Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безлад? Абсурд? Чи реванш?

Скандальна екс-мер Слов’янська Неля Штепа, яку обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність нашої держави, вийшла з Харківського СІЗО із вигуками «Слава Україні!»
21 вересня, 19:45

«Це взагалі як?», «Рішення харківського суду по Штепі — маркер неспроможності держави», «Може, ще відновим її у посаді і компенсацію виплатим?»  — замайоріли соцмережі одразу після новини, що одіозна міський голова звільненого міста повертається до Слов’янська. Тільки нещодавно у «Дні» вийшла стаття «Чому виправдовують сепаратистів?» (№166 від 20 вересня 2017 року) про рішення виправдати і звільнити з-під варти 20 фігурантів «справи 2 травня» в Одесі — як «гримнув» новий прецедент.

Неля Штепа була звільнена з-під варти і відправлена під домашній арешт. Та, яка розповідала байки про «бандерівців» на антимайданах, брала участь у спаленні прапору ЄС і найголовніше — є уособленням захоплення адмінустанов у Слов’янську «зеленими чоловічками». Яка називала банду Гіркіна-Стрєлкова «нашими донбасскими ребятами» і виправдовувала їхні дії, що задокументовано на відео. Оцініть красу гри. За три роки слідства не було зібрано достатньої кількості підстав, щоб винести їй вирок. Навіть у випадку її судимості, цей термін у СІЗО буде їй зарахований, тож вона опиниться на свободі. Важко спрогнозувати наслідки такої де-факто амністії сепаратистам...

Зараз закон не забороняє їй балотуватися на найближчі вибори в об’єднані територіальні громади — адже вона лише звинувачувана. Повести за собою «простачків», користуючись «гречкосійством» та популізмом, їй нічого не вартує. Тож через «м’якість» нашої правоохоронної системи можемо отримати реванш донбаських еліт колабораціоністського характеру.

«День» запитав мешканців Слов’янська, що вони думають про повернення Штепи.

«Є ТЕНДЕНЦІЯ — ОРГАНІЗАТОРИ СЕПАРАТИСТСЬКОГО РУХУ ЗАЛИШАЮТЬСЯ НЕПОКАРАНИМИ»

Олександр БЕЛIМЕНКО, активіст організації «Гуртом Слов’янськ»:

— Повернення цієї одіозної особи стало резонансною подією. Дивуєшся, що це є можливим, адже стаття 110 Кримінального кодексу України «Посягання на територіальну цілісність та недоторканність держави», за якою вона проходить як підозрювана, не передбачала інших видів запобіжного заходу. Переконаний, що вона винна у трагедії в Слов’янську, як мінімум            — через свою бездіяльность.

Інколи заглядаю у реєстр судових справ нашого міста, бачу, що досить багато є справ із участі у незаконних формуваннях, але проходять по ним здебільшого виконавці — ті, хто стали на блокпости. Є тенденція — організатори сепаратистського руху залишаються непокараними, навіть на місцевому рівні. Маємо лише один прецедент засудження одного з організаторів референдуму — Андрія Шалди, вчителя у місцевій школі №10. Але і після того рішення про необхідність його звільнення не виконували директорка і деякі вчителі. Це призвело до того, що під школою активісти почали палити шини. Адже ми не хочемо, щоб у школах наших дітей навчали люди, які не вважають зраду держави злочином. Тож суспільство в цьому плані налаштовано рішуче. Я не хочу ніякої крові — лише, щоб причетні до сепаратизму були засуджені.

«Є РИЗИК «РЕіНКАРНАЦІЇ» ШТЕПИ В ПОЛІТИЦІ. СПОДІВАЮСЬ, ЩО ВОНА МАТИМЕ СУДИМІСТЬ ДО ВИБОРІВ»

Михайло НЕЧИПОРЕНКО, громадський активіст:

— Те, що її відпустять, було очікувано, якщо слідкувати за перебігом судових засідань. Або не спромоглися зібрати факти проти неї, або вони свідчать ще за когось і тому приховуються. Я би назвав Штепу винною не так у сепаратизмі, як у колабораціонізмі. Звичайно, нею скористалися і вона не мала контролю за ситуацією, але була тією людиною, яка привела біду у місто — і фактично, і юридично.

Новина про її повернення у Слов’янськ була сприйнята одними з великим обуренням, іншими — індиферентно, а ті, хто систематично отримували від неї матеріальні допомоги, можливо, зраділи. Пройшовся по місцям масового скупчення людей — ринку, площі — зрозумів, що багатьом байдуже її повернення, вони займаються своїми буденними питаннями. Але в контексті наближення до виборів ситуація виглядає небезпечніше. Зрозуміло, що вона «гратиме» на електоральному полі «регіоналів», і якби патріотична громада спромоглася це обернути на свою користь, користуючись хаосом у протилежному таборі, — це одна історія. Але навряд чи станеться. Ризик «реінкарнації» Штепи у політиці однозначно є, і дуже хочеться, щоб вона мала судимість до виборів і не змогла в них брати участь.

ГОЛОС ІЗ FACEBOOK

Денис Казанський, блогер:

«Чи винна Неля Штепа в тому, що сталося в Слов’янську? Відповідь очевидна — винна.

З грудня 2013 року Штепа накачувала ненавистю жителів Слов’янська, нацьковувала їх на жителів Західної України, обзивала опонентів Януковича «дебілами», організовувала місцевий антимайдан, який пізніше став ядром «ополчення»...

Шкода тільки, що український суд, який зробив зі Штепи гарячу патріотку, не може так само легко воскресити тисячі убитих українських громадян. Не може оживити вбитого Володимира Рибака, закатованих Стрєлковим слов’янських протестантів, загиблих українських солдат і мирних жителів...»

Валентин Краснопьоров, громадський діяч, координатор руху «Сильні громади»:

«Штепа окучувала пенсіонерів та натравляла їх в 2014-му на активістів перед захопленням міста. Далі ці пенсіонери, накачені казками про автобус з правим сектором, стали грудьми захищати гіркінців, коли ті вже вбивали наших офіцерів.

Ну а нашому правосуддю її шкода...»

Ольга Лень, журналістка:

«Екс-мера Слов’янська Нелю Штепу випустили на поруки Ірми Крат. Нагадує анекдот, якби не було так огидно. Чергового «беркутівця» також відпустили. Після цього і виправдання проросійських бойовиків у одеській справі. Розкажіть тепер, що в системі українського правосуддя немає змови щодо виправдання колаборації з РФ. Схоже на тотальний саботаж і реванш».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати