Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гостиний двiр: сценарій порятунку

Доки пам’ятку намагаються повернути в державну власність, орендар... поновлює дозвіл на будівництво
21 вересня, 10:20
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Від зими 2013 року Гостиний двір, що на столичній Контрактовій площі, стоїть без даху, в очікуванні консервації, на погодні умови реагує повільним руйнуванням. Як переживе нову зиму пам’ятка національного значення (а такий статус двору присвоїли у січні цього року)?

Нещодавно міністр культури Євген Нищук заявив, що на території Гостиного двору має з’явитись театр, сюди ж може переселитися багатостраждальний Музей історії Києва. Ідея хороша, та й киянам би сподобалась, бо боляче стільки років дивитись на занепад пам’ятки, створеної на початку ХІХ століття у стилі класицизму за проектом архітектора Луїджі Руски.

Можливо, такі заяви міністр робив з огляду на статус двору як пам’ятки національного значення. Насправді наразі неможливо нічого планувати, тим паче проекти перетворення, адже Гостиний не повернуто в державну власність і не розірвано договору оренди його приміщення з ПАТ «Укрреставрація». 2012 року товариство отримало від міської влади необхідні дозволи на реконструкцію Гостиного двору. Однак столичні активісти обурилися з намірів відкрити тут торговельний центр з гостьовою стоянкою, бо це передбачало зміну зовнішнього вигляду пам’ятки, а також містило небезпеку для Куренівсько-Червоноармійської лінії метрополітену, над якою фактично стоїть Гостиний двір. Про це відкрито заявляють на сайті компанії-орендаря, але не в контексті необхідності зберегти Гостиний двір у відомому вигляді, а з поясненнями, чому для нього така необхідна реконструкція з перетворенням на ТРЦ.

НЕЛОГІЧНА ПОЗИЦІЯ ІНВЕСТОРА

Ініціатива щодо розриву договору оренди між містом та «Укрреставрацією» мала йти від Фонду державного майна, проте останніми роками установа з цим зволікала. Лише під тиском громадськості цей процес розпочався, київське відділення структури звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом про розірвання договору оренди будівлі Гостиного двору з ПАТ «Укрреставрація». Днями відбулося одне з ключових засідань, під час якого виявили несподівані факти. Орендар переконаний щодо своїх законних прав на продовження реконструкції: адвокат «Укрреставрації» повідомив суду, що ремонтні роботи тривають, хоч насправді останніми роками процес заморожено, а для продовження будівництва компанія звернулася до Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), щоби отримати новий дозвіл.

Юристка та співзасновниця громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» Марина Соловйова зауважила, що такі заяви орендаря є алогічними, бо якщо ремонтні роботи начебто ведуться, навіщо компанії новий дозвіл на будівництво? «Представник відповідача заявив, що 12 вересня «Укрреставрація» подала документи на отримання нового дозволу. Але якщо це так, обов’язково має бути земля для будівництва та скасоване в судовому порядку рішення Київради про надання земельної ділянки під реконструкцію», — додала Марина Соловйова.

ПАМ’ЯТКА — ПІД ЮРИДИЧНИМ ЗАХИСТОМ

Попри цю нелогічність, в орендаря наразі немає жодних законних підстав на продовження будь-яких робіт на території Гостиного двору. «За роки, що минули з часу втечі Януковича, однодумцями та мною було вжито низку заходів, щоб повернути Гостиний двір людям, — зазначив на своїй сторінці у Facebook активіст та народний депутат Ігор Луценко. — Було розірвано договір оренди земельної ділянки під будівлею Гостиного двору з ПАТ «Укрреставрація», в судовому порядку скасовано дозвіл на будівельні роботи, який давав можливість Андрію Кравцю (власнику ПАТ «Укрреставрації», котрого пов’язують з командою Віктора Януковича. — Авт.) знищити Гостиний двір як об’єкт культурної спадщини і збудувати на його місці торговельний центр. Було скасовано рішення Кабміну, за яким Гостиний двір було позбавлено статусу пам’ятки національного значення — це давало змогу Кравцю безперешкодно нищити Гостиний двір за його комерційним планом; скасовано рішення Київської міської державної адміністрації про проведення так званої реконструкції, а фактично — руйнування Гостиного двору».

Тож подібні заяви орендаря лише вводять суд в оману. Щоб розібратися з наявними доказами та свідченнями обох сторін, суддя Катерина Головіна відклала судове засідання до 29 вересня. Активісти вірять, що це стане фінальним акордом, і готують додаткові аргументи й докази — наразі карт не розкривають.

«ВСІ ОБІЦЯНКИ ОРЕНДАРЯ НЕ ВИКОНАНО»

З огляду на сильне бажання орендаря таки продовжити будівництво, важливо розуміти, чи може гіпотетично ДАБІ видати «Укрреставрації» новий дозвіл. Активісти запевняють, що жодних законних підстав для цього немає. Такі заяви компанії радше маніпулятивні, або громадськість не все знає. Зі слів Марини Соловйової, добре вже те, що представник регіонального відділення Фонду держмайна переконливо обґрунтовує підстави для позову, тобто держава всерйоз налаштована на повернення двору у свою власність. Зауважмо, донедавна ситуація була кардинально іншою.

«Декілька разів нардеп Ігор Луценко, який свого часу разом з іншими активістами заснував «Гостинну республіку», таким чином ведучи громадський опір знищенню двору, звертався до Фонду щодо проведення перевірки того, як виконується договір оренди, — зазначила Марина Соловйова. — У грудні 2015 року фонд таки її провів, було з’ясовано, що всі обіцянки орендаря не виконано. А вони мали зробити консервацію Гостиного двору, оскільки зупинено будівництво. Дві зими Гостиний двір потерпає — Фонд вважає, що суттєво порушено певні пункти договору оренди, і на підставі цього звернувся до суду. Таким чином Гостиний двір повернеться у державну власність, і після цього можна буде вирішувати подальшу його долю».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати