Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Алкоголізм із дитячим обличчям

Наркологи потребують підтримки закону
26 листопада, 00:00
САМЕ НЕКОНТРОЛЬОВАНА РЕКЛАМА СПИРТНОГО І Є ОСНОВНОЮ ПРИЧИНОЮ ПІДЛІТКОВОГО АЛКОГОЛІЗМУ / ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Понад 3 тисячі мешканців Донецької області з початку поточного року померли від гострої форми алкоголізму, а ще стільки ж сьогодні перебуває під постійним спостереженням наркологів регіону. При цьому, вже протягом останніх 5 років у Донбасі спостерігається стійка тенденція до багаторазового збільшення показника захворюваності на алкоголізм, і якщо розділити загальну кількість смертей на 10 місяців поточного року, то виявиться, що в середньому в регіоні від алкоголізму щодня помирає 8-9 осіб. Такі дані було озвучено в ході «круглого столу», присвяченого проблемі незаконної реалізації спиртних напоїв на території Донецького регіону. Адже торговці спиртним часто не турбуються, щоб дотримуватися законодавства, реалізуючи нелегальні алкогольні напої в підпільних торговельних точках, а також відкрито продаючи спиртне неповнолітнім. У результаті можна констатувати: Донецька область потроху спивається, причому хвороба «молодшає».

За даними головного нарколога Донецької області Ігоря Циби, 70% усіх алкоголіків Донбасу — це молоді люди у віці до 30 років. При цьому, за його даними, загальна кількість молодих людей, які вживають психоактивні речовини (не лише алкоголь, але й наркотики різного характеру) на Донеччині вже настільки велика, що на 20% перевищує пересічний загальноукраїнський показник. За показником алкоголізму серед молоді шахтарський регіон перебуває на другому місці в країні. Адже крім алкоголізму в області широко розпосюджена ще й підліткова наркоманія (щодо неї Донбас посідає третє місце в країні), а також токсикоманії (перше місце). Ці дані було отримано в ході аналізу результатів рейдів служби у справах неповнолітніх Донецької облдержадміністрації. З початку 2005 року було проведено понад 2 тис. таких рейдів, внаслідок яких було знайдено й відправлено до спеціальних притулків 1800 дітей і підлітків, які страждають від алкоголізму.

Загалом же, як зазначив І. Циба, щорічно під спостереженням наркологів області перебуває 2—2,5 тис. підлітків, причому величезний неспокій лікарів викликає те, що молоді люди, які перебувають на обліку — це лише незначна частина фактично існуючих у області хворих. Насправді їх набагато більше, і багато хто з них або не задумується про те, що хворий, або цілком свідомо не хоче лікуватися. А тим часом хвороба, за даними лікарів, посилилася настільки, що останнім часом медики все частіше фіксують її крайній прояв — гострий алкогольний психоз, обласний показник якого вже давно втричі випереджає середній на Україні. Так, якщо в середньому в Україні на алкогольний психоз хворіють приблизно 3,5 осіб на 10 тис. населення, то в Донецькій області цей показник становить вже 8,6 осіб, причому істотна частина їх — неповнолітні.

При цьому особливо сумне становище фіксується в сільських районах регіону. Саме там частіше за все реєструються випадки гострих психозів, які нерідко призводять до летального кінця. Адже якщо в місті хворий чи його родичі можуть із легкістю звернутися по допомогу до наркологічної служби, то в селах, як правило, таких хворих лікувати просто немає кому. Наприклад, уже в 6 містах і 7 районах області, більшість із яких є сільськими, наркологічні служби просто не укомплектовано кадрами, й обов’язки наркологів виконують сумісники. Більше того, навіть якщо лікар-непрофесіонал і виявляє гострий алкогольний психоз у мешканця віддаленого району, на місці надати йому допомогу практично неможливо, бо в кожному третьому підрозділі області немає фахівця з лікування передпсихотичних станів. Хворого потрібно везти до найближчого міста, де наркологічна служба функціонує нормально, однак із цим пов’язано цілий ряд додаткових складностей: поки буде вирішено транспортувати хворого і поки прибуде «швидка», стан хворого може катастрофічно погіршитися.

Що ж до причин, які призводять до такого стану речей, то тут залишається тільки констатувати: часто підлітків приводить до алкоголізму… саме суспільство, яке дуже часто подає їм поганий приклад. Наприклад, як зазначалося на засіданні «круглого столу», останнім часом у області фіксується істотне зростання кількості об’єктів вуличної реклами алкогольних напоїв, причому багато з них без усілякого сорому розташовують у безпосередній близькості від шкіл і вищих навчальних закладів. Більше того, доволі часто біля навчальних установ розташовано й крамниці, які вільно реалізують спиртне, причому часто продавці спокійно продають алкогольні напої підліткам.

Окрім того, сьогодні вся робота щодо запобігання незаконної торгівлі спиртним в основному звалюється на плечі міліції, хоч, як стверджують представники правоохоронних органів, тільки їхніми силами цю проблему сьогодні вирішити просто неможливо. Наприклад, що стосується неконтрольованого поширення реклами, то тут необхідне втручання передусім на законодавчому рівні. Це передбачає створення спеціальної норми закону, яка забороняє встановлення реклами певної тематики поблизу дитячих і молодіжних установ, а також передбачає серйозне покарання за її порушення.

Також величезні труднощі виникають і в процесі боротьби з незаконним продажем спиртного неповнолітнім. Наприклад, як повідомив заступник начальника управління із захисту прав споживачів Володимир Кошалковський, сьогодні за реалізацію спиртного неповнолітнім передбачено відповідальність лише в тому випадкові, якщо продавець знав, що продає алкогольний напій особі, яка не досягла 21 року, і робив це свідомо. Нескладно здогадатися, що в 99% випадків таких свідчень від реалізаторів домогтися неможливо, а значить, і карати їх начебто немає за що.

Більше того, навіть якщо в продавця виникають сумніви щодо віку покупця й він вважає його неповнолітнім, ніякої можливості перевірити це в нього немає: продавці не мають ніяких повноважень вимагати в покупця документ, який засвідчує його вік. У випадку ж якщо реалізатор відмовиться продавати спиртне під приводом того, що покупцеві «на вигляд» немає потрібної кількості років, а насправді останній буде повнолітнім, то горе-продавець може ще й відповісти за це, адже такий його вчинок уже може бути кваліфіковано, як порушення прав споживачів.

Ось і виходить замкнене коло. Єдиним виходом зі становища фахівці сьогодні вбачають у чіткому координуванні зусиль відразу всіх служб, що відповідають за контроль за реалізацією спиртного в області. Наприклад, достатньо зробити так, щоб у ході перевірок крамниць області спільно з представниками управління торгівлі й захисту прав споживачів, брала участь ще й міліція: правоохоронці мають право вимагати документи, брати свідчення продавця й у разі чого відразу можуть складати протокол про порушення.

Необхідно також більш ретельно встановити норми покарання за порушення правил торгівлі спиртним, адже поки що відповідальність за це несе лише продавець, у той час як господарі крамниць, що реалізують спиртне неповнолітнім, залишаються безкарними, хоча часто це робиться саме з їхнього потурання. І дуже часто навіть після того, як продавця буде покарано, реалізація спиртного підліткам у цій торговельній точці триватиме все одно. Цього можна було б уникнути, якби законом було передбачено позбавлення ліцензії недбайливих господарів, у закладах яких систематично торгують алкогольними напоями з порушеннями.

Наприклад, у інших областях України вже існує подібна практика: там створено механізм контролю за всіма розважальними закладами, які постійно перевіряються, причому дуже часто рейди бувають раптовими. При виявленні порушень служби ті, хто проводить перевірки, відразу ж вживають вельми жорстких заходів — забирають у власників цих закладів ліцензії чи припиняють їх роботу на деякий час. При цьому, фахівці підкреслюють, що особливої складності цей вид перевірок не являє. Відомо, що молодь купує спиртне лише в певних точках, які з якихось причин їй зручні (наприклад, перебувають недалеко від шкіл чи розважальних закладів, а в деяких ВНЗ спиртне продається прямо в буфетах). Отже, необхідно лише ретельно проаналізувати цю мережу, скласти реєстр таких точок і просто регулярно їх перевіряти, застосовуючи до порушників найжорсткіші заходи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати