Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львів – Iзмаїл

Фотовиставка «Дня» продовжує об’єднувати регіони України
11 липня, 19:40
ФОТО РОМАНА БАЛУКА

У місті Лева тривають Дні «Дня» — біля вже вуличної фотовиставки вибраних світлин XVIII Міжнародного фотоконкурсу газети глядачі, можна сказати, «рояться». Від будівлі ратуші вона переїхала на проспект Свободи, до пам’ятника Шевченку, де щодня проходить чи не найбільше жителів та гостей міста. Новий для редакції формат дозволяє привернути нові кола шанувальників. У цьому переконуєшся, провівши певний час біля міні-експозиції. Наприклад, тату-майстер Віталій ділиться: «Представлені роботи вражають своєю щирістю та проникливістю. Тільки працьовиті та натхненні люди можуть зловити надзвичайні тонкощі емоцій. Ці світлини дуже глибокі і, що найголовніше, — про справжнє. Тут є і власна філософія, і почуття, і ретельно підібрані образи». Так вважає і художниця Аделіна, котру фотографії «пройняли та надихнули». «Рідко коли у Львові можна побачити витвори справжнього мистецтва: і так, фотографія для мене і є ним. Місто продукує багато безталанних ідей та символів, які ніяк не взаємодіють з масою та не створюють потрібний меседж. Завдання для України сьогодні — показувати такі роботи, розповідати про їхню суть та значення. Власне, мене фотовиставка надихнула на глибокі роздуми, можливо, вже цього вечора, за палеткою фарб, вони мені як ніколи згодяться!» — міркує вона. Продавчиня Ярина розповідає, що свої кілька годин обідньої перерви любить проводити на вулиці, а особливо на різних виставках та в музеях. «Сьогоднішня перерва теж не минула дарма — фотографії газети «День» захоплюють, дарують насолоду та формують смак. Фотографи, талановито втілюючи свої задуми, показують суспільству справжню картину дійсності», — говорить жінка.

ФОТО РОМАНА БАЛУКА

Маркетолог Ростислав переконаний: «Газета «День» апріорі не може створити безсенсову фотовиставку, тому мої сподівання щодо робіт справдилися ще на офіційному відкритті експозиції. Світлини, представлені сьогодні в самому центрі улюбленого міста, дійсно дуже потрібні і навіть у декому сенсі «терпкі» та болючі. Нарешті, поруч з вуличними музикантами та нескінченними веселощами, пивом та наливками, в самому туристичному серці України, іноземці можуть побачити те, чим ми дійсно живемо. Побачити перебіг історії, четвертий рік війни, вояків та їхніх дітей. Роботи фотографів, як ніколи, формують потужний заклик до загальнонаціонального діалогу. Будують цінності, які, маю надію, стануть незмінними та сталими сотні років нашої історії та культури».

«Перше, що бачу на фото, — це розум та інтелект. Фотографії, як перлини, доволі добре гармонізують із пам’ятником великої української постаті (Тарасу Шевченку. — Авт.) і ніби сплітають дві українські історії в одну. Цікаво, насичено та красиво. Фотовиставка «Дня» — сильне повідомлення нащадкам», — це слова пана Григорія, перекладача.

«Газета «День» завжди мала свій, унікальний смак. Хоч і темою війни рясніє все довкола, і суспільству вже починають набридати сльози та смерті, фотографи дуже чітко та розумно створили власну концепцію та погляд на тему війни. Тут можна побачити і дівчину-перукаря, і маленьке дівча, яке плаче на татовому плечі, і відважних та хоробрих ліцеїстів з роботи «Брат за брата», — розглядає світлини психолог Анастасія. — Сила знімка ніби переносить нас на схід і розповідає справжній хід історії. Фото вчать думати раціонально і називати речі своїми іменами. Вони дарують неймовірну силу надії, руйнують всі сумніви та страхи про можливий програш та біль. Це близькість, сакральність та цінності, які будують мисляче українське суспільство вже сьогодні. Ось погляньте: біля фотовиставки просто зараз 11 людей, а це значить, що процес запущений, і залишилось тільки чекати, працювати та боротися».

На продовження запущеного процесу цими днями чекають і за 839 кілометрів від Львова — в Ізмаїлі. 14 липня, у п’ятницю, в Ізмаїльській картинній галереї (вул. Шкільна, 59) відкриється виставка з понад 100 найкращих світлин міжнародного фотоконкурсу «День»-2016. «Дні «Дня» в Ізмаїлі — вже традиційний захід, і це дуже важливо. Люди вже чекають на нього, особливо молодь, — розповідає ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету Ярослав КІЧУК. — Фактично Південна Бессарабія, Українське Подунав’я — ми певний час відчували себе трохи обділеними увагою. Саме такі системні заходи дають нам відчуття, що ми дійсно для великої України є Україною. Це проукраїнські заходи, які сприяють формуванню активної громадянської позиції. Адже якби не воля і позиція центральної влади, то в нас могла б скластися така ситуація, як на Донбасі. Тож ми відчуваємо, наскільки важливо на рівні культурних і просвітницьких заходів формувати у мешканців української Бессарабії саме проукраїнські погляди. Ваші заходи сприяють саме цій великій місії. Ми чекаємо на вас. Наш університет є центром такої соціальної активності у краї. Тому ми надійні партнери, на нас можна розраховувати». Нагадаємо, минулого року в стінах вишу було представлено найсвіжішу книгу з Бібліотеки «Дня» «Сестра моя, Софія...». Ярослав Валерійович ділиться, що вона викликала великий суспільний резонанс і навіть стала стимулом для інших подій. «Завдяки презентації книги «Сестра моя, Софія...» на базі нашого університету провели низку заходів представники болгарських національно-культурних об’єднань. Дуже позитивно сприйняла громада цю презентацію. До речі, 13 червня у нас був з офіційним візитом посол Болгарії в Україні Красімір Німчев, і він згадував про цю подію», — говорить ректор. До речі, під час Днів «Дня» в Ізмаїлі за підтримки благодійної організації «Благодійний Фонд «Коло» відбудеться і традиційна акція «Подаруй бібліотеку «Дня» рідній школі», у рамках якої бібліотеки та педагоги міста отримають книжкові бестселери та передплату на свій «День».

Директор Ізмаїльської картинної галереї Ірина ФЕДОРОВА, де буде представлена експозиція, також переконана: «Ця виставка необхідна у будь-якому випадку і в будь-яку пору року. Бо це дійсно актуально. Представлений нею спектр тем дуже важливий для Ізмаїла». «Взагалі в Ізмаїлі глядач вибагливий — у нас проходять міжнародні виставки, представляються роботи відомих художників, як-от зараз президента Академії мистецтв України Андрія Чебикіна, — продовжує Ірина Ігорівна. — Але люди вже підготовлені і чекають. Адже була заявка про цю виставку, протягом тривалого часу вона анонсувалася. Її актуальність і своєчасність беззаперечні. Звичайно, це цікаво для будь-якої і вікової категорії, і для соціальної — вона всеохопна. Тому ми чекаємо на неї. Це подія для нас. Це подія для будь-якого регіону».

Фотовиставка «Дня» в Ізмаїльській картинній галереї (вул. Суворова, 19) триватиме з 14 до 30 липня. Вхід — вільний. Приходьте і обирайте найкращу, на ваш погляд, світлину!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати