Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ДЕМОКРАТІЯ В РЕШЕТІ

04 лютого, 00:00

«Тому говорю їм притчами,
що вони дивлячись не бачать
і чуючи не чують
і не розуміють».

Від Матфея

Народ. Демос. Демократія. Притча во язицех пострадянського руху...

... Вийшов одного разу сіяч сіяти сім'я, себто священні зерна демократії. І коли він сіяв, якесь зерно впало при дорозі, при «світлому шляху», і було потоптане (відомо ким), і птахи злі склювали його (відомі нам і птахи сії).

Інше впало на землю кам'янисту і швидко зійшло. І така, з вигляду, свіжа демократична поросль!.. Але коріння глибокого не маючи, всохла. Історія ж, звісно, в корінь дивиться.

Інші зерна впали в терни. Та так зернами й померли.

Інші ж упали на добру землю й виросли. І розквітли. І плоди принесли. І доспіли плоди.

Долетіло благодатне сім'я і до нашої Обітованої землі. Але згребла його передбачлива Могутня Рука, кинула в решето велике та й труснула як слід. І ті зерна, що були дрібніші за багатопартійність, так і просіялися, як пісок крізь пальці.

Ось і маємо тепер таку просіяну демократію. Ось і маємо абсолютно абсурдні тиради типу: «феномен української демократії» або «парадокс демократизму в Україні».

Та що вже там казати, коли нині навіть дрібнота чиновна і дня прожити не може, щоб не потрусити це злощасне решето.

Так і плаває наша демократія, як корабель-привид. А на палубі натовп на п'ятдесят мільйонів ніяк не пов'яже належне з сущим. І тільки одиниці знають місце своєї рівноваги. Решта ж носиться натовпом на палубі від борту до борту і кренить корабель...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати