Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

13 січня, 00:00

Несвятковий рахунок

На жаль, новорічні та різдвяні свята на Житомирщині не обійшлися без так званих «нештатних» трагедій, пов’язаних із травмами і загибеллю людей внаслідок різного роду нещасних випадків, а тому професійним рятувальникам в ці дні довелося добряче попрацювати. Начальник Центру протипожежної пропаганди Головного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій України в Житомирській області Оксана Ковальчук розповіла «Дню», що у перший день 2004 року бійцям спеціального підрозділу управління вдалося витягти живою з авто, що врізалося в дерево на околиці обласного центру, 18 річну житомирянку Олену Палець. Однак її супутник, який сидів закермом і був придавлений цим деревом, що впало на машину, помер до прибуття допомоги. Не вдалося врятувати і двох бабусь-інвалідів із села Давидівка Володар-Волинського району, сестер Ганну і Олександру Ковальчук, загибель яких, і саме в день Різдва, спричинилась від пожежі в їхній власній оселі (напередодні старенькі пекли пиріжки на свято і, мабуть, не догледіли за пічкою, хоча за місяць до того їх інструктували пожежні інспектори). Всього, зі слів О.Ковальчук, за станом на 9 січня в області сталося вже 66 надзвичайних випадків (дорожньо-транспортних пригод, пожеж, тощо), і загинуло в них 9 чоловік, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

Нікому навчатися

Антрацитівський міськвиконком (Луганська область) має намір закрити неповну загальноосвітню школу №21. Про це повідомив завідувач організаційного відділу Антрацитівської міської ради Петро Верста. Таке рішення прийняли на черговій, 14-й, сесії Антрацитівської міськради в зв’язку з малокомплектністю школи та браком бюджетних коштів на її утримання. Зі слів Версти, в цій школі немає учнів 1-го, 2-го, 4-го та 5-го класів, повідомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

Онкоцентр європейського зразка

Хоча медицина рухається вперед семимильними кроками, перемогти онкологічні захворювання вона поки що не в змозі. На Львівщині на 100 тисяч населення нараховується 280 хворих на рак, і щорічно їх кількість збільшується на 3 — 4%. Тому новий онкологічний центр, відкритий до Нового року у Львові, — довгожданий та потрібний заклад. Він поки що єдиний на Західній Україні має статус регіонального й обслуговуватиме жителів п’яти областей Західного регіону: Рівненської, Волинської, Івано-Франківської, Тернопільської, Закарпатської і, природно, Львівської. Будівництво центру тривало 10 років, і нарешті біля старого приміщення, побудованого ще в 1966 році, виросла нова будівля. Усе необхідне найближчим часом закуплять за рахунок коштів, які виділяють Міністерство охорони здоров’я, Львівська облдержадміністрація та спонсори. На сьогодні вкладена в будівництво й обладнання центру сума прирівнюється до 40 млн. гривень. Уже нині в діагностичному відділенні встановлено сучасний комп’ютерний томограф і спіральний рентген. Це допомагає встановити за три дні найскладніший діагноз. Хірургічний центр розрахований на 560 хворих, у ньому працюватимуть 14 великих операційних. Що стосується умов, то вони справді європейські. У палаті — дві-три людини, душова, холодна та гаряча вода. Якщо раніше черга на операцію розтягувалася на три місяці, то нині черг не буде взагалі. У центрі відкрили відділення, яких раніше не було, — урологічне, гематологічне, захворювання кісток, опорно-рухового апарату. Цього року планують ввести в дію корпус радіаційної медицини — для тих хворих, кому, крім (або замість) хірургічного втручання, необхідні й інші методи лікування, повідомляє Ірина ЄГОРОВА, «День».

На Харківщині займуться біженцями

Голова Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов затвердив низку заходів щодо реалізації в області Програми регулювання міграційних процесів у регіоні. Пріоритетними напрямами названо забезпечення мігрантів житлом, роботою та культурну і мовну адаптацію. Особливо це стосується тих, хто має статус біженця або шукає притулок в Україні. Спільно з благодійницьким фондом «Карітас — Харків» планують забезпечити роботу недільної школи для дітей-біженців з Афганістану й організувати комп’ютерні курси, щоб біженцям було значно легше знайти роботу в регіоні. Крім цього, обласна влада хоче створити спеціальні групи, слухачі яких вивчатимуть українську мову, повідомляє Марина ГОЛІНА, Харків.

Нове військове містечко покращить охорону кордону

Наприкінці минулого тижня урочисто відкрили нове військове містечко Луганського прикордонного загону «Дяково». Комплекс військового містечка складається з одноповерхової будівлі, в якій є всі необхідні приміщення, — кімната прикордонної служби, спальне приміщення для військовослужбовців, їдальня, світлиця, сантехнічний комплекс. Окремо побудували автономну газову котельню та гараж. Огороджену територію загону облаштовано спортивним містечком. На будівництво військового містечка «Дяково» адміністрація Державної прикордонної служби України виділила 455 тис. грн. Благоустрій території військового містечка провели за рахунок шефської допомоги Антрацитівської райдержадміністрації та підприємств області. Із введенням в експлуатацію комплексів військових містечок Луганського прикордонного загону значно збільшиться щільність охорони державного кордону на напрямку, де фіксується найбільша контрабандна активність, покращиться якість контролю прикордонного режиму та можливість прикордонників швидко реагувати на зміни обстановки на державному кордоні. У 2003 році на ділянці Луганського прикордонного загону затримали 46 порушників державного кордону та контрабандних вантажів на загальну суму 137 тис. 999 грн. Для забезпечення охорони державного кордону на місцевості особовий склад загону озброєний сучасними засобами зв’язку та стрілецькою зброєю, повідомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати