Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дмитро ШЕРЕМБЕЙ: «Я готовий відстоювати правду»

Розгляд справи проти голови Фонду «Пацієнти України» перенесли, бо представники позивача не прийшли на засідання
05 листопада, 10:42

Вчора біля Дарницького районного суду Києва громадські діячі скували себе кайданками. Так члени антикорупційних та пацієнтських об’єднань показали, яка доля чекає на людей, що викривають хабарників та інших злочинців в Україні.

Цього дня мали розглянути цивільний позов компанії «Валартін Фарма» проти голови Благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитра Шерембея та редакції газети «Капітал». Причина — видання оприлюднило дані активістів щодо того, що препарат «Альфапег» для лікування гепатиту С зареєстрований із порушеннями і може нашкодити хворим.

«Два роки тому дізналися, що в Україну зайшов препарат, який не пройшов клінічного випробування. Зустрілися із власниками реєстраційного посвідчення і попередили, щоби такі медикаменти не застосовували. Компанія зникла, а цього року спливла із новим господарем. Виявилося, що вони вже рік продають ліки в Україні», — розповів Дмитро Шерембей.

Активісти звернулися до Міністерства охорони здоров’я, підозрілу компанію перевірили. У висновку голови експертної проблемної комісії «Клінічна фармакологія та клінічна фармація МОЗ та НАМН України» Ігоря Зупанця щодо «Альфапегу» стверджується: «Клінічне випробування проведено з численними порушеннями,.. частина  яких є суттєвими та критичними. Результати клінічного випробування не можна вважати достовірними. Відсутня доказова база для призначення лікарського препарату «Альфапег» хворим на хронічний вірусний гепатит С». Спеціалісти  міністерства вказали, що для підтвердження безпеки лікарського препарату необхідно провести клінічне випробування.

Втім, виробники «Альфапегу» хочуть, щоб їхній препарат закупила держава — причому, без усяких перевірок. Виконавчий директор Благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина акцентувала: «Представники «Валартін Фарма» прагнуть виграти державний тендер. Оскільки їхній препарат не відповідає критеріям, вони блокують закупівлі через Антимонопольний комітет. Тож жодних ліків не закуповують». Активістка підтверджує, що частина розголошених протоколів конфіденційна. Проте шкода від приховування цих документів більша, ніж від їх розголошення — є загроза життю людей, тому спільнота повинна це знати.

Представники позивача та газети «Капітал» не прийшли на судове засідання, тому розгляд справи перенесли на 25 листопада. Адвокат Віра Крат коментує: «Не прийти з поважних причин — право позивача. Не бачу ознак затягування процесу. Ми вперше у суді, але це вже друге засідання. На першому був позивач, але Дмитро Шерембей не отримав повістки і не прийшов, тому розгляд відклали».

Активісти у свою чергу ще півтора місяця тому звернулися до прокуратури, щоб там розібралися з виробниками ліків. Кримінальна справа порушена, але її гальмують. Тому громадськість сама шукає, хто стоїть за «Валартін Фарма», власник якої — офшорна компанія на Кіпрі. «Ці хлопці смішні, якщо думають залякати нас судом, — говорить голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін. — Так нас підбадьорюють та мотивують. Спочатку ми просто не хотіли пустити ці ліки на ринок України, бо вони шкодять. Тепер копнемо глибше: дізнаємося, кому належить компанія і хто за нею стоїть».

Дмитро Шерембей підкреслив: «Я готовий, щоб мене судили — щоби тільки правда перемогла у остаточному підсумку. І ми дійдемо до Європейського суду, аби відстояти цю правду».

«День» слідкуватиме за розвитком ситуації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати