Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко /

08 серпня, 00:00

Євген Сверстюк презентував у Черкасах свою книжку «Шевченко понад часом»

Відомий громадський діяч, публіцист і літературознавець Євген Сверстюк привіз у Черкаси свою книжку «Шевченко понад часом». «Це книжка про Шевченка, яким я його відчуваю, бачу. Вона полемічна щодо того шевченкознавства, яке досі лежить на полицях книгарень. Тобто вона відмовляється від стандартного образу Кобзаря, а розкриває живого апостола правди», — наголосив автор. Презентація відбувалася в рамках відкриття фестивалю кам’яних скульптур «Живий камінь», під час якого скульптори витісують із каменю художні образи з графічних творів Тараса Шевченка. Коли Євгенові Сверстюку надали слово, він наголосив, що українцям не варто покладатися на сильних світу цього. «Якщо кожний не почне з себе, і якщо ми не зрозуміємо, що Україна належить не їм, а нам, і що нам її творити і робити такою, якою вона має бути, то зрушень не буде. Зрушення починається із наших моральних імпульсів», — наголосив Євген Сверстюк. Під час заходу всі охочі мали змогу придбати книжку «Шевченко понад часом» в парку «Ювілейний», повідомляє Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

В Україні з’явився випробовувальний космодром

У Дніпропетровську став до ладу заводський випробовувальний комплекс «Сухий космодром». Він призначений для відпрацювання обладнання, яке використовуватиметься для запуску ракет космічного призначення в рамках спільного Українсько-Бразильського проекту «Циклону-4». «Сухий космодром» є повнорозмірною копією і аналогом стартової споруди на космодромі «Алкантара» в Бразилії. Його розробили і виготовили вітчизняні підприємства — ГКБ «Південне» і ВАТ «Дніпротяжмаш». «Вперше у світі створено заводський випробувальний комплекс — «Сухий космодром». У результаті реалізації цього проекту космічна столиця України — місто Дніпропетровськ — отримає повний цикл створення ракетних систем. У безпосередній близькості від основних розробників і виробників з’являється полігон для відпрацювання і випробування наземної частини космічних ракетних комплексів», — сказав на відкритті губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул. Після випробування технологічного обладнання на комплексі його відправлять на космодром «Алкантара» у Бразилії. Заводський випробувальний комплекс у Дніпропетровську було збудовано менш ніж за два роки. У травні цього року на «Сухому космодромі» розпочали перші випробування агрегатів, які були виготовлені на підприємстві ВАТ «Дніпротяжмаш». Із серпня тут розпочнуться комплексні випробування обладнання всіх учасників проекту, щоб досягти максимальної точності і злагодженості в роботі стартового і технічного комплексів. Варто нагадати, що офіційні закладини заводського випробувального комплексу «Сухий космодром» відбулися 28 жовтня 2010 року. Тоді в його фундамент було закладено капсулу з посланням майбутнім поколінням ракетобудівників. ВАТ «Дніпротяжмаш» бере участь у реалізації ракетних проектів з 2006 року — в кооперації з підприємствами Національного космічного агентства України завод проектує, розробляє і виготовляє обладнання стартових і технічних комплексів для ракет-носіїв на космодромах Бразилії, США та інших країн. Як повідомив для «Дня» прес-секретар ГКБ «Південне» Юрій Мошненко, запуск першої ракети «Циклон-4» із Бразильського космодрому «Алкантара» планується на кінець 2013 року, повідомляє Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ.

Луцьким школярам даватимуть молоко

Але не за шкідливість, а для здоров’я. На найближчій сесії Волинської обласної ради буде розглянуте питання про впровадження цільової програми «Шкільне молоко». Її розробили в обласному управлінні агропромислового розвитку і хотіли б розпочати реально вже у вересні цього року, коли діти підуть у школи. Якщо сільські діти п’ють молоко натуральне, бо на Волині дуже багато родин тримають і по дві-три корівки, то мешканці міст практично його позбавлені. Те, що нині продають у магазинах, мало нагадує натуральне пахуче молоко. А у регіоні вистачає господарств, де виробляють екологічно чисту продукцію. Одне з таких крупних сільгосппідприємств у селі Угринів Горохівського району навіть відкрило свій власний молокозавод і нині його натуральну продукцію у Луцьку вдень з вогнем не знайдеш, бо розкуповують. Згідно з програмою, якщо її підтримають депутати, кожному луцькому учневі під час шкільного обіду видаватимуть по склянці молока. Його вартість входитиме у вартість обов’язкового шкільного обіду. Літр молока має коштувати 4 гривні за літр, для доставки його в обласний центр буде закуплено 4 спеціалізовані автомобілі-молоковози. Кип’ятитимуть молоко вже безпосередньо у школі, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати