Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iноземці профінансували «хрестоносців» на 70 тис. доларів

Українці розробили унікальну настільну гру про Середньовіччя
19 вересня, 10:41

Її назва «Deus lo Vult» у перекладі з латини означає: «Так хоче Бог». Для любителів середньовічної історії ця гра стала справжнім винаходом. Як зазначають самі ідейні розробники, іноземців дуже цікавить тема хрестових походів. І тому на краудфандинговій платформі, так званому народному фінансуванню, українці отримали замість бажаних 30 тис. доларів удвічі більше — 70 тис. доларів. «Із самого початку гра розроблялась англійською мовою. Згодом з’ясувалося, що це цікаво американцям, арабам, китайцям. Ми дуже задоволені, що зібрали таку суму. За ці кошти плануємо домалювати решту ілюстрацій, зібрати сотні макетів докупи, надрукувати позолочено-тиснено-лаковану красу. І розіслати це все по світу до наших замовників», — розповідає розробник гри Михайло БАДЕЛІН.

Грати в гру «Так хоче Бог» можуть від двох до чотирьох осіб. За правилами, ви керуєте армією хрестоносців, які намагаються награбувати побільше скарбів у Святій землі. У процесі вам доведеться заважати своїм суперникам силами спільної армії сарацинів. За хрестовим походом з небес споглядає Бог (це не окремий гравець) — є ще так звані картки Божої волі, які випадково посилають на всі ці армії спеку зливи, холеру. Серед фігур, якими керують учасники гри: лицарі, сержанти, кавалерія, лучники, щитоносці-павезьєри, вежі для штурмів фортець, метальні машини требушети, капелани та гранд-мастер — командир армії. Всі ілюстрації до гри малював Олександр Ком’яхов. Вони побудовані на європейських манускриптах XII—XV століть.

«З дитинства цікавився темою лицарів, середньовіччя. Тому вирішив всі ілюстрації робити з нуля. Взяли курс на автентику, історичність, відповідність стилю, наскільки нам дозволяли можливості та сама структура гри. Самі образи та прапори армій намальовані за європейськими манускриптами. Зараз доступ до них відкритий, тому що багато музеїв Європи працюють он-лайн. Тут мені згодився курс реставрації живопису, який я пройшов у академії мистецтв. Готичну каліграфію робила вручну моя дружина. І тому багатьох іноземців — це вразило», — ділиться ілюстратор Олександр КОМ’ЯХОВ.

Яка основна ідея настільної гри «Deus lo Vult»? «Це антивоєнний гуманістичний фарс, — відповідає Михайло Баделін і продовжує: — Вона показує всю безглуздість військових конфліктів. Гра має досить велику тактичну та стратегічну  глибину. Гравець має думати на 10 кроків вперед. Зараз хрестові походи романтизують, а ми хотіли показати зворотний бік, що війна — це бруд, хвороби, епідемії, такі як холера, чума — це багато марних смертей. В нас є картки середньовічних маргіналів з голим низом. Це своєрідна сатира тілесного низу, який був популярний в середньовіччі і тому ми теж використовуємо це, як елемент фарсу».

Гра «Так хоче Бог» друкуватиметься в Китаї, адже в Україні поки що немає таких друкарських можливостей. Після того її розішлють до замовників по всьому світові. В Україні настільна забавка з’явиться лише в березні наступного року. Зараз правила гри перекладені волонтерами 15-ма європейськими мовами. Розробники шукають небайдужих, хто може перекласти й українською.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати