Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Прецедент Саакашвілі»

11 вересня, 13:15

10 вересня усі центральні ЗМІ стрімили повернення екс-президента Грузії до України. Я вважаю, що цей прецедент на відповідальності влади. Своїми недалекоглядними діями, а саме маніпуляціями з українським громадянством, наш гарант викликав лавину, яка починає набирати загрозливих масштабів. До Міхо приєдналися Тимошенко, Наливайченко, Найєм, Дерев’янко, Пастух та багато інших опозиційних політиків, які прорвали державний кордон.

ЯК ЦЕ БУЛО?

Попередньо перетнути кордон із Польщею Саакашвілі мав на КПП «Краковець». Зранку там чатували активісти, журналісти, спецпризначенці, а також навіть дівчатка з «Femen». Через небезпеку провокацій грузинський лідер вирушив до Перемишля зі своїм сином. Вже тут виникає кілька запитань. По-перше, Саакашвілі прикривається власною сім’єю, щоб реалізувати свої політичні плани? По-друге, він та його команда по суті і є тими провокаторами?

Шпальти газет протягом дня майоріли заголовками про затримання міфічних «тітушок», причому це стосувалося як прихильників Міхо (згадаймо колону на чолі з Семенченком), так і його противників. Найцікавіше, що поліція Львівщини кваліфікувала можливих порушників за відсутністю документів, як наслідок, затримуючи їх. Такі дії доволі сумнівні, адже хіба кожен із нас постійно носить із собою документи? Чи ми зобов’язані вивертати кишені при першій забаганці поліції? Одним словом, нерви у всіх були в напруженні.

Потяг №715 сполученням «Перемишль-Львів», на який зайшов Саакашвілі, простояв кілька годин, то гріючи двигун, то знову простоюючи. «Укрзалізниця» спочатку послалася на вказівку Нацполіції про те, що в салоні є людина з недійсними документами, тому цілий потяг має чекати. Зрозуміло, що ніхто не ризикнув витягнути Михайла з вагона. Українські правоохоронці вмили руки сказавши, що вони некомпетентні провадити будь-які дії поза зоною своєї юрисдикції. Тоді ПАТ «Укрзалізниця» видала заяву про те, що вони діяли відповідно до чинного законодавства, пригадавши також про заборону зі сторони Держприкордонслужби.

Цікаво, а де ж була польська поліція? Події відбувалися на стороні Польщі, а в салоні «Інтерсіті» були громадяни Європейського союзу. Як на мене, це мінімум не коректно по відношенню до простих пасажирів, які втратили час, нерви та гроші. Зважаючи на той факт, як Саакашвілі попри заборону Порошенка «гастролював» Східною Європою з анульованими українськими паспортами, можна припустити, що Західний світ із попкорном споглядає цю комедію й певною мірою співпереживає натуралізованому українцю.

Уже близько 20-00 за київським часом Саакашвілі таки прорвав кордон з Україною через «Шегині». Кілька сотень чоловік під спалахи камер опинилися на український території. Варто зауважити, що правоохоронці оголосили про закриття КПП у зв’язку із замінуванням (за інформацією СБУ). Класика жанру. Найбільше дивує те, що ніхто з посадових осіб на себе відповідальність не бере. Ні МВС, ні Держприкордонслужба, ні ДМС, ні навіть АПУ не говорять прямо: «Саакашвілі заборонено в'їзд в Україну, позаяк він є апатридом». Натомість ведеться якась складна гра.

Узагалі-то такі дії підпадають під Кримінальний кодекс України, адже де гарантії, що разом із натовпом до України не потрапив кілер, який наступного тижня не вчинить черговий теракт у вже не такій мирній столиці?

Делегація на чолі з Саакашвілі прибула на площу Ринок до Львова, де його зустрів мер міста Андрій Садовий. Також на площі, як і у Краковці, видно представників УНСО, які вочевидь підтримують повернення екс-губернатора Одещини.

ЧОГО ОЧІКУВАТИ ДАЛІ?

Михайло Саакашвілі опинився в Україні, а це означає, що політичний простір скоро може опинитися в епіцентрі небезпечного урагану, який номінально загрожує національній безпеці. Швидше за все «Рух нових сил» та його партнери-сателіти будуть продавлювати позачергові парламентські вибори в обмін на відмову від, наприклад, акцій за імпічмент Президента та будь-яких незручних дій у його сторону. Ми знаємо про заяви Юлії Тимошенко про третій Майдан. Порошенко зробив велику помилку, надавши Міхо українське громадянство, адже тим самим він легалізував його персону у вітчизняному істеблішменті. Проте якщо слідувати букві закону, то указ Президента є чинним, і Саакашвілі не має жодного активного виборчого права. Також прокуратура Грузії вже тричі зверталася до генпрокурора Юрія Луценка з клопотанням видати їм «старого друга», а це, як варіант, для Банкової загребти жар чужими руками й не нашкодити міжнародним відносинам з ЄС та США.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати