Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Без стереотипів

У Житомирі мандрівниці ділилися досвідом про одиночні подорожі
18 травня, 10:38

У Житомирі в Домі Української культури ГО «Скриня корисних справ» у межах проекту «Жінки незвичайних професій» організувала зустріч із мандрівницями. Про емоції, враження та відчуття, які залишають подорожі, розповідали Анна Петраускене — археолог, туристичний гід; Оксана Кузьменко, співзасновниця НУО «Гроно ініціатив» у Тернополі, організатор проекту «Клуб жіночої самооборони» та волонтер міжнародних організацій Марина Распутна.

Організатори ще на початку зазначили, що метою зустрічі є руйнування гендерних стереотипів щодо призначення й місця жінки в українському соціумі. Спікери заходу зуміли зруйнувати стереотип про те, що жінка не може подорожувати сама. Оксана Кузьменко, яка сміливо відправилася досліджувати Карпати у сольному пішому поході,  розповідала присутнім, як насолоджуватися горами наодинці і не боятися  їх. І, звісно, давала корисні поради про ретельну підготовку до походу.

Марина Распутна відвідала вже багато країн світу. Каже, що коли подорожуєш сама, то помічаєш набагато більше деталей і особливостей нових місць, набагато частіше спілкуєшся з місцевими і з такими ж мандрівниками, як сама. Відповідаючи на питання про поширену думку, нібито жінці подорожувати одній небезпечніше, ніж чоловікові, Марина сказала, що в багатьох європейських містах набагато безпечніше, ніж в Україні. А в місцях не таких безпечних вона радить просто бути розважливою і обачною, заздалегідь знайти інформацію, в які райони краще не ходити або знайти собі компанію на місці, щоб знизити рівень тривоги.

Анна Петраускене розповіла про цікаві місця для подорожей, які є й у наших краях. Археолог і досвідчена мандрівниця працює у складі Житомирської експедиції, яка  веде наукову діяльність на території області. Анна бере участь у дослідженні  городищ, які співвідносяться з літописними градами — Іскоростень, Звягель, інших пам’яток, що належать до  староруського періоду.  Її захоплення лише археологією не обмежуються. Полюбляє подорожі, зокрема, піші походи. Прокладає «авторські» маршрути по цікавих місцях. Одне з них — Поліський заповідник.  Анну давно вабила віддаленість цього величезного лісового масиву від цивілізації, краса й різноманітність природи і тваринного світу. Тож смілива мандрівниця здійснила одиночний похід, розпочавши його з природного заказника «Камінне село», що в Олевському районі, і завершивши в с.Селезівка Овруцького району, де розташований адміністративний центр  Поліського заповідника... Присутні на заході з захопленням слухали враження про подорож, про несподівані зустрічі і спілкування із місцевими жителями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати