Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз правозахисників – у «терористи»

«Співробітники ФСБ почали працювати і з дітьми затриманих», — адвокат Олександр Попков про переслідування кримчан окупаційною владою
23 червня, 10:52

«У Криму з’явилася така приказка: всіх світських громадян затримуватимуть за екстремізм, а мусульман — за діяльність, пов’язану з тероризмом», — так Олександр Попков описує «політику» Росії щодо небажаних жителів півострова. Зараз адвокат захищає кримчанина Еміра-Усеїна Куку, якому окупаційні власті інкримінують статтю 205.5 Кримінального кодексу РФ «Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації», а саме — участь в ісламській партії «Хізб ут-Тахрір», забороненій у Росії. За однією з Еміром-Усеїном справою проходять ще п’ять осіб: Енвер Бекіров, Муслім Алієв, Вадим Сірук, Арсен Джеппаров і Рефат Алімов. Справу порушило управління ФСБ, яке базується в Сімферополі.

На початку червня суд у Сімферополі продовжив термін перебування Еміра-Усеїна Куку під вартою до 8 вересня. Зараз він разом з іншими фігурантами справи знаходиться в сімферопольському СІЗО. На цьому тижні Олександр Попков приїхав до Києва і, зокрема, розповів журналістам про переслідування кримчанина.

«ЛЮДИНУ СУДЯТЬ ЗА «КУХОННІ» РОЗМОВИ»

Емір-Усеїн Куку — відома в Криму особа. Правозахисник, він був членом Кримської контактної групи з прав людини, займався питаннями зникнення кримських татар після анексії півострова Росією. «Ми думаємо, що саме за цю діяльність, яка викликала незадоволеність спецслужб, його і переслідують», — стверджує Олександр Попков.

Тиск на правозахисника чинили давно. Так, 20 квітня 2015 року співробітники Федеральної служби безпеки затримали Еміра-Усеїна Куку, побили, вчинили у нього вдома обшук. Потім, правда, відпустили — скоріше за все, через те, що багато людей стали свідками нападу.

11 лютого цього року Еміра-Усеїна Куку затримали і пред’явили звинувачення в участі в терористичній організації «Хізб ут-Тахрір». «Фабула звинувачення включає жахливі діяння, аж до планів щодо усунення неісламських урядів на всій планеті, — розповідає Олександр Попков. — Але за фактом людину судять за «кухонні» розмови».

Звинувачення розмите. З довідки-меморандуму за результатами проведення оперативно-розшукових заходів дізнаємося про єдиний епізод, який реально інкримінується групі кримських мусульман. Йдеться про те, що Енвер Бекіров, Вадим Сірук і сам Емір-Усеїн Куку в закритому приміщенні нібито вели розмову про їхню діяльність щодо вербування в структуру «Хізб ут-Тахрір». Потім до них приєднався Муслім Алієв, який пояснював принципи роботи цієї організації. «Людину судять за те, що вона непублічно обговорювала зі своїми товаришами, як вони когось комусь передадуть на навчання. Ми з вами зараз можемо обговорювати, що передамо кудись людей, які проходять повз нас, і я не впевнений, що це не буде терористичною діяльністю», — розповідає Олександр Попков.

«КРИМ МОЖЕ СТАТИ ОСНОВНИМ «ПОСТАЧАЛЬНИКОМ» ПОЛІТВ’ЯЗНІВ»

Захист Еміра-Усеїна дістав доступ до довідки, де просліджується, як людині методично підбирали кримінальну статтю. За словами адвоката, спочатку писали, що Куку займається екстремізмом, потім — закликами до терористичної діяльності, після — що він нібито напав на співробітників ФСБ, і, врешті-решт, йому інкримінували статтю 205.5 УК РФ. «Вважаю, це робить Компанєйцев, колишній співробітник СБУ, який компонує основні матеріали у справі Еміра-Усеїна. Він брав участь у затриманні Куку, допитував його і намагався вербувати», — додає Олександр Попков.

За словами адвоката, співробітники ФСБ почали працювати і з дітьми затриманих. Навесні в школу, де навчається Бекір Куку, дев’ятирічна дитина Еміра-Усеїна, прийшла людина, яка зробила хлопчикові «навіювання». Незнайомець розповів Бекіру, що його тато зв’язався з поганими людьми, але його затримали, і він сидітиме 10—12 років. Такі слова дуже схвилювали дитину. Олександр Попков повідомив, що направлена заява про порушення кримінальної справи стосовно цієї людини (яка виявилася співробітником ФСБ), і того, за чиїм розпорядженням вона вела розмову.

«Найближчими роками Крим може стати основним «постачальником» політв’язнів, — акцентує координатор ініціативи Let My People Go Марія Томак. — Зараз ми говоримо про 15 осіб, затриманих на півострові за політичними мотивами. Окрім цього, є мінімум дві людини, які знаходяться під підпискою про невиїзд. Це  журналіст Микола Семена і заступник голови меджлісу Ільмі Умеров. Україна повинна виробити стратегію щодо Криму і таких ситуацій».

Важливо, що будь-хто може підтримати політв’язнів морально. Наприклад, на акції солідарності, яку правозахисники планують провести в Києві 26 червня, в день народження Еміра-Усеїна Куку. На заході говоритимуть про кожного затриманого в Криму українця, і зараз закликають усіх приєднуватися до ініціативи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати