Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

КОРОТКО

23 листопада, 00:00

В Одесі смертельний травматизм відступає

За останній час у територіальному управлінні Держгірпромнагляду в Одеській області з’явилися нові пріоритети і напрямки, які дозволяють знизити кількість виробничого травматизму. Серед них — забезпечення ефективного нагляду за станом безпеки систем газопостачання, праці механізаторів, сторожів у агропромисловому комплексі та соціальній сфері, контроль за виконанням регіональної програми модернізації, ремонту та заміни ліфтів житлового фонду. Все це й дало певні позитивні результати — смертність від травматизму знизилася (мінус сім людей).

Сьогодні це управління здійснює державний нагляд за станом охорони праці на більш аніж 26,4 тисячах підприємств, установ і організацій. Його географія, зокрема, поширюється на всі підрозділи Одеської залізниці, а це шість областей України. Підсумок за десять місяців 2007 року такий: при загальному зниженні рівня смертей на виробництві на Одещині лідирують такі галузі як будівництво, морський транспорт і енергетика. Основні причини — порушення трудової та виробничої дисципліни, відсутність або невикористання коштів індивідуального захисту. А з травмуючих чинників переважають падіння потерпілих з висоти, вплив рухомих предметів і деталей, дорожньо-транспортні випадки. Поліпшилися показники кількості травматизму з тимчасовою втратою працездатності: якщо 2006 року таких випадків зафіксовано в області 343,2007 — на 10 менше.

Знайдено печеру, де вовчиця вигодувала засновників Рима

Італійські археологи стверджують, що виявили печеру, у якій, за леґендою, вовчиця вигодувала Ромула й Рема — братів, що заснували місто Рим, передає «Кореспондент». Підземна печера, прикрашена морськими черепашками й мозаїками, була виявлена біля руїн палацу імператора Авґустуса на Палатинському пагорбі. За словами археологів, це місце було релігійним центром древньої громади й ідеально відповідає описам печери з міфу про появу Рима.

Ромул і Рем, сини бога Марса, були залишені на березі Тібру, де вовчиця знайшла їх, віднесла у свою печеру й вигодувала своїм молоком. На тому місці брати заснували місто. У суперечці Ромул убив Рема й назвав місто на свою честь. Тепер учені мають намір зібрати додаткові докази історичної унікальності виявленої печери.

Студент створив пристрій, що охолоджує напої без льоду

22-річний студент Кент Ходгсон зі школи дизайну новозеландського університету Мейссі розробив охолодний пристрій Huskі, набагато менший за холодильник, який може охолоджувати їжу й напої без використання льоду, передає «Кореспондент». Це платформа з рідким CO 2 , у якій перебуває невеликий пластиковий циліндр. Діоксид вуглецю, який потрапляючи в нього, розширюється й переходить у твердий стан у вигляді так званої палички, що після цього можна вставити в пляшку, яку потрiбно остудити.

Розробник повідомляє, що температура поверхні палички досягає мінус 78,5 градусів за Цельсієм. І потрібно всього кілька секунд, щоб довести напій до необхідної кондиції, а ефект зберігається протягом декількох хвилин. Один циліндр можна використовувати лише для однієї пляшки, саму ж платформу можна заправляти за допомогою знімного картриджа, якого вистачає приблизно на 30 пляшок. Ходгсон збирається запатентувати свій винахід і випустити Huskі в продаж за ціною $50 США.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати