Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хлопчик зі скнилівської фотографії. Час лікує

27 липня, минає 16 років від часу трагедії, яка за числом загиблих вважається найбільшою аварією в історії авіаційних шоу
26 липня, 20:10

Жахливі «жнива» Скнилова унаслідок падіння винищувача Су-27 у натовп львів’ян і гостей міста, які зібралися у спекотну суботу наприкінці липня 2002 року на Скнилівському летовищі на шоу, присвяченому 60-річчю 14-го авіаційного корпусу Військово-повітряних сил, — 77 загиблих (у тому числі — 28 дітей) і 250 постраждалих. Загалом, за різними джерелами, потерпілими тоді визнали 543 особи. Від себе особисто додам, що моїм мікрорайоном, а він вважався «військовим» за кількістю жильців у погонах, кілька місяців просто страшно було ходити, бо здавалося, що всі довкола — у траурі...

Серед фото, що моментально, відразу після трагедії 27 липня 2002-го облетіли увесь світ, а на летовищі того пекельного у всіх відношеннях дня було дуже багато преси, аби висвітлити у ЗМІ повітряне шоу, — знімок братів Хмелів: наляканих, сплаканих і замурзаних трирічного Остапчика та десятирічного Олега. Ця світлина Євгена Кравса отримала гран-прі Міжнародного фотоконкурсу «Дня» 2002 року.

На «святі» вбило маму хлопчиків — 31-річну Галину, яка встигла накрити собою меншого синочка. Старшенького врятувало те, що вибуховою хвилею відкинуло від мами. Померла через кілька днів у лікарні через несумісні з життям травми й бабця хлопчиків. Про біду їхній тато — Юрій Хміль, який на той час разом із матір’ю — Ольгою Іванівною перебував у селі, дізнався з телевізійних новин...

ОСТАП ХМІЛЬ / ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

«День» неодноразово звертався до теми скнилівської трагедії. Зокрема, в одному зі серпневих матеріалів 2009 року. Журналіст видання приходила в родину Хмелів. Батько хлопців відмовився тоді від зустрічі. На спілкування погодилася його мама, Ольга Іванівна, котра розповіла, що Юрій одружився — «за дружину взяв достойну жінку» і Олег та Остап називають її мамою.

На той момент Остапчик перейшов у 5-й клас, а Олег щойно вступив до «Львівської політехніки». Ольга Іванівна розповіла, що впродовж двох років по трагедії двічі на тиждень водила малого до невролога. Лікар просила хлопчика малювати і, цитую, «отак, іграми і малюванням, трошки витягнула його з нервів». А ще бабуся казала: «Ви навіть не можете собі уявити, як то тяжко було у перші роки після Скнилова. Ні трактор не мав права їхати, ні машина... Зачувши гул, хлопці плакали...»

Тепер, через 9 років, знову намагаюся розшукати Хмелів. Телефон Ольги Іванівни мовчить. Даю на пошук братів у соціальних мережах. Знаходжу обох. Обом пишу однакові повідомлення з наголосом на тому, що «не лізтиму в душу». Старший, 26-річний Олег, допис мій бачив, але не відповів. Молодший, 19-річний Остап, дав згоду на зустріч.

Впізнаю його відразу — за поглядом, який зовсім не змінився. Ну, і розпитую...

Хлопець після закінчення дев’яти класів загальноосвітньої школи вступив до Автомобільно-дорожнього коледжу Національного університету «Львівська політехніка». Тепер хоче вчитися далі, аби отримати вищу освіту. Акурат у день нашої розмови склав вступний іспит до «Львівської політехніки». Тепер чекає на результат. На пільги, каже, не розраховував, бо пам’ятає, як вступав Олег. Тому, як і старший брат, подав документи на платну форму.  

ФОТО АНДРІЯ КУБ’ЯКА

З першим навчанням, каже, довго визначався. Хотів стати психологом. Передумав в останній момент, перед подачею документів: «Дуже подобалися автомобілі». Вибір зробив сам («Тато і мама ні до чого не примушували») і не шкодує про це.

Працює на автосервісі. Працюватиме й надалі, попри навчання, бо робота допомагає набиратися досвіду, поки молодий: «В коледжі була теорія, в сервісі — практика. То й вчитися легше».

Друзів багато не має — радше товаришів: «Є один друг, але він зараз — в Ізраїлі».

Про особисте життя, каже, наразі не замислювався: «Час не підтискає».

Розповідає, що бабуся, Ольга Іванівна, після смерті чоловіка рік тому покинула роботу у бібліотеці й тепер живе у селі.

Щодо психологічної допомоги, про котру 9 років тому розповідала бабуся, то, говорить, не пригадує, скільки часу ходили до лікаря. Зараз, розповідає, страхи минули: «В мене нічого такого нема. Спогадів залишилося дуже небагато. В Олега — також».

Про трагедію в сім’ї не говорять.

Олег після навчання у «Львівській політехніці» працює логістом. Поки що неодружений.

В тата Юрія все добре: «Працює». Ні з ким зі скнилівчан не зустрічається: «Хіба у капличці на Скнилові 27 липня. А поза тим — ні».

За словами Остапа, згадують про скнилівчан ближче до 27 липня. Здебільшого — журналісти, а особливо — до «круглих» дат трагедії, як от 10-річчя і 15-річчя. Щодо матеріальної підтримки, то її потерпілим надають також до 27 липня. «Минулого року нас з Олегом не внесли до списків, то довелося нагадувати (надавати довідки). Цього року проблем не виникало — матеріальну допомогу (2 тисячі гривень. — Т.К.) отримали».

Остап як був неговіркий 9 років тому, так неговірким і залишився. На підсумок розмови говорить про те, що хоче отримати добру освіту і знайти престижну роботу. І щоби та робота подобалася: «Щоби сам був задоволений».

P.S.

Сьогодні, у 16-ті роковини скнилівської трагедії, родичі загиблих зберуться  біля каплички неподалік летовища, щоби спільною молитвою згадати невинно убієнних. Також відвідають меморіальний комплекс на території летовища. А потім роз’їдуться по цвинтарях, аби прибрати на могилках.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати