Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iдея — супер!»

Перші власники — про «скриньку скарбів «Дня»
22 вересня, 20:01
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Лише минулого тижня «День» представив на Форумі видавців у Львові свою унікальну скриньку скарбів, а вже отримуємо захоплені відгуки. Так, одним із перших власників усього комплекту цьогорічних новинок — а це, нагадаємо, крім скриньки, ще книга «Сестра моя, Софія...» та ексклюзивний браслет із літерою «аз» — став народний депутат Микола Княжицький. «Все, що робить ваша газета, завжди надзвичайно цікаво, і нові проекти теж. Книжку «Сестра моя, Софія...» придбав і читатиму із задоволенням. Так само, як і ідея скриньки мені надзвичайно сподобалася. Хотів би побажати, щоб ваші книжки і новинки завжди були подією не лише на Форумі видавців, а й на всіх книжкових форумах і навіть у кожному магазині», — говорить пан Микола.

«Проекти «Дня» завжди особливі та символічні, а цьогорічна «скриня скарбів» вражає унікальною продуманістю свого вмісту! Це найкращий дарунок для відданих читачів, які проживають свої різнокольорові в мажорно-мінорній тональності дні з «Днем» вже двадцять років, і кожен номер газети є для них духовним скарбом, — пишуть наші автори зі Львова Андрій та Галина Яценки (див. повний матеріал у №168 від 20 вересня). — Впевнені, бо можемо це сказати про себе, що кожен шанувальник газети має вдома свою «скриню» номерів «Дня», а тепер матиме ще й чудову скриньку гарного настрою і натхнення від днівців. Одним із найцінніших скарбів у цій скрині, без сумніву, є насіння чорнобривців із батьківщини Івана Франка. Це дуже знаковий задум редактора Лариси Івшиної, бо саме зернини Франкового слова століття тому зав’язали паростки духу свободи, насіння якого сьогодні дбайливо збирає творчий колектив газети та засіває на підготовану ріллю української свідомості. Це символічний натяк для читачів, що кожен може змінити світ, перетворивши своєю любов’ю маленьку чорну насінинку на барвисту квітку».

МАЛЮНОК АНАТОЛІЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХІВУ «Дня», 1997 р.

Приємно, що наші прихильники тонко відчувають посил, який заклала головний редактор у наповнення скрині. А в ній, крім насіння із с. Нагуєвичі, ще колекція листівок — 30 best photo фотовиставки «Дня», 10 знакових перших шпальт, 25 карикатур Анатолія Казанського, 5 карикатур Віктора Богорада, 15 кращих малюнків «Дня», 15 листівок, присвячених «Маршруту №1», а також мольберт та «королівський» олівець! А ще — подячне слово. «Подячне слово символізує, що все, що ми в цій скрині надбали, було неможливе без людей, які підтримували нас у різні роки, хоч це було дуже непросто», — говорить Лариса Івшина.

До речі, багато відвідувачів нашого стенду під час книжкового форуму у Львові запитували, чи продається вишуканий олівець з написом «З любов’ю Лариса Івшина» зі скрині окремо, наскільки він зацікавив своєю неординарністю. Мабуть, вони інтуїтивно відчували, що за його появою — окрема історія. Адже олівець — «королівський»! «Ця ідея народилася в мене через олівець з Единбурга, — відкриває секрет Лариса Олексіївна. — Коли я його там побачила, була під враженням від того, як місцеві пам’ятають історію про сестру Ярослава — королеву Агату, яка була дружиною шотландського короля. Коли ми відвідували замок в Единбурзі, це звучало в розповідях. Мене це дуже розчулило. А крім того, в Единбурзі є пам’ятна дошка князю Володимиру. Це був перший посил».

ЛАРИСА ІВШИНА: «СТВОРЮЄМО ЄДИНИЙ ЧОРНОБРИВЦЕВИЙ ПРОСТІР!» / ФОТО ВЕРОНІКИ БОРКОВСЬКОЇ / «День»

«А потім, коли ми почали відбирати малюнки для нашої фантастичної скрині, одною з перших була карикатура нашого геніального Анатолія Казанського, — продовжує головний редактор «Дня». — Це малюнок 1997 року, де він зобразив смішливо, у характерному для нього стилі, газету «День», яка зароджувалася тоді на тлі радянського хаосу. Характерно, що там є єдиний мій портрет його авторства. Анатолій Казанський майстерно малював олівцем. І навіть розповідав, що завжди, коли лягав спати, клав біля себе ватман паперу і олівець. Цей олівець і наше гасло «Читати з олівцем!», і мій «портрет» з такою смішною короною органічно підказали ідею «королівського олівця» від Лариси Івшиної».

«У скрині є олівець, мольберт. З ними ти можеш проектувати свій «особистий простір» щодня. На кожен день можеш поставити певний малюнок чи фотороботу. Тут кожна річ неспроста», — підсумовує Лариса Олексіївна.

Саме такі непрості — 25 карикатур Анатолія Казанського, чиї роботи не втратили актуальності й через 20 років. «Це «повне зібрання» нашої новітньої історії, треба вміти її читати, — говорить головний редактор «Дня». — Це глибока філософія й наша непроговорена історія. Кожен малюнок може мати свій коментар».

На свою «скриню для осмислення» уже чекає й Анна, молодий хімік із Черкас, що замовила новинку «Дня» на сайті. Нашу газету вона читає вже понад 5 років. «Коли навчалася на другому курсі, випадково почула анонс газети по радіо. Мене вона дуже зацікавила, пригадую, там саме йшлося про Хвильового, я придбала той випуск. І з цього, власне кажучи, і почалося знайомство, яке триває і досі», — розповідає Анна. «Взагалі замовляю практично все, що у вас виходить, —  продовжує дівчина. — До того ж я любитель саме таких естетичних речей. Тож коли «День» створив таку особливу красу, одразу її замовила. Знаю, що там є листівки з ваших фотографій, актуальні карикатури Казанського. Зізнаюся, дивно було прочитати, що там навіть є насіння чорнобривців. Це було дуже цікаво і неочікувано». А прочитавши про рецепт пирога з чорнобривців, який готували Іванові Франку, Анна навіть замислилися, як розпорядитися насінням. «Можливо, я поділю його на частини, одну з яких дійсно варто посадити», — говорить наша читачка. І так з’явиться частинка Нагуєвичів у Черкасах. А олівець Анна планує використати в навчальних цілях. «Дуже дякую вам за газету», — говорить дівчина і радить усім брати з неї приклад.

Замовляйте скриньку скарбів у магазині на сайті «Дня» або телефонуйте у відділ реалізації редакції (044) 303 96 23.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати