Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

11 квітня, 00:00

Високі технології з батьківщини генконструктора

«Україна. Високі технології. Космос. Національна безпека». Під такою назвою в Житомирському музеї космонавтики ім. С. Корольова колектив Житомирського військового інституту ім. С. Корольова Національного авіаційного університету провів ІТ-круглий стіл, присвячений Всесвітньому дню авіації й космонавтики та дню працівників ракетно-космічної галузі України. До обговорення порушених питань долучилися науковці, військові, політики, представники місцевої влади, а також курсанти військових ліцеїв України (зокрема Київського, Кременчуцького й Сумського). Жвава дискусія розгорнулася щодо ролі сучасної Житомирщини в забезпеченні розвитку держави та її обороноздатності — мовляв, чим може похвалитися в наш час батьківщина генерального конструктора? Начальник Житомирського військового інституту Юрій Даник розповів про новітні винаходи, здійснені вихованцями навчального закладу. Одним із них є «СІЧ-2» — комплект для використання даних дистанційного зондування землі в інтересах керівництва області та підрозділів галузевих міністерств. Апарат здійснює польоти і видає інформацію, отриману від різних апаратів відкритого борту, з серпня 2011 року. «Але для того щоб ця інформація почала працювати на економіку держави, на користь екологічного стану довкілля, для вирішення інших питань державного значення, такий комплект потрібно мати у розпорядженні всім головам обласних державних адміністрацій, керівникам усіх владних структур», — зауважив полковник Юрій Даник. Учасники дискусії зійшлися на тому, що Житомир і нині залишається космічною Меккою України, що тримається на трьох китах: прогресивний ВНЗ, єдиний у своєму роді музей та Корольовський район в обласному центрі, повідомляє Юлія ГУЗ, Житомир.

У Черкасах триває благодійна акція «Розмалюй писанку»

Сотні маленьких та одну велетенську писанку розмалюють у Черкасах до Великодня. Зараз саме завершується робота над виготовленням найбільшої в історії області писанки. Величезний макет яйця площею понад 26 квадратних метрів та габаритами 3 на 4 метри розписує черкаська майстриня Ольга Мартинова. Для нанесення візерунку вона використовує звичайні фарби в аерозольних балончиках. «Ми обрали традиційний середньонаддніпрянський візерунок. Тут будуть квіточки, дубові листочки й ромби», — розповіла «Дневі» Ольга Мартинова. Напередодні Великодня мегаписанку виставлять на Соборній площі Черкас. А днями в черкаській філармонії розпочалася благодійна акція «Розмалюй писанку», яка триватиме впродовж тижня. Майстри з Києва, Тернополя, Миколаєва, Запоріжжя, Буковини і Черкащини навчають усіх охочих дітлахів розмальовувати писанки, демонструючи кожен свою техніку. Організатори заходу — Всеукраїнський благодійний фонд «Дитячий світ», Черкаська міська рада та обласне відділення Спілки майстрів народної творчості України. Відвідавши захід, міський голова Черкас Сергій Одарич зазначив: «Ми вперше приймаємо в Черкасах представників народних майстрів із різних куточків України, які кожен за своїм столом проводять свої майстер-класи. Коли працюєш над писанкою, щоразу немовби з’являються якісь нові можливості, бо насправді — це абсолютно інші відчуття, найвищий душевний стан, просвітління...» Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

В Ужгороді почали вирішувати питання безпритульних тварин

Днями мери кількох міст Закарпатської області під головуванням міністра МНС Віктора Балоги підписали Меморандум про координацію спільних дій щодо регулювання чисельності безпритульних тварин на території області гуманними методами. Головна мета підписання документа — об’єднання зусиль для подолання проблеми безпритульних тварин на території краю. Очікується, що невдовзі розпочнеться будівництво притулків для тварин. Фінансування будуть проводити за кошти з міських бюджетів і пожертв меценатів. Менш як за півроку притулки мають з’явитися у найбільших містах Закарпаття, повідомляє Вікторія САБО, Ужгород.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати