Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

09 листопада, 00:00

Гендерна рівність по-житомирськи

У принципі, є підстави констатувати, що в цілому на Житомирщині органи місцевої влади стали приділяти більшу увагу питанням гендерної рівності (тобто рівності між чоловіками і жінками в суспільній сфері. — Авт .). Про це йшлося на засіданні круглого столу в Житомирському прес-клубі реформ, присвяченого річниці прийняття Закону України «Про рівні права та можливості жінок і чоловіків». Нині основи гендерних проблем, повідомила головний спеціаліст Управління у справах сім'ї та молоді облдержадміністрації Світлана Євченко, вивчають у всіх ВНЗ області, збільшилась кількість жіночих громадських організацій. Для координації дій громади та владних структур створено обласний гендерний ресурсний центр. Статистика свідчить, підкреслювали учасники засідання, що в порівнянні з 2002 роком, коли жінок- керівників в області було 1,8 тисячі, у 2005 році їх стало уже 2,1 тисячі. Однак середній рівень заробітної плати жінок по області становить лише 72% від середньостатистичної зарплати чоловіків. І це при тому, що частка працюючих жінок має тенденцію до зростання, як і частка жінок з вищою освітою. Натомість проблемами чоловіків продовжують бути більша смертність (середня тривалість їхнього життя близько 66 років, в той час, як у жінок — більш ніж 75 років). Уповноважені за дотриманням згаданого закону державні органи та громадські жіночі недержавні організації області готують свої пропозиції до слухань з питань гендерної рівності у Верховній Раді, які намічені на 21 листопада, і вважають, що потрібні додаткові державні важелі, щоб нинішня позитивна тенденція збереглася. Тим більше, що зараз, за даними міжнародних організацій, Україна за гендерним розвитком посідає 63 місце у світовій спільноті, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

В Україні невдовзі буде «деревне сало»

«Сальне» дерево вперше в Україні було недавно посаджене в місті Кременчук (Полтавська область). Опікується ним кафедра екології Кременчуцького державного політехнічного університету. Батьківщина цього унікуму в царстві рослин — континентальний Китай. Там дерево називають «гінк-го білоба», і при висоті до 40 метрів воно може дожити-дорости до двох тисяч років. Його вирощують також і в дендраріях Європи, але тут воно плодоносить рідше і росте не таким високим (удвічі нижчим). Плоди дерева схожі на сливу, але всередині плоду є ще кісточка, яка за смаком і за всім своїм виглядом нагадує сало! У «деревного сала» один недолік: плоди на саджанці з'являються не раніше ніж через 20—40 років, та й то — в умовах клімату, близького до тропічного. Наші ботаніки, щоправда, працюють над отриманням більш швидкого результату, і тоді нашим біологам і тваринникам доведеться, напевно, шукати щось радикальне та конкурентоспроможне в галузі свинарства, повідомляє Віталій ЦЕБРІЙ, Полтава.

Аварій не уникнути...

Понад півтисячі будинків у Харкові в екстреному порядку були відключені від гарячої води, без якої жителі міста лишилися ще наприкінці минулого тижня. Припинити подачу води довелося через серйозну аварію, що сталася на газопроводі діаметром 700 мм, розташованому на території заводу «Турбоатом», і до якого підключена ТЕЦ-3. Розбираючи аварійну ситуацію з подачею тепла та гарячої води в житла харків'ян, заступник головного інженера з оперативного управління тепловими мережами КП «Харківські теплові мережі» Євген Зінченко повідомив, що проблем зі своєчасним початком опалювального сезону з кожним роком стає чимраз менше. Однак вони неминучі, оскільки тільки в Харкові знос міських трубопроводів на сьогодні становить близько 70%, а заміною на нові труби серйозно зайнялися лише три роки тому. Уже при пуску п'ятої черги (через тиждень після старту опалювального сезону) виявилися серйозні проблеми, пов'язані з короткочасним вимушеним відключенням тепла. Вони виникли через те, що довелося усувати понад сотню дефектів у трубах. Запас міцності трубопроводів вичерпано, адже якщо аж до 1991 року щорічно перекладали понад 30 км, то зараз йдеться лише про вісім кілометрів, що становить усього 1% від загальної довжини трубопроводів великого діаметра (магістральних). Тому можна зі смутком констатувати факт, що такими темпами загальмувати процес руйнування неможливо. Не менше проблем і з внутрішньоквартальними мережами, які щосезону спричиняють локальні аварії, повідомляє Марина ГОЛІНА, Харків.

«Кременчуцькі плавні» можуть стати нацпарком

Ландшафтний парк «Кременчуцькі плавні» на Полтавщині може отримати статус національного. Це рішення ініціюють екологи та науковці, які брали участь у семінарі-експедиції. Між тим неподалік від цього парку є ще одна пам'ятка природи, що чекає свого визнання. Регіональний ландшафтний парк «Нижньоворсклянський» розташований у місці впадіння Ворскли у Дніпро і являє собою еталонні землі. Між тим у адміністрації парку не вистачає грошей навіть на охорону та електрифікацію територій. Ініціатива адміністрації про перетворення парку в національний природний наштовхується на спротив голови однієї з сільрад, адже ці землі стали притулком для мисливців та браконьєрів, повідомляє Євген БРИЖ, Полтава.

Кальцієвий дефіцит і статеве згасання

За статистикою, понад три мільйони наших співвітчизників страждають від остеопорозу (ламкості кісток). Ця хвороба розвивається через дефіцит кальцію в організмі. Сучасні дослідження показали, що споживання кальцію в жінок після 50 років становить лише 55% від норми, а наші діти отримують у середньому від 400 до 550 мг/добу кальцію за добової потреби в 1200 мг на добу. Тож кальцієвий дефіцит є як у дорослих, так і у дітей. Його наочними ознаками може бути посічене волосся, шаруватість нігтів, погані зуби. Остеопороз небезпечний переломами. Вважається, що головні його жертви — жінки після 50-ти.

— Однак чоловіки в зрілому віці — теж дуже уразливі, оскільки остеопороз іде поряд зі статевим згасанням, — розказує професор кафедри терапії та ревматології Національної медичної академії післядипломної освіти, доктор медичних наук Віталій Казимирко. — Профілактика та лікування цього захворювання передбачають дієту, багату на молочні продукти, активний спосіб життя, відмову від куріння, обмежене вживання кави та спиртних напоїв, а також регулярний прийом спеціальних лікарських препаратів. Серед них добре зарекомендував себе Кальцемін серії Health Life. Цей препарат нового покоління містить не лише кальцій, необхідний для формування кісток, але також вітамін D3 (сприяє засвоєнню кальцію), цинк (відновлює кісткову тканину при мікропереломах), мідь (підвищує еластичність кісток), марганець (поліпшує стан хрящових тканин), бор (забезпечує рівномірне засвоєння необхідних кісткам речовин). Цей препарат практично не має побічних ефектів. Його безпека гарантована цитратною (лимоннокислою) сіллю кальцію, що не утворює каменів у нирках. Кальцемін рекомендований навіть дітям (після п'яти років), вагітним, жінкам-годувальницям, хворим на ендокринні захворювання (в тому числі на цукровий діабет), а також людям, які змушені жити на гормональних препаратах, повідомляє Ольга КРЮКОВА.

У Харкові створили міні-оркестр зі скла

В одному з липневих номерів газети «День» повідомлялося, що в Харкові створили унікальну скляну скрипку. Харківські склодуви вирішили не зупинятися на досягнутому та створили з того ж ламкого матеріалу також домру та балалайку. Зараз домра висить у кабінеті Олександра Хахалкіна, керівника харківського підприємства з виготовлення скляних виробів, на тому місці, де раніше була скрипка. А скрипка знаходиться в Німеччині на виставці. Творці струнних скляних інструментів розказують, що після першого досвіду, коли на створення скрипки знадобився рік, домру вдалося зробити всього за чотири місяці. Балалайка хоч і простіша, але і вона вимагає багато зусиль — її майже закінчили і поки що не показують публіці. Який буде звук у міні-оркестру, ще невідомо, але творці сподіваються, що почують спеціально написаний музичний твір, виконаний на їхніх інструментах, які так і залишаться в колекції склодувів. Передбачається, що як тільки всі інструменти будуть остаточно готові, їх занесуть у Книгу рекордів України, повідомляє Марина ГОЛІНА, Харків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати