Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кримські татари знову залишають батьківщину

Через тяжкі умови життя рівень інвалідності серед репатріантів збільшився за всіма категоріями
02 вересня, 00:00

Заступник голови меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що «причина подібної поведінки людей криється в соціальній невпорядкованості, безробітті і злиднях. Більше 50% кримських татар, які повернулися на півострів, не можуть знайти роботу і не мають постійного житла».

Типовою для сімей репатріантів можна назвати ситуацію, яка склалася в кримському селищі Вільне, де проживають 118 депортованих, котрі є особами без громадянства або громадянами Узбекистану. Більшість iз них вирішила оселитися тут через дешеве житло, яке, виїжджаючи, продавали службовці недавно розформованого військового гарнізону. У куплених за безцінь будинках протікали дахи, були розбиті вікна та двері, відсутня електроенергія й опалення, але репатріанти вирішили, що, підзаробивши, зможуть зробити ремонт. На жаль, більше ніж за п'ять років проживання в Україні їм так і не вдалося влаштуватися на роботу, а отже, зібрати необхідну суму. Більше того, у багатьох iз них немає коштів навіть на прожиток. Розказує Джелял Базієв: «Життя в Криму виявилося набагато важчим, аніж ми могли припустити. Купити нам виявилося під силу тільки недобудований дім із земляною підлогою, в якому немає навіть водогону, а без води тримати худобу і вирощувати щось на городі — неможливо. Я та сини постійної роботи так і не знайшли, а дружині-пенсіонерці пенсію в розмірі 37 гривень виплачують далеко не регулярно. Проте влітку сини працювали в колгоспі, одержуючи 2,5 гривні в день, і було трохи легше, але що ми будемо їсти завтра — я не знаю. Якби могли припустити, залишаючи будинки і роботу в Узбекистані, що нас чекає тут, почекали б з переїздом».

Згідно з даними соціологічного дослідження, проведеного у квітні цього року за підтримки управління Верховного комісара ООН у справах біженців і під керівництвом доктора економічних наук Ірини Прибиткової, в якому взяли участь більше 800 респондентів, троє з десяти опитаних кримських татар жалкують про повернення до Криму. Причини — скрутні матеріальні умови і неможливість з'єднатися з сім'єю, котра залишилася в країні колишнього проживання. До речі, рівень інвалідності серед кримських татар, порівняно з 1997 роком, зріс за всіма категоріями. Сьогодні інваліди або важко хворі люди є в кожній четвертій сім'ї.

31 грудня 1999 року закінчується термін дії підписаної у серпні минулого року українсько-узбецької угоди, згідно з якою всі громадяни Узбекистану, котрі є представниками вигнаного з Криму 1944 року кримськотатарського народу, можуть вийти з узбецького громадянства і отримати українське за спрощеною процедурою без сплати консульського збору в розмірі $100. На сьогодні з 250 тисяч репатріантів, якi проживають у Криму, 192,7 тисяч скористалися наданою можливістю і отримали українське громадянство. З 64 тисяч кримських татар, які є громадянами Узбекистану, вирішили пройти цю процедуру 27 тисяч чоловік. Начальник відділу паспортної, реєстраційної та міграційної роботи ГУ МВС України у Криму Надія Пояркова сподівається, що «всi бажаючі отримати українське громадянство встигнуть це зробити до закінчення терміну дії угоди. Так, у Крим iз посольства Узбекистану в Україні вже надійшло більше 11 тисяч довідок, які підтверджують вихід депортованих з узбецького громадянства».

За словами голови Державного комітету України у справах національностей і міграції Миколи Рудька, «проведення кампанії з набуття репатріантами українського громадянства було б неможливе без участі представництва Верховного комісара ООН з питань біженців в Україні. Щорічно для реалізації програми, а також реконструкції житла кримських татар, забезпечення їхніх соціальних потреб, зокрема медичного обслуговування, УВКБ ООН виділялося $2 мiльйони».

Що ж до облаштування колишніх депортованих на півострові, то, за словами голови меджлісу Мустафи Джемілєва, «з 20 млн. грн., передбачених бюджетом України на облаштування громадян, які повернулися з депортації, на сьогодні виділено тільки 8 млн., і коли будуть отримані інші гроші — не відомо». Тому, якщо найближчим часом ситуація не зміниться на краще, цілком iмовірно, що кримські татари, які повернулися з депортації, будуть знову вигнані з батьківщини, але цього разу не урядом, а убогістю.

ДО РЕЧІ

На прес-конференції, що проходила в Сімферополі, Президент Леонід Кучма заявив: «Незважаючи на те, що поверненням кримських татар займається тільки український уряд, а іншим депортованим надають допомогу інші держави, це зовсім не означає, що в підходах при розв'язанні проблем депортованих народів будуть якісь відмінності». Президент також висловився проти створення в Криму національної кримськотатарської автономії, оскільки «в Автономній Республіці Крим створена достатня правова база, а будь- які інші дії приведуть до порушення дисбалансу і негативних наслідків».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати