Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

200 квадратних метрів науки та розваг

В Івано-Франківську відкрилося містечко «Нова Енергія»
27 вересня, 10:01
У ВІРТУАЛЬНІЙ РЕАЛЬНОСТІ

Якщо старанно крутити педалі велосипеда, можна під зав’язку зарядити свій мобільник, послухати музику по радіо або увімкнути на повну потужність електричну лампочку. На перший погляд — забава. А насправді — перспективне розвиваюче заняття, яке дає уявлення про те, що будь-яка наша дія — то є енергія, і від того, як ми будемо нею розпоряджатися, залежить — ні багато, ні мало — наше майбутнє. Саме такої думки дотримуються організатори проекту «Нова Енергія».

Його ініціатор, директор Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики та екології, професор кафедри енергетичного менеджменту і технічної діагностики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Максим Карпаш пояснює: «Зараз українська економіка — найменш енергоефективна в Європі. Це потрібно виправляти. Ми хочемо, щоби кожна людина мала можливість доторкнутися до науки і зрозуміла, що не все так просто, як інколи здається, але й не так складно, як часом представляють нам засоби масової інформації. Для цього потрібна ось така сучасна платформа для отримання знань про найновіші розробки й технології у сфері енергетики, відновних джерел енергії: сонця, вітру, води. Це освітній центр нового типу з декількох складових — тут місце для розваг з науковим контекстом і для навчання, і для спільної роботи (коворкінгу). Все це пропонується в доступній ігровій формі — як для дорослих, так і для дітей».


В ІГРАШКОВОМУ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОМУ МІСТЕЧКУ ПРАЦЮЮТЬ ВІТРОВІ ГЕНЕРАТОРИ ЕНЕРГІЇ, ЇЗДЯТЬ ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТІ АВТОМОБІЛІ МАЙБУТНЬОГО НА ВОДНЕВИХ ЕЛЕМЕНТАХ

Наскільки це захоплює, стає зрозуміло, щойно переступаєш поріг так званого музею «Нової Енергії». Позаяк якщо це музей, то явно нетрадиційний. Тут немає «недоторканних» експонатів під склом — усе живе, інтерактивне. На величезному столі розташувалося таке собі «LEGO-містечко», де працюють вітрові генератори енергії, їздять екологічно чисті автомобілі майбутнього на водневих елементах. Відвідувачі у захваті від голограм, повітряного баскетболу і з величезним задоволенням копирсаються в розумній пісочниці, де можна власноруч створити справжній земний рельєф. Не упускаю нагоди і також веду пальцями по дрібному пісочку — під рукою одразу зеленіє рівнинна поверхня, згортаю його долонями докупи — і ось уже вийшло масштабне зображення... гори, а під нею — заглибина. Варто лише підняти руку догори, ближче до освітлення — пісочниця одразу сприймає її тінь як хмару. А якщо є хмарка — іде «дощик». І ось уже його невидимі струмені наповнюють синьою водою пісочну ямку, яка просто у мене на очах перетворюється на озеро. Веду пальцем борозну від озера вбік — поверхнею одразу біжить водний потік, річка. Маленьке чародійство. І водночас — ігровий урок географії, топографії, природознавства...

Семирічний Владик Миндюк уже побавився тут досхочу й ділиться враженнями: «Мені дуже сподобалося, що можна їхати велосипедом і заряджати телефон. Це весело й корисно. А ще чудово, що можна вітром тримати м’яч у повітрі, доки не закинеш його в баскетбольну сітку».

Це і є родзинка проекту. Люди можуть пізнавати в містечку складні речі через власноруч виконані експерименти, через яскраві, цікаві об’єкти, створені працівниками університету і громадської організації «Бюро розвитку інноваційних технологій». Максим Карпаш керується в цьому ідеями естонського педагога Юло Вооглайда, котрий вважає, що запорукою ефективного навчання є обов’язкове поєднання трьох складових: інтересу, волі — рухатися вперед, а не кидати розпочату справу, й віри, насамперед — у себе, у свої здібності та в успіх. Завдяки поєднанню цих трьох критеріїв його реально досягти.


ПЕРШІ УРОКИ ЕНЕРГООЩАДЛИВОСТІ

На цій основі можна виростити нове покоління технічно грамотних, інноваційно мислячих людей, яким будуть нестрашні виклики часу. Саме тому акцент проекту зроблено на молодь, особливо — на дітей. Але не тільки. Творці містечка з гумором окреслюють коло своїх потенційних відвідувачів — від 5 до 105 років. І водночас цілком серйозно кажуть про те, що збираються взятися за технічну просвіту людей похилого віку, котрі часто залишаються за бортом технореволюції. А вона стукає сьогодні в кожен дім. Проблема енергоефективності гостро стоїть як для великих міст, так і для сіл, для кожної квартири, для ОСББ та муніципалітетів... Вирішувати її треба грамотно. Тому в містечку починає свою роботу тренінговий центр, де можна буде ознайомитися з теорією і практикою енергоаудиту, отримати практичні рекомендації з використання відновних джерел енергії, термомодернізації та енергоефективності — на виробництві, вдома, в громадських приміщеннях.

Зараз містечко «Нова Енергія» — це 200 квадратних метрів науки та розваг, де доступні всі шанси стати не лише освітнім центром, а й туристичною атракцією Прикарпаття. Крім занять гуртків та лекцій у будні дні, на вихідні тут зазвичай заплановано проведення енергетичних таборів, екскурсій на реальні об’єкти відновної енергії. Найближчим часом у нього з’явиться свій канал наYouTube.

І все це створено руками команди з 15 ентузіастів, які зуміли об’єднати зусилля громадських організацій, Національного технічного університету нафти і газу, що надав приміщення для проекту, викладачів, студентів, аспірантів. Навіть дизайн інтер’єру створили власними силами — оголосили конкурс серед студентів і з отриманих заявок обрали переможців. Облаштувати містечко допомогла й підтримка Міністерства освіти і науки України, що профінансувало поїздку авторів «Нової Енергії» в Калькутту, де індійські фахівці створили унікальний науковий центр, який і надихнув молодих учених на генерацію власних ідей та поставив високу планку досягнень на майбутнє, спонукав до пошуку зарубіжних партнерів, інвесторів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати