Перший-ліпший брехун і ошуканець може розвалити цілу державу, тоді як упорядкування речей навіть в одному домі неможливе без ласки Божої.
Іван Мазепа, український військовий, політичний і державний діяч, Гетьман Війська Запорозького

Таємниці успіху бельгійського шоколаду

28 грудня, 2017 - 13:05
СВЯТКОВІ ВІТРИНИ НАГАДУЮТЬ НОВОРІЧНУ КАЗКУ / ФОТО АВТОРА

Відвідуючи країну, туристи, крім сувенірів, зазвичай купують там щось особливе, оригінальне, притаманне саме цій країні.

А от у Бельгії склалася парадоксальна ситуація. Незважаючи на те, що у всьому світі є свої шоколадні бренди, саме бельгійський шоколад гості нашої країни везуть додому і дарують своїм близьким.

Бо він вважається найкращим у світі. А його виробники вірні давнім традиціям високої якості, креативності, постійного пошуку. 

Започаткувала ці традиції ще всередині XIX ст. родина фармацевтів Неухаус (Neuhaus). Жан Неухаус у своїй аптеці продавав ліки в обoлонці з чорного шоколаду. Так їх було легше проковтнути, і смак у них був кращий. Згодом він почав продавати шоколад як самостійні ліки. Кожне наступне покоління родини Неухаус вносило щось нове в удосконалення шоколаду, намагаючись зробити його кращим і смачнішим. Син допомагав батькові поступово перетворити шоколад з ліків на делікатес, онук створив знамениті шоколадні цукерки з начинкою, так звані праліни, а його дружина придумала красиві подарункові коробочки для пакування цих пралін. Відтоді шоколад став не тільки делікатесом, а й подарунком на всі випадки життя.

БЕЛЬГІЙСЬКІ ПРАЛІНИ НА ВСІ СМАКИ

Нинішні шоколадні майстри так само експериментують, удосконалюють, шукають нові смаки і оздоблення шоколаду, не забуваючи про якість. Вона завжди повинна бути якнайвищою – тільки з відбірних какао-бобів найдрібнішого помолу, з какао-масла і без жодних консервантів. Коли на догоду великим світовим промисловцям було прийнято європейську директиву, що допускала в складі шоколаду рослинні жири, дешевші за какао-масло, бельгійські виробники нічого міняти не стали. І за це споживачі віддячують їм сторицею. Кожен житель країни споживає в середньому 8 кг шоколаду (це один із найвищих світових показників). Великим визнанням бельгійського шоколаду у світі є і те, що майже 80 відсотків його іде на експорт.

У Бельгії склався культ шоколаду. Про нього пишуть книжки, створюють фільми. У невеликій країні, яка за розмірами приблизно така, як Київська область, п’ять музеїв шоколаду. Шоколад дарують на всі свята. Склалась навіть традиція вручати гостям, що вітають родину з новонародженим, спеціальне шоколадне драже в красивих мішечках.

Справжнім святом стали спеціалізовані Салони, що проходять щороку в Брюсселі. Тут можна побачити усе різноманіття шоколаду і виробів з нього. Його представляють і виробники із світовою славою – Godiva, Neuhaus, Galler, Pierre Marcolini, Corné Port-Royal, Guylian, Léonidas, і молоді таланти. У кожного свої новинки, свої ідеї. Це унеможливлює монополію одного виробника і нав’язування споживачам одноманітного асортименту.

СВЯТКОВІ ВІТРИНИ НАГАДУЮТЬ НОВОРІЧНУ КАЗКУ І ЮВЕЛІРНУ ВИСТАВКУ

Під час Салону відбувається багато цікавого і для професіоналів, і для любителів – конференції, кулінарні майстерні, дегустація, конкурси і навіть дефіле в одязі з шоколаду.

Коли йдеться про шоколад, бельгійці, зазвичай люди досить стримані, стають ліриками. Щоб переконатися в цьому, варто лише переглянути відгуки гостей Салону. «Шоколад – це моя релігія!», «Всередині кожного шоколаду трепече живий дух какао», «Щоб бути щасливим, потрібно всього дві речі: кохання і шоколад!», – пишуть вони.

Нині, напередодні новорічних свят, вітрини шоколадних магазинів змагаються між собою у майстерності оздоблення. Одні нагадують чарівну казку, другі – виставку дорогоцінностей. Вони так і манять до себе покупців. І серед Різдвяних подарунків, як і завжди, почесне місце займатиме бельгійський шоколад.

Марина ЛІБЕРТ, Брюссельський вільний Університет, Літня школа журналістики «Дня»-2017
Рубрика: 

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Loading...
comments powered by HyperComments