Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Аполлон», блокчейн і віртуальні гроші

Найцікавіші науково-популярні події червня, які пройдуть у Києві, Львові та Вінниці
01 червня, 12:59
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Якщо ви поки не плануєте відпустку, а дачі, щоб сапати і засмагати там у вихідні, у вас немає - відвідайте лекцію, дискусію чи воркшоп, яких у червні буде вдосталь. Теми - від космосу до археології, від остеопатії до впливу спорту на мозок. У Львові можна завітати на Майстерню міста, яка буде цікава як жителям мегаполісів, так і мешканцям невеликих містечок. Тож якщо збираєтесь до «міста Лева», можете зробити це частиною культурної програми. Як, до речі, і фотовиставку «Дня», яка відкрилась у місті вчора. А от у Вінниці дорослих навчать користуватися криптовалютами, дітей - створювати роботів. Вивчайте, плануйте - дізнаватися нове не менш захоплююче, ніж подорожувати.

КИЇВ

Наші сліди на Місяці

Інколи люди люблять подискутувати про те, чи справді нога Ніла Армстронга ступила на Місяць у 1969 році. От дехто вважає, що «Космічна Одіссея» Стенлі Кубріка сильно нагадує зйомки місій «Аполлону». З грудня 1972 року люди так і не змогли ще раз дістатися Місяця, а ракета «Сатурн-5» пішла у небуття. Чому це сталося та чи не є фальсифікацією уся космічна програма «Аполлон», можна буде розпитати організатора Mars Society Ukraine, наукового журналіста Андрія Філатова. Присвячену згаданим темам лекцію  він прочитає 2 червня у просторі IZONE. Початок о 19:00

Що насправді роблять археологи

Про міфи, пов’язані з археологією, та реалії цієї науки говоритимуть 6 червня у книгарні «Буква». Така дискусія  пройде у рамках масштабного проекту знань «Інтелектуальні дискусії», організована разом із ініціативою «Гучні імена».

Серед запрошених експертів - Наталія Хамайко, молодша наукова співробітниця Інституту археології НАН України, чиї наукові інтереси пов’язані з археологією та історією Давньої Русі, а основні напрями наукових досліджень — прояви світоглядних уявлень, зокрема на території Подесення. Також в обговоренні має взяти участь археолог-славіст Євген Синиця, який спеціалізується на вивченні слов’янських поховальних пам’яток доби раннього Середньовіччя та взаємодії різних поховальних традицій.

Попередньо дискусія стосуватиметься того, що таке археологія, чи можна поставити знак рівності між археологією та історією, міфів навколо археології та специфіки української та іноземної археології.

Краш-тест для остеопатії

Зараз на вулицях можна побачити багато оголошень альтернативних «медиків», які пропонують позбавити наркозалежності та страхів, вилікувати рак та інші важкі хвороби і просто ощасливити. Чи працює альтернативна медицина взагалі? І якщо так - то кому можна довіряти? Відповіді на ці питання шукатимуть у рамках проекту FORMAT у рубриці [НЕ]традиційна медицина.

Так, 13 червня пройде зустріч, присвячена остеопатії. Організатори обіцяють пояснити, що таке остеопатія та як вона працює, на яких принципах заснована, які проблеми вирішує та який інструментарій використовує, чи виступає проти застосування ліків. Більш дражливі питання - чи визнана остеопатія офіційною наукою, хто може стати лікарем-остеопатом, як відрізнити шарлатана у остеопатії, і це неповний перелік тем.


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Всі ці питання обговорюватимуть доктор медичних наук, професор, завідувач відділу Інституту фізіології імені Олександра Богомольця НАН України Віктор Досенко, кандидат медичних наук, лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв, громадський діяч, засновник Вищої медичної школи Георгій Цимідан.

Зустріч відбудеться 13 червня о 19:00 у креативному просторі «Часопис». Придбати квиток необхідно за посиланням на сторінці події у «Фейсбуці».

Ну а сам FORMAT є проектом освітньої платформи DESK у партнерстві з креативним простором «Часопис» та видавництвом «Наш Формат». Ініціатива направлена на розвиток критичного мислення у людей.

Погляд у небо

Літні вечори - гарний час для спостережень за зоряним небом. Тож у Головній астрономічній обсерваторії НАН України запрошують на аматорські спостереження, які планується проводити з 18 по 22 червня. Щоб знати точні дати, стежте за анонсами ГАО у «Фейсбуці»

Робимо гербарій і дізнаємось про рослини-прибульці

Півонії і троянди зачаровують, але ж вони так швидко відцвітають. Зберегти цю красу на пам’ять навчать на «Ботанічній лабораторії: твій перший гербарій» у Національному науково-природничому музеї НАН України. Така подія - новинка у програмі музею, який щотижня проводить незвичні екскурсії, лекції, квести та майстер-класи. Відбудеться захід 23 червня, початок об 11:30. Організатори обіцяють - жодних нудних майстер-класів про засушення рослин, а справжня наукова праця та DIY, тобто «do it yourself», тобто заняття за принципом «зроби це сам». Під час практикуму виготовлять науковий та арт-гербарій.

А 30 червня - ще одна прем’єра у науково-природничому музеї, демонстрація і квест «Втрачений світ динозаврів», який починається о 14:30. У цей же день об 11:30 після піврічної перерви пройдуть ботанічний практикум і квест «Вторгнення прибульців: розповіді про адвентивні рослини». Жодних НЛО, адвентивні рослини - це такі, що не характерні певній місцевості, але потрапили туди випадково. 

ЛЬВІВ

Майстерня міста

Вже 1 червня у Львові починається VII Майстерня міста, яка на десять днів стане креативним місцем, де відбудуться 80 тематичних подій. Захід орієнтований не лише на урбаністів і архітекторів, а й на всіх небайдужих містян. У програмі – лекції, семінари, дискусії, воркшопи, майстер-класи тощо. Серед тем для обговорень і дискусій – підвищення мобільності львів’ян за принципами інтегрованої концепції розвитку міста, збереження культурної спадщини із залученням локальних мікрогромад та налагодження діалогу між фаховими середовищами та активістами.

Центром цьогорічної Майстерні стане внутрішній дворик Ратуші, де розташують головний павільйон. Паралельно заходи відбуватимуться на інших локаціях. Із детальною програмою можна ознайомитися у «Фейсбуці» на сторінці «Майстерня Міста / Urban Workshop».

Майбутнє без приватності?

Як лайки у «Фейсбуці» вплинуть на вашу кар’єру чи вартість медичної страховки? Що таке соціальний кредит і як уряди заохочують соціальні рейтинги? Про майбутнє приватності і майбутнє без приватності розповість Євген Ланюк, кандидат політичних наук, викладач Львівського національного університету імені Івана Франка. Зустріч у Центрі Шептицького запланована на 5 червня, початок о 18:30.

Вхід вільний за умови попередньої реєстрації. Зробити це можна, перейшовши за посиланням на сторінці події у «Фейсбуці».

Виживання в умовах репресій

6 червня о 16:00 відбудеться семінар «Особливості дослідження травматичного досвіду родини»  Ігоря Дерев’яного, заступника директора із наукової роботи музею «Територія терору». Основа проведення заходу – історія життєвого досвіду людини у часи Другої світової війни, «холодної війни» та розпаду СРСР. Мова піде про відкриті джерела для дослідження родинної історії ХХ століття, а також ризики, виклики та результати у контексті такої теми. Окремий акцент зроблять на значенні знання про родинну історію сьогодні, в умовах декомунізації, євроінтеграції та війни на сході України.

Вхід на захід вільний. Нагадаємо, що музей розташований на проспекті В’ячеслава Чорновола, 45.

Ця адреса також стане у пригоді, якщо ви вирішите відвідати ще одну наукову подію. Йдеться про семінар «Боротьба з молодіжним підпіллям у післявоєнному Львові: за матеріалами архівно-кримінальних справ» наукового співробітника «Території терору» Юрія Коденка.

Під час заходу науковець розкаже про розмаїття методів діяльності радянських карально-репресивних органів стосовно дітей - «ворогів народу». На основі документів продемонструє моделі поведінки та стратегії виживання в умовах репресій. У фокусі також буде обговорення теми «втраченого дитинства» з погляду сьогодення. Захід відбудеться 20 червня о 16:00.

Ми у культурі і культура в нас

Тим часом на «Розмову про нас у культурі та культуру в нас» запрошує Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка». 7 червня о 16:00 львів’яни зможуть послухати лекцію Марка Роберта Стеха, відомого українського діаспорного літературознавця, культуролога, письменника, телеведучого. Сам він є громадянином Канади, народився у Любліні, але присвячує свою працю розвитку української культури. 


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Роздуми Марка Стеха про літературу та культуру можна буде послухати в головному корпусі Львівської політехніки в аудиторії 204. Вхід вільний.

Як спорт впливає на мозок

Ася Казанцева – російська наукова журналістка та письменниця, яка популяризує науку, зокрема написала два бестселери про ірраціональну людську поведінку. 10 червня Ася завітає до Львова з лекцією на доволі незвичну тему – «Як спорт впливає на мозок».

Тисячі експериментів підтверджують, що фізична активність сприяє хорошій пам’яті, розвиненому самоконтролю та більшій швидкості обробки інформації. Але чому так відбувається? Справа не лише у банальному покращенню кровообігу мозку. Сьогодні описують ряд молекулярних механізмів, завдяки яким спорт, наприклад, посилює нейропластичність – здатність мозку до перебудови своїх синаптичних зв’язків, що критично важливо для навчання. Як це працює, який спорт для цього найефективніший і скільки треба займатися, щоб ці ефекти були помітні? Короткий огляд нещодавніх досліджень якраз і зробить Ася Казанцева.

Лекція відбудеться 10 червня о 18:00 у Палаці Мистецтв. Вхід вільний.

ВІННИЦЯ

Криптовалюта: інструкція для «чайників»

У креативному просторі Cherdak 2 червня відбудеться практичний воркшоп «Як правильно користуватися Bitcoin та іншими криптовалютами», який проведе блокчейн-розробник Вадим Груша. Відвідувачі дізнаються, що таке криптовалюта, чому це вигідно і наскільки прибутково – з цифрами та усією конкретикою. А ще – про те, де краще зберігати «крипту» та як швидко відстежувати курси у себе на телефоні.

«Поки гривня знецінюється, криптовалюта впевнено набирає обертів. Великий попит на віртуальні гроші стимулює зростання курсу, що дозволяє зробити чималі заощадження. Але не всі вінничани не те, що розуміють що таке криптовалюта, деякі навіть не чули про віртуальні гроші, – коментує Вадим. – Тому під час воркшопу ми разом визначимо, які переваги і недоліки має криптовалюта, отримаємо навички роботи з «криптою» і навчимося заробляти віртуальні гроші».

Участь у воркшопі безкоштовна, але за попередньою реєстрацією, посилання можна знайти на сторінці події у «Фейсбуці». Для повноцінної роботи та оперативного засвоєння матеріалу організатори просять прихопити із собою ґаджети.

Зроби свого першого робота

Серію безкоштовних майстер-класів з конструювання та програмування роботів для дітей віком від семи років проведе 10 червня у NGO-Хабі викладач ІТ-дисциплін Іван Шихат-Саркісов. Заняття відбуватимуться за кількома напрямками: огляди роботів, візуальне програмування для дітей та підлітків, програмування роботів Lego тощо.

«Я працюю у сфері IT-освіти для дітей і підлітків багато років. З осені 2013-го року – волонтер кількох міжнародних освітніх проектів. У грудні того ж року заснував безкоштовний клуб з освітньої робототехніки для школярів Донецька. Але довелося переїхати до Вінниці, тож із осені 2014-го проводжу численні безкоштовні лекції та майстер-класи для школярів - у Житомирі, Києві, Дніпрі, Чернігові, Ужгороді, Запоріжжі, Івано-Франківську та Вінниці. У Житомирі, Івано-Франківську та Добропіллі за моєї участі чи завдяки моїм консультаціям створили безкоштовні дитячі робоклуби, – коментує Іван. – Ідея в тому, щоб допомогти дітям, які не мають можливості відвідувати платні гуртки, навчитися конструювати. Я забезпечую їх робототехнічними наборами, і вони можуть програмувати, не знаючи мови програмування. Використовую набори Lego WeDo для першого-другого класу, а для дев’яти і більше років – Lego MindStorms. Це освітні інструменти, які можуть використовувати для своїх занять учителі інформатики, особливо з огляду на те, що запроваджуються нові освітні стандарти. Тобто заняття будуть цікавими і дітям, і вчителям. Усі поради безкоштовні».

Майстер-класи триватимуть з 12:00 до 17:00 по півтори години кожен. Заняття складатиметься з вступного спілкування з дітьми про те, що таке робот, безпосереднього конструювання невеликих моделей конструкцій із серії Lego, а також створення візуальної програми для створеного робота на планшеті та тестування моделі. Для повноцінної роботи у групі має бути не більше десяти осіб, тому охочим повчитися варто прийти заздалегідь.

Один із кращих митців Паризької школи

Знаменитий портрет Анни Ахматової, на якому вона сидить впівоберта до глядача, написав художник родом із Вінниці Натан Альтман. І 12 червня у коворкінг-центрі «Артинов» відбудеться лекція із серії «Лікнеп з історії світової культури», присвячена саме йому. Розповідатиме про видатного земляка професорка Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського Ольга Коляструк. Каже, що намагатиметься перетворити лекцію на аргументовану дискусію, адже Альтман був одним із найяскравіших живописців своєї епохи, працював у багатьох різних напрямках і завжди пробував щось нове. У його творчому доробку - згаданий портрет Анни Ахматової, замальовки до дитячих книг, зображення Леніна та шаржі на тогочасну вінницьку інтелігенцію.

«Ці лекції виникли із зустрічей студентського гуртка, які ми проводили у креативному просторі «Артинов». Через те, що послухати наші розповіді збиралися люди, які перебували чи працювали у закладі, виникла ідея розширити аудиторію, – розповідає Ольга Коляструк. – Цього разу будемо говорити про Альтмана – автора славнозвісного портрета Анни Ахматової. Це людина унікальної долі, яка сама себе зробила. Він  увійшов до десятки провідних митців Паризької школи і був офіційним художником Леніна. Здавалося б, мав жити у фаворі, але у силу різних обставин Натану довелося покинути країну…»

Вхідний квиток на лекцію коштує символічних 25 гривень – за оренду та каву.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати