Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бізнес-план – замість безробіття

Як пілотний урядовий проект допомагає переселенцям і малозабезпеченим людям
07 червня, 10:34

Нещодавно «День» розповідав, як недосконало держава підтримує переселенців. На цьому наголосили у Міжнародній організації з міграції, провівши відповідне дослідження. Робота та житло — топові проблеми для внутрішньо переміщених осіб, що за останні чотири роки вирішуються мало. Утім, перші паростки державної підтримки все-таки з’являються. Про них відомо небагато, попри позитивні результати. Ідеться про проект «Рука допомоги», ініційований Міністерством соціальної політики та реалізований за підтримки Світового банку. Принцип такий: хочеш покласти край безробіттю та позбутися залежності від соціальних виплат, маєш хороший бізнес-план — тоді приєднуйся до ініціативи. Тобто треба вийти із зони пасивного комфорту та проявити себе.

Передусім проект розрахований на переселенців і членів малозабезпечених сімей. Торік він стартував у Харківській, Полтавській і Львівській областях, а з 2018 року — і в окремих об’єднаних територіальних громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей. Наразі учасниками проекту стали близько трьох тисяч українців, із них понад 150 отримали фінансову допомогу та стали підприємцями, понад 800 працевлаштовані, близько 600 — залучені до оплачуваних робіт на користь громади.

«Для тих, хто шукає стабільного заробітку, проект пропонує допомогу в працевлаштуванні. Якщо бажаної вакансії на момент звернення немає, запропонуємо різноманітні варіанти тимчасових оплачуваних робіт на користь громади, — ідеться на сайті проекту. — Але найголовніше — учасники, які давно мріяли про власну справу, мають змогу отримати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу (мікрокредит) на обладнання та матеріали для започаткування бізнесу. Сума такого мікрокредиту може складати до 40 прожиткових мінімумів, що у 2018 році складає близько 70 тисяч гривень. При цьому повертати потрібно лише різницю між сумою фіндопомоги та сплаченими за три роки податками і зборами. А у разі, якщо учасник стає роботодавцем для двох інших учасників, фінансова допомога взагалі стає безповоротною».

Оскільки проект пілотний, зрозуміло, є до чого висунути зауваження. За понад рік існування ініціативи відкрити свою справу змогли півтори сотні осіб, хоча учасниками стали майже три тисячі людей, із них 30% — ВПО, решта — безробітні малозабезпечені, які отримують соціальну допомогу від держави. Та у прес-службі проекту нас переконали: це не просто цифри, за кожним учасником — історія людини, яка ще нещодавно не мала роботи і не бачила перспектив, а сьогодні розвиває бізнес, сплачує податки та підтримує громаду.

За статистикою справді ховаються непрості історії. Одна з учасниць проекту — Світлана Солдатова — до війни мала бізнес у Донецьку, розміщувала гостей у трьох невеликих будинках відпочинку. Зараз жінка живе у Кременчуці, тут вирішила відкрити кондитерський магазин. За кошти проекту придбає необхідне обладнання. Інша учасниця — Катерина Дубик — вже відкрила власне ательє у місті Миколаїв на Львівщині. А Леонід Багнюк завдяки участі в ініціативі став успішним фотографом та відеооператором.

«Проект не ставить собі за мету створити конвеєр з реєстрації підприємців. Надання фінансової допомоги — лише один із його напрямів. Більшість учасників обирає працевлаштування за наймом або тимчасове працевлаштування. Започатковують бізнес ті, хто має підприємницький хист і чітке бачення побудови своєї справи. За міжнародною статистикою, від 80% до 90% бізнесів прогорають у перший рік існування, — пояснюють «Дню» у прес-службі проекту. — Причини бувають різні: помилкова стратегія, недооцінка ринку, слабкий попит тощо. Щоб убезпечити від цього наших учасників, з ними працюють консультанти на етапі підготовки бізнес-плану та на перших етапах роботи».

Інша наша заувага — більшість інформації про проект поширили у регіонах, де він безпосередньо реалізується, її бракує в інших областях. Виявляється, це не першоціль для кураторів ініціативи, оскільки участь у проекті можуть взяти лише безробітні малозабезпечені та переселенці, які проживають у пілотних регіонах. Передусім тут прагнуть залучити потенційних учасників і відпрацювати нові механізми подолання бідності та безробіття, зокрема, надання фінансової допомоги для відкриття власної справи. Згодом ці напрацювання стануть основою відповідного законопроекту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати