Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чим дихає Україна?

26 квітня в Харкові відбудеться національна конференція на тему екологічної безпеки
25 квітня, 10:16
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Понад 100 українських учених, екологів, дослідників, співробітників вишів і науково-дослідницьких установ представлять результати незалежних багаторічних досліджень і науково-технічні розробки, здатні допомогти країні розв’язати проблеми довкілля. Це відбудеться під час Національного наукового круглого столу «Екологічна безпека: сучасні проблеми і пропозиції», який проводить громадська організація «РЦеНТР» («Регіональний центр науково-технічного розвитку»). Місце проведення заходу — прес-центр медіагрупи «Накипіло», початок о 10.00.

Як пояснив Іван БОНДАРЕНКО, еколог, винахідник, директор «РЦеНТР», ідеться про вже другу науково-практичну конференцію такого роду, перша відбулася 2017 року в Харківській державній науковій бібліотеці імені Володимира Короленка. Подія є логічним продовженням та одним із багатьох етапів реалізації програми науково-соціального руху INNOVATION-482, який було започатковано 2015 року громадською організацією «Регіональний центр науково-технічного розвитку». Загалом проект INNOVATION-482 спрямований на розв’язання актуальних технічних проблем різних регіонів країни за допомогою створення і впровадження креативних розробок. Пакет проблем формується через соцопитування жителів різних областей, а за їх розв’язання відповідають команди соціально активних науковців, студентів і небайдужих громадян.

Підвищення екологічної безпеки України є одним із ключових напрямів роботи «РЦеНТР» як взагалі, так і в межах ініціативи INNOVATION-482. Власне, тому команда з більш ніж 100 українських науковців проводила дослідження, які представляють під час круглого столу.

Серед напрямів конференції такі:

•  екологічно небезпечні об’єкти сучасної України;

•  екологічний моніторинг об’єктів підвищеного техногенного навантаження;

•  створення технічних засобів для підвищення екологічної безпеки населених пунктів;

•  екологічна безпека зони проведення бойових дій;

•  ліквідація наслідків екологічних катастроф.

Під час круглого столу представлять дослідження щодо управління екологічним моніторингом для визначення ризиків антропогенного впливу, щодо факторів, які можуть робити магістральні газопроводи небезпечними, щодо визначення характеристик ситуації з побутовими відходами та інших питань.

Сам Іван Бондаренко теж планує представити нову розробку — це система для скорочення екологічного забруднення довкілля при пожежах на полігонах твердих побутових відходів і в умовах стихійних сміттєзвалищ. «Винахід стосується екологічної та пожежної безпеки. Він може допомогти в очищенні атмосферного повітря від забруднюючих компонентів димових газів та інших летючих сполук при їх розсіюванні. Ефект досягається шляхом скорочення утворення забруднюючих компонентів завдяки сорбції та герметизації джерел загорання у прошарках скупчених побутових відходів — у так званому тілі звалища, завдяки стримуванню або сприянню гасінню пожеж на особливих об’єктах і запобіганню екологічному забрудненню ґрунту продуктами горіння», — пояснив винахідник.

Також у межах конференції запланований екофлешмоб «Чим дихає Харків». Під час цієї події продемонструють роботу мобільної лабораторії екологічного моніторингу атмосферного повітря. Установку надали учасники круглого столу — комунальне підприємство «Дирекція з капітального будівництва адміністративних та житлових будівель» і департамент екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації. Під час флешмобу кожен охочий зможе взяти участь у дослідженні стану довкілля Харкова й дізнатися, чим, у прямому сенсі цього слова, дихає місто.

Крім цього, під час заходу відбудеться відеоконференція з норвезькими партнерами «РЦеНТР», представниками організації INSJ, яка допомагає студентам і молодим ученим комерціалізувати їхні ідеї і створювати стартапи в Норвегії. INSJ проведе відбір учасників круглого столу для роботи в міжнародних проектах спільно з «РЦеНТР». А незабаром після конференції має вийти збірка наукових праць «Екологічна безпека України: сучасні проблеми і пропозиції», де розкажуть про кращі розробки, представлені під час заходу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати