Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дніпропетровські донори ставлять рекорди

29 липня, 00:00

Житель Дніпропетровська, 58-літній інженер Володимир Ніколаєв має всі шанси потрапити до знаменитої Книги рекордів Гіннеса. Днями почесний донор СРСР і заслужений донор України в 500-й раз здав свою кров. Усього за 35 років донорського стажу він безвідплатно віддав потребуючим хворим понад 200 літрів крові та близько 140 літрів плазми. Подібного прикладу медпрацівники не можуть пригадати не тільки у Дніпропетровську, а й далеко за його межами. «Якби я міг вирішувати, — говорить начальник Дніпропетровського обласного управління охорони здоров’я Роман Василишин, — то я дав би йому звання Героя України, — він справді на це заслуговує». А поки що документи, які підтверджують донорські досягнення В. Ніколаєва, дніпропетровські медики готують до відправки до Лондона, щоб зареєструвати їх у Книзі рекордів Гіннеса.

Проте сам почесний донор оцінює свої заслуги дивно. Каже, що вперше кров здав випадково. Просто поруч із його роботою знаходився пологовий будинок, куди він пішов із друзями за компанію — щоб допомогти породіллі з немовлям. Відтоді почуття причетності до порятунку чужого життя повертало його на станцію переливання крові знову й знову. В. Ніколаєв переконаний, що кожен повинен допомагати людям у міру своїх можливостей і ніколи не відмовляти, якщо його просять лікарі, родичі, близькі і навіть незнайомі.

Зі слів фахівців, донорство в Україні сьогодні переживає не кращі часи — з початку 90-х кількість донорів скоротилася приблизно вдвічі. Відбувається це, ймовірно, тому, що пільги, передбачені законом для тих, хто здає кров, не завжди діють. Наприклад, на Дніпропетровщині скасували безкоштовний проїзд для донорів у транспорті, а вартість обіду, який має бути після здачі крові, знизилася до трьох гривень п’ятдесяти копійок. Проте і в цих складних фінансових умовах Дніпропетровщина знаходиться серед лідерів із заготівлі крові, а її запаси в медзакладах наближаються до міжнародних нормативів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати