Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Час Сенцова

Літня школа журналістики «Дня» долучається до флешмобу на підтримку «бранця Кремля», якому 13 липня виповнюється 42 роки
11 липня, 20:16
ФОТО REUTERS

Ініціативу «Вголос. Читаємо оповідання Олега Сенцова» кінематографісти запустили наприкінці червня. Кожен охочий може зачитати на відео уривок з книжки Сенцова «Оповідання», а потім із цих роликів змонтують одне велике відео. Першими долучились голова Держкіно Пилип Іллєнко, режисер Олесь Санін та актор В’ячеслав Довженко, які прочитали оповідання «Автобіографія». Якість відео — не головне, можна навіть поставити перед собою телефон із включеною камерою і записатися. Відео треба надсилати на електронну адресу: [email protected].

У редакції «Дня» про цю ідею нагадала учасниця Літньої школи журналістики Андріана Біла, інші слухачки ЛШЖ та працівники редакції її підтримали, і 11 липня журналіст Валентин Торба записав наші читання вголос.

Днями кінопродюсерка Анна Паленчук написала в «Фейсбуці» про перебіг акції: «Зізнатися, ми отримали не так багато відео від людей, але, виявляється, наш заклик поширився далі. В Польщі, в Британії зачитують оповідання Олега. Колеги з групи компаній StarLightMedia пишуть, що ведучі записали оповідання... А почалося все з наших російських колег і публікацій їхніх читань цих оповідань. І не важливо хто і що почав, головне, що цей процес уже не зупинити, і чим більше ми говоримо про Олега, всі разом, на різних мовах, тим вірогідніше його звільнення».

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Взагалі у цю п’ятницю український режисер, безглуздо засуджений за тероризм, вже вп’яте зустріне день народження в ув’язненні, у колонії «Білий ведмідь» у російському Лабитнангі, за Північним полярним колом. Це буде 61-й день його голодування.

До 13 липня у соцмережах влаштовують флешмоб на підтримку Сенцова. Мета — привітати його і показати, що весь світ вимагає звільнення українських політичних в’язнів у Росії та окупованому Криму. Нагадаємо, правозахисники знають про 71 таку людину.

Отже, щоб долучитися до флешмобу, маємо зробити три кроки. По-перше, завантажити та роздрукувати чорно-біле фото Сенцова, яке, зокрема, доступне за посиланням на сторінці ініціативи #SaveOlegSentsov. Організатори радять роздрукувати фото у форматі А5, щоб його було зручно тримати у руках. А якщо ви хочете розмістити знімок на якійсь пам’ятці, краще обрати формат А4. По-друге, треба сфотографувати портрет «бранця Кремля» на тлі визначної пам’ятки міста, де ви перебуваєте, або на тлі будь-якого іншого відомого місця поряд. І третє — 13 липня треба розмістити в інтернеті цей знімок з хештегом #SaveOlegSentsov та обов’язково позначити своє місце перебування. Також організатори будуть вдячні, якщо учасники флешмобу надішлють світлини на електронну адресу [email protected].

А 16 липня може стати важливим днем для Олега Сенцова та інших «бранців Кремля». Тоді в Гельсінкі відбудеться зустріч президентів Сполучених Штатів і Російської Федерації, на якій, очікується, обговорять цю проблему. Напередодні, 15 липня, на майдані Незалежності в Києві, де відбудеться масштабна акція на підтримку українських політв’язнів. Як анонсується на фейсбук-сторінці події, на запрошення учасників акції #SaveOlegSentsov до Києва завітають високоповажні гості, щоб поговорити про долю ув’язненого українського режисера.

І ще один варіант підтримки Олега Сенцова — йому можна написати через систему «ФСИН-письмо». Звісно, на листи чекає жорстка цензура, але вони — російською мовою і без політичних закликів — доходять, а Сенцов навіть відповідає на них. От лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк 11 липня поділився у «Фейсбуці»: «Сьогодні я отримав лист від Олега Сенцова, людини, що просто зараз бореться за правду, ціною свого здоров’я, волі і самого життя! Я пишаюсь тим, що живу з тобою, брате, в один час! Буду намагатись робити все можливе і не можливе для того, щоб ти і всі наші опинились на волі. Побачимось!»

Писати листи можна не лише Олегу, а й іншим українським політв’язням у Росії. Це теж стане хорошим подарунком імениннику, який оголосив голодування заради звільнення усіх «бранців Кремля».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати