригрозив знищити Північну Корею та назвав Кім Чен Ина «ракетним хлопчиком». Проблема вирішення північнокорейської кризи була однією з найважливіших тем під час ООНівського тижня. У зв'язку з цим президенту Порошенку дуже важливо було згадати у своїй промові про важливість розслідування розробки ядерних і ракетних програм Північної Кореї з метою виявлення можливої зовнішньої допомоги Пхеньяну в цій сфері, аби зняти всі питання, щодо причетності "Південмашу" до успішного запуску ракет КНДР. Президент з цим завданням упорався.

Продовження російської агресії проти України так само не залишилось без уваги. Хоч Трамп і вирішив не зупинятись окремо на українській кризі у своїй промові, він дав чіткий сигнал про те, що США не влаштовує ситуація, в якій країни дозволяють собі порушувати суверенітет інших держав. І все ж таки головною метою подорожі Порошенка в США можна назвати переконання західних лідерів у необхідності введення миротворців ООН на неконтрольовану територію, включно з розміщенням уздовж українсько-російського кордону з метою запобігання  перетину українського кордону російською військовою технікою. Другою за важливістю була тема залучання іноземних прямих інвестицій в українську економіку. Президент зустрівся з представниками бізнесу та міжнародних інвестиційних компаній як в Америці, так і в Канаді. Під час зустрічей Порошенко наголошував на ефективності реформ в Україні та закликав інвестувати в українські проекти. Важливою новиною, яка застала президента під час його перебування в Нью-Йорку, стало завершення розміщення українських суверенних бондів на загальну суму три мільярди доларів. Ця новина значно підсилила позицію Порошенка перед зустрічами з інвесторами.

Окремо варто зупинитись на ініціативі по деокупації Криму, яку Президент України окреслив у своїй промові з трибуни Генасамблеї ООН. Під час виступу Порошенко приділив достатньо багато уваги питанням, пов'язаним із порушенням прав людини в окупованому Криму. Зокрема президент нагадав всім про незаконні вироки та переслідування Володимира Балуха, Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, яких окупаційна влада засудила за їхні проукраїнські погляди. В перший раз у промові президента з трибуни ООН пролунали слова про створення міжнародної групи друзів українського Криму, метою якого буде пошук шляхів деокупації півострова та координація спільних дій. На сьогодні ця ініціатива звучить дуже загально і не відомо, яким чином запрацює цей майданчик. Хоч і з великим запізненням, але це вкрай важлива ініціатива. Це перша міжнародна спроба, запропонована Президентом з початку анексії півострову. Важливо, щоб цей майданчик був не просто символічним колом друзів України, які будуть повторювати фразу про незаконну анексію, а дійсно дієвим майданчиком із залученням міжнародних фахівців. На жаль, через відсутність майданчика по деокупації АРК з самого початку конфлікту, на Заході можна почути багато апологетів та тих, хто "зрозумів Росію" (Russland-versteher), особливо у кримському питанні.

Відпрацювавши напружений тиждень в Нью-Йорку, Порошенко відправився до Торонто аби не лише зустрітись з канадськими високопосадовцями, а і особисто привітати українських воїнів, які вперше будуть приймати участь в Іграх Нескорених (Invistus Games). Головним досягненням цієї подорожі можна вважати обіцянку прем'єр-міністра Канади Трюдо додати Україну до списку країн в які Канада може експортувати військову техніку за умов дотримання всіх стандартів. Також важливою була заява про те, що в Україні очікують призначення Спеціального Посланника Канади з питань реформ в Україні.На останок президент заручився підтримкою Канади в питанні миротворчої місії на Донбасі. На передодні головування Канади в Великій сімці, ця підтримка Україні вкрай необхідна. Важливим жестом підтримки українських воїнів стала участь президента разом з дружиною в урочистій церемонії відкриття «Ігор нескорених».

Загалом Порошенко провів надзвичайно плідний тиждень в Північній Америці. Повернувшись до України президенту не словом, а ділом доведеться доводити світу, що Україна грає важливу роль в системі світової безпеки і у великій мірі успіх сучасної Європи та трансатлантичної спільноти залежить від вирішення української кризи. Важливо не словом, а ділом показати чому в Україну слід інвестувати західному капіталу. Для цього як мінімум треба повернути довіру до судів та провести прозору приватизацію. Порошенко розуміє, що успіх України залежить в тому числі і від чітких змін в економіці. В його руках є всі важелі переконати українців, що він прагне чітких змін гри і побудови нової моделі відносин держави з громадянами. В Америці він окреслив всі найголовніші виклики і реформи які ще потрібно запровадати, а отже до роботи, пане президенте. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати