Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

09 лютого, 00:00

$3 мільйони — музею

Благодійний Фонд «Розвиток України» (корпоративний Фонд компанії Рiната Ахметова «СКМ») збирається надати Музею народної архітектури та побуту «Пирогiв» благодійну допомогу. Її розмір — три мільйони доларів. Згідно з інформацією представників фонду, зараз йдуть переговори з музеєм про формат співробітництва та конкретні проекти, які фінансуватимуться на цей кошти. Почати реалізацію проектів фонд планує у березні 2008 року. За словами в.о. директора Музею «Пирогiв» Тамари Василенко, за рахунок цих коштів планується реконструювати центральний вхід до музею, відремонтувати кілька пам’ятників — відбудувати дві хатини XVI століття, а також водоймища. «Ми визначатимемо виконавця будівництва, а контроль над якістю робіт здійснюватиметься працівниками музею», — пояснив директор фонду «Розвиток України» Анатолій Заболотний. Серед можливих проблем на шляху реалізації проекту — «плутанина» серед керівництва самого музею. Тамара Василенко є виконуючим обов’язки директора «Пирогiв», тому найближчим часом вона може бути замінена на своїй посаді. У той же час, попередній керівник «Пирогова» Микола Ходаківський (був директором із 1970 року) намагається повернутися на посаду через суд. Рішення по цій справі буде ухвалене наприкінці лютого. На право бути керманичем та розпоряджатися благодійними коштами також претендує Національна академія наук, у підпорядкуванні якої перебуває музей. «Минулого року я зустрічався й із в.о. директора, і з представником академії наук», — розповідає Анатолій Заболотний. За словами ж Тамари Василенко, питання курирування благодійних проектів буде вирішене у процесі переговорів із Фондом Ахметова.

За останні п’ять років кількість шлюбів збільшилася на третину

З 2003 року кількість шлюбів, які щороку укладаються в Україні, збільшилася на 34%. Про це повідомив міністр юстиції Микола Оніщук з посиланням на щорічну статистику органів реєстрації актів цивільного стану громадян Міністерства юстиції. Якщо у 2004 році в Україні було укладено близько 270 тис. шлюбів, то у минулому — 417 тис. Зокрема, у 2005 році в порівнянні з 2004 роком кількість шлюбів збільшилася на 17%, у 2006 в порівнянні з 2005 роком — на 6%, у 2007 в порівнянні з 2006 роком — на 15%. При цьому кількість розлучень має повільну тенденцію до зменшення. Винятком з цієї тенденції був лише 2005 рік, коли в країні розлучилося близько 184 тис. пар. Проте 2006 року кількість розірваних шлюбів повернулося до рівня 2004 року і склала близько 179 тис. розлучень. У 2007 році в Україні розірвало шлюб 178 тис. пар. Міністр юстиції відзначив, що найкраще співвідношення кількості шлюбів до кількості розлучень ось уже багато років спостерігається в Закарпатській та Волинській областях. Тут в середньому на кожні чотири шлюби приходиться лише одне розлучення. Зокрема, у 2007 році в Закарпатській області було зареєстровано майже 11 тис. шлюбів, у той час як розлучилося більше 2,5 тис. пар. У Волинській області одружилося 9,5 тис. пар, розлучилося — понад 2,5 тис. пар. У більшості інших регіонів таке співвідношення у 2007 році становило два-три шлюби до одного розлучення.

Починається маркування мобілок

Через чотири місяці всі радіоелектронні засоби і, зокрема, мобільні телефони, які реалізовуватимуться на території України, матимуть облікове маркування, повідомляє Укрінформ. За словами начальника Українського державного центру радіочастот Павла Слободянюка, маркування є додатковим захистом українського ринку від неякісних радіотелефонів. «Наявність облікової марки означає, що мобільний телефон вироблений саме для експлуатації в Україні, ввезений легально та сертифікований для роботи в українських мережах», — наголосив він, додавши, що облікові марки надаватимуться без додаткової оплати одночасно з дозволом на ввезення мобільних телефонів. Наноситиметься облікова марка імпортером або реалізатором безпосередньо на упаковку мобільного апарата, поряд з кодом IMEI, до надходження у роздрібну торгівлю. Крім того, імпортерам і продавцям радіоелектронних засобів для приведення порядку ввезення та реалізації мобільних телефонів у відповідність до вимог чинного законодавства надано «перехідний період», що становитиме 120 днів від початку процесу маркування. В цей час дозволятиметься реалізація як маркованих, так і немаркованих телефонів. За його словами, маркування радіоелектронних засобів розпочалося ще на минулому тижні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати