Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Колиски надії» в Одесі

У місті відкрили Центр надання допомоги новонародженим
27 вересня, 00:00

В Одесі на базі перинатального центру Одеської обласної клінічної лікарні відкрили Центр надання допомоги новонародженим «Колиски надії» в рамках однойменної національної програми Фонду Віктора Пінчука. Центр стане першим в Україні спеціалізованим блоком, розрахованим на повний цикл медичної допомоги дітям з екстремально низькою масою тіла. Він включає в себе забезпечення теплового ланцюжка, починаючи з моменту народження, повний комплекс первинних реанімаційний заходів у родильній залі, транспортування в палату інтенсивної терапії, де дитина отримає весь спектр необхідних медичних послуг. При цьому на всіх етапах повністю дотримується охоронний режим дитини (відсутність шуму, яскравого світла) відповідно до світових стандартів.

Одеський обласний перинатальный центр братиме на себе всі випадки екстрагенитальних патологій у вагітних області, у тому числі спеціалізуватиметься на рододопомозі у ВІЛ-інфікованих жінок. При цьому центр має найнижчий в Україні показник вертикальної трансмісії (зараження плоду) — 4,5% (у середньому по Україні, за даними МОЗ — 8,2%).

За даними МОЗ у 2006 році Одеська область входила в п'ятірку регіонів України, де були зареєстровані найвищі показники неонатальної смертності й найбільше її зростання. Згідно з інформацією Управління охорони здоров'я Одеської області, у першому півріччі 2007 року в області народилося 12 399 дітей (за аналогічний період 2006 року — 11 779). Із них недоношених із екстремально низькою масою тіла — 25 дітей, померло — 18, що становить 85%. Усього померло 143 новонароджених (у першому півріччі 2006 — 152), що становить 11,26 і 12,67 проміле відповідно.

Із метою надання своєчасної високоякісної медичної допомоги новонародженим в Одеському центрі «Колиски надії» Фонд Віктора Пінчука закупив інкубатори Atom V — 2100G і Atom V- 80TR (транспортний); два неонатальні реанімаційні столи IW-950 «Fisher & Paykel» і два реанімаційні набори для новонароджених; апарат для штучної вентиляції легень BEAR-Cub-750 і неінвазивний апарат Infant Flow SIPAP; фетальний монітор, графічний монітор для респіратора Bear-750 і два монітори тиску Colin BP8800 Press Mate; дві лампи фототерапії Medela; чотири двоканальні інфузійні насоси АР-22; два пульсоксиметра Novametrix Модель2001, електронні терези Tanita, дві багатофункціональні стійки.

Центр також отримав робочу комп'ютерну станцію, цифрову фотокамеру й багатофункціональний пристрій (принтер, сканер, копіювальний апарат). Вартість усього обладнання для центру «Колиски надії» в Одесі становить $145,4 тисяч.

ДЛЯ ДОВІДКИ

Протягом десятиріч в Україні спостерігається тенденція до погіршення демографічної ситуації; на сьогодні її стан може бути охарактеризований, як критичний. Однією з ключових складових демографічної кризи в Україні є дитяча смертність. Показники коефіцієнтів смертності новонароджених. Кількість дітей, які померли у віці до одного року на 1000 дітей, які народилися живими, в Україні істотно вища (10%), ніж в країнах Західної Європи (3,6—5,1%) і США (6,7%). Із 1 січня 2007 року Україна перейшла на стандарт Всесвітньої організації охорони здоров'я, згідно з яким повинні виходжуватися всі немовлята, які народилися після 22-х тижнів вагітності, вагою від 500 грамів. Це спричиняє за собою подальше погіршення показників смертності й дорожчання догляду. Сучасний стан обладнання, умови приміщень і кваліфікація персоналу часто не дозволяють надавати високоякісну допомогу новонародженим у критичному стані для забезпечення необхідного рівня якості життя.

Структура дитячої смертності по Україні, за даними Міністерства охорони здоров'я України за 2006 рік: синдром респіраторних розладів — 279 дітей (24%), вроджені аномалії розвитку — 276 дітей (24,17%), внутрішньоутробна гіпоксія, асфіксія в родах — 169 дітей (14,8%), інфекції, специфічні для перинатального періоду — 104 дитини (9,11%) вроджені пневмонії — 103 дитини (9,02%) внутрішньошлункові і внутрішньочерепні крововиливи — 86 дітей (7,53%).

Згідно з статистикою МОЗ і Держкомстату України, всього в 2006 році померли 1142 новонароджених дитини, серед них — 593 доношених, 549 — недоношених. Усього народилося — 457 358 дітей, із них — 30 805 — недоношених. При цьому за цей період народилося 1 304 дитини вагою до одного кілограма.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати