Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

02 листопада, 00:00

У Харкові відкрили пам'ятник бійцям студбатальйонів

На схилі спуску Пасіонарії, що проходить повз Харківський національний університет, відкрито пам'ятник бійцям студентських батальйонів. Чотири бронзові фігури юнаків і дівчини йдуть на фронт. Харківський університет у роки Великої Вітчизняної війни сформував студентський батальйон. Більшість воїнів-студентів не повернулися до своїх аудиторій. Майже половина загинула на річці Рось під Білою Церквою. Ідея поставити такий пам'ятник з'явилася ще на початку 80-х років. Протягом шести років студентські будівельні загони збирали для цього гроші. Було оголошено конкурс на кращий проект пам'ятника, в якому взяли участь 16 творчих колективів скульпторів і архітекторів з Харкова. Перемогли молоді художники Джаваншир Дадашев, Любов Жуковська і Дмитро Сова. Це сталося 17 років тому. Фігури швидко відлили на Київській скульптурній фабриці, перевезли до Харкова. У дворі університету і пролежали скульптури всі ці роки. На встановлення не знаходилося грошей... Тепер знайшлися — їх виділила облдержадміністрація, університет і спонсори — колишні студенти. Це другий пам'ятник у місті, відкритий у жовтні, повідомляє кореспондент «Дня» Михайло БІДЕНКО.

До загибелі людей призводить застаріла техніка

Виробничий травматизм набуває все більшої гостроти на Рівненщині. Щомісяця в області на виробництві отримують травми різної тяжкості близько сорока осіб. На виробництві все частіше гинуть люди. Якщо в агропромисловому комплексі області за минулий рік загинуло дев'ять осіб, то за неповні десять місяців 1999 року — вже п'ятнадцять. Реєструються абсолютно дикі випадки загибелі людей. Так механізатор приватного господарства «Тиса» Здолбунівського району 38-літній Валерій С. під час роботи в полі випав з кабіни трактора просто під стальні гвинти культиватора. Його буквально порізало на шматки. На жаль, таких випадків немало. Зношена техніка, на заміну якої у підприємств, як правило, немає коштів, недотримання елементарних правил техніки безпеки, безладність гублять людей, повідомляє кореспондент «Дня» Володимир КОНЄВ.

Перший в Україні міжнародний адвокатський семінар відбувся в Ужгороді

Організатором став Центр підвищення кваліфікації Інституту адвокатури при Київському університеті імені Тараса Шевченка. Фінансову підтримку забезпечила Американська асоціація адвокатських працівників. Основні учасники — українські та польські юристи. Вони обговорювали актуальні питання міжнародних засобів захисту прав людини, а також деякі особливості захисту прав національних меншин та біженців. Йшлося також про унормування для українців процедури звернення до Європейського суду з прав людини, повідомляє кореспондент «Дня» Василь ЗУБАЧ .

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати