Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Куди поділися бейбі-бокси?

В Україні призупиняють програму одноразової допомоги новонародженим «Пакунок малюка»
30 липня, 10:37

Починаючи з квітня, породіллі в окремих містах та областях країни скаржаться на те, що не можуть отримати «пакунок малюка» в пологовому будинку, як це було кілька років поспіль. З їхніх слів, спочатку лікарі скаржилися на карантин, мовляв, «пакунки» закінчилися, а нові просто не надходять. Але і після завершення жорстких обмежень -бейбі-бокси не з’явилися. В чому ж причина та чи буде програма працювати надалі?

ПАКУНКИ «ВІД ГРОЙСМАНА»

Програма одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка» почала діяти в пілотному режимі з 1 вересня 2018 року. За два роки було видано пів мільйона пакунків. Собівартість одного боксу становила 3800 гривень (уроздріб вартість подібного набору становила близько 7,5 тис. гривень).

Цей соціальний проєкт, хоч і працював не ідеально, та все ж був гордістю Кабміну Володимира Гройсмана. Програма передбачала, що кожній породіллі, яка народжує дитину в Україні, незалежно від її соціального статусу, видають пакунок з речами для дитини єдиного зразка. Наповнення бейбі-боксу періодично змінювалося, але в ньому завжди був базовий одяг, пелюшки, підгузки, іграшки та засоби гігієни. Від початку цю ідею критикували, адже не всі речі були однаково потрібні кожній родині, та і якість не завжди відповідала запиту батьків. Дехто наполягав: якби йому виплатили цю суму готівкою, родина змогла б краще нею розпорядитися. Проте проєкт мінімізував ризики того, що гроші до дитини — просто не дійдуть. Адже в країні все ще залишається категорія людей, які народжують дітей саме заради грошових компенсацій.

«Пакунки малюка» не завжди безперебійно постачалися до пологових будинків. Траплялося, що в деяких містах батьки отримували їх із затримкою в місяць чи два. Та з весни видача бебі-боксів практично припинилася, і до цього моменту їх навіть не закупили.

«УЖЕ НЕ СПОДІВАЮСЯ, ЩО «ПАКУНКИ» ВИДАДУТЬ»

Нині  без обіцяної допомоги опинилися тисячі батьків по всій країні. Діана КУЛІШ зі Сваляви народжувала майже три місці тому, але обіцяного пакунка не отримала й досі.

«У нашому місті «бокси» закінчилися наприкінці квітня, — розповідає Діана.  — Коли народжувала я, у пологовому сказали написати заяву, і цей «пакунок» видадуть у Фонді соціального страхування упродовж двох місяців. Але й досі мені навіть ніхто не зателефонував та не повідомив, що робити далі. На те, що бейбі-бокси ще видадуть, я вже і не сподіваюся. Та зараз і не впевнена, що він знадобиться, адже дитині все придбала заздалегідь».

Мешканка Білої Церкви Ніка ЛОЗИНСЬКА також опинилася без допомоги. Розповідає, така сама ситуація в її племінниці.

«Я мала б отримати «пакунок» після народження дитини в пологовому 10 червня, а племінниця — 18                червня. Але до цього часу жодної інформації щодо цього ми не отримали. Взагалі я розраховувала на цей бейбі-бокс, заздалегідь не купувала зайвого. Добре, що деякі речі в мене лишилися ще від старшого сина».

Запоріжчанка Оксана ОГНЯНИК днями спілкувалася з відділом соцстраху в своєму місті. Там жінці повідомили: «боксів» не буде, їх вартість компенсують у грошовому еквіваленті. Та коли це станеться — не знають. 

«Я розраховувала на те, що в «пакунку» є непогані підгузки, тому їх заздалегідь не купувала, — пояснює Оксана. — Довелося докуповувати, вже коли були в пологовому. Все інше придбала наперед, бо чула, що «бокси» припинили видавати».

«РЕЧІ НЕЯКІСНІ, ТА ІДЕЯ — ХОРОША»

Від початку впровадження ініціативи на «пакунки малюка» надходило багато скарг від батьків. Деякі речі виявлялися неякісними, а деякі — просто непотрібними. Вміст бейбі-боксу змінювали практично кожні пів року, але все ж він лишається далеким від ідеалу.

«Не можу сказати, що така допомога була надто корисною, бо багато речей просто не знадобилися,          — розповідає молода мама з Вінниччини Марія ЮЗЬКОВА-КАЛІНІЧЕНКО. — Креми та засоби для купання нам не підійшли. Градусник для тіла видали неробочий, а градусник для води зламався вже за місяць. Одяг для дитини в нас був якісний, але мінус — весь однаковий, лише розміри змінюються. Конверт-комбінезон нам узагалі не знадобився, адже він зимовий, а моя дитина народилася влітку».

Та є багато батьків, які все ж підтримують цю ініціативу та змогли знайти в «боксі» багато корисного. Людмила РЕМЕСЛЕННІКОВА з Луцька народжувала дитину в 2019 році та отримала «пакунок» при виписці. Каже, незважаючи на мінуси, ініціативою задоволена:

«Головний недолік цього «пакунка» — його дають уже після пологів. А я, як і більшість мам, усе купувала заздалегідь. Також деякі речі були неякісні: одяг з дірками і без кнопок, термометр взагалі не працював. Ще, на жаль, не враховують сезони. Я народжувала в кінці вересня, а речі були дуже тоненькі, не для цієї пори. Та загалом, моє враження все ж позитивне. Майже всім, що отримали, ми користувалися. Особливо корисною ця ініціатива була для людей, які не мають змоги купити елементарні речі. Справді, це дуже виручає».

Олена ХІТА зі Львова «пакунком» теж лишилася задоволена, каже, багато речей знадобилися одразу в пологовому:

«Засоби гігієни, деякі пелюшки, комбінезон я використала ще при виписці. Не придбала багато підгузків, кремів чи пелюшок заздалегідь, бо знала, що вони будуть у «боксі». Деяких речей, наприклад, розвиваючого килимка, я взагалі сама б не купувала, бо не знала, що він може знадобитися. Неякісними виявилися лише ножиці та термометр. Усе інше в мене було непогане. Я часто чула скарги від батьків, що їм не підходять кольори одягу чи ще щось. Як на мене — вони надто прискіпуються. Дитині й місяця нема, які особливі кольори їй потрібні? У мене та в знайомих речі були нейтрального забарвлення і цілком підходили дівчатам та хлопцям».

ЗАМІСТЬ ТЕНДЕРУ — РОЗСЛІДУВАННЯ І ДОПИТИ

У Міністерстві соціальної політики роз’яснюють, у березні 2020 року Кабінет Міністрів змінив процедуру закупівлі «пакунків малюка» та вирішив проводити її для всіх регіонів через ДП «Професійні закупівлі». 14 квітня підприємство оголосило тендер на постачання цих пакунків аж на 1,2 мільярда гривень. За ці гроші мали поставити майже 250 тисяч комплектів. Це був перший тендер за новою системою, але досвід виявився негативним.

Заявки до аукціону подали 13 учасників, а торги так і не почалися. Як повідомила пресслужба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, якому підпорядковується ДП «Професійні закупівлі», розглянувши заявки, підприємство виявило змову учасників торгів. Зокрема, шість учасників мали однакові недоліки в оформленні документів, а метадані їхніх тендерних пропозицій свідчать, що вони готувалися однією особою чи групою осіб на одному й тому самому обладнанні. З відповідною скаргою ДП «Професійні закупівлі» звернулося до Антимонопольного комітету, який і скасував торги.

Цікаво, що в цей же час очільника підприємства Андрія Кузьменка з колегами викликали на допит до Державного бюро розслідувань як свідків у справі про привласнення та розтрату майна. Сам Кузьменко здивований такими підозрами, адже торги ще не відбулися, а учасники навіть не розкрили своїх цінових пропозицій.

ВІДСУТНІСТЬ «БОКСІВ» КОМПЕНСУЮТЬ ГРОШИМА

Поки ж бізнес не може поділити 1,2 мільярда, в Мінсоцполітики вирішили знайти інший вихід із ситуації: «З метою забезпечення кожної дитини, яка народилася в 2020 році, такою допомогою міністерством розроблено проєкт нормативно-правового акта, яким передбачається запровадити виплату компенсації особам, що не отримали натуральну допомогу «пакунок малюка» на дітей, які народились у 2020 році», — повідомили у відомстві на запит «Дня».

До ідеї замінити натуральну допомогу грошовою батьки поставилися неоднозначно. Людмила Ремесленнікова й сама зустрічала родини, які розпоряджалися «дитячими грішми» не зовсім добросовісно:

«Я знаю таких мам, хто після отримання перших виплат на дитину (10 320 грн) купив собі штучну шубку, телефон, сукні, туфлі чи одяг для чоловіка. Тобто в людей були зовсім інші потреби. Коли ж дають бейбі-бокс — усе більш однозначно. Там мама вже на себе боді не одягне та іграшками гратися не буде. Але з іншого боку, якщо держава виділить гроші замість «пакунка» — багатьох це теж виручить. Батьки зможуть докласти ці гроші до своїх заощаджень та придбати, наприклад, візочок, якщо вони не мають змоги зробити це самостійно».

Олена Хіта надає «пакунку малюка» і символічного значення: Бейбі-бокси — це традиція багатьох держав. Це не лише матеріальна допомога, а й своєрідний подарунок-вітання на честь народження малюка. Така ініціатива характеризує з хорошого боку соціальну політику держави».

На наше питання про те, що робити батькам, які хочуть отримати компенсацію, в міністерстві не відповіли. За словами однієї з мам, з якою ми спілкувалися, Оксани Огняник, ще в пологовому вона писала заяву, в якій засвідчувала, що не отримала «пакунка» при виписці. Цю заяву передали до Фонду соціального страхування, а там для компенсації попрохали надати ще додаткові документи: копії паспорта, ідентифікаційного коду та свідоцтва про народження дитини.

У який термін відшкодування нарахують та й взагалі, чи продовжать програму наступного року, в Міністерстві соціальної політики також не повідомляють.

P.S.

Редакція отримала звернення від пресслужби компанії-виробника бейбі-боксів Sky Trade, що виробництво пакунків малюка таки припиняється. Деякі області до вересня зможуть видавати набори зі своїх резервів. На відновлення робіт зі збору «пакунків» знадобиться щонайменше три-чотири місяці від дати оголошення урядом нового тендеру.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати